A B-filmek legjobb akciósztárjai

Ez a néhány, harcművészből lett színész viszi a hátán napjainkban a B-filmet, miután JCVD és Dolph Lundgren kiöregedtek a szakmából!

Scott Adkins

Az angol színész, harcművész, producer és forgatókönyvíró brutális külseje ellenére középosztálybeli családba született. Édesapja tízéves korában beíratta dzsúdóedzésre. 14 évesen elkezdett taekwondózni, majd később kick-boxra váltott, de azóta otthon van a karate, a Krav Maga és a Muay Thai világában is. Hamar kacérkodni kezdett a színészettel,

de először kaszkadőrként fedezték fel,

mégpedig nem más, mint a The Hong Kong Stuntmen Association vezetője, Stephen Tung Wai. Ezt egy sor hongkongi produkció követte, többek között gyerekkori példaképével, Jackie Channel. Adkins elképesztő munkabírása egy idő után jelentősebb színészi feladatokat is hozott, sőt, egy sor olyan komoly produkcióban bukkant fel, mint A Bourne-ultimátum, a Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza, a Doctor Strange vagy a John Wick: 4. felvonás. Kaszkadőrkoordinátorként is keresett szakember a piacon, és jókora előnyt jelent számára, hogy más akciósztárokkal ellentétben ő nem veszi magát halálosan komolyan.

Legemlékezetesebb szerep: Juri Boyka a Vitathatatlan 2.-ből (2006) és folytatásaiból

Vitathatatlan 3 - Forrás: SPI

 

Michael Jai White

Ha számos átfedés van a listán, az nem a véletlen műve – White is főszereplő volt a Vitathatatlan 2.-ben (2006) , hiszen harcművészből lett akciósztárjaink rendszeresen szerepelnek egymás munkáiban, hol ellenségként, hol bajtársként. White négyévesen kóstolt bele első harcművészeti ágába, a jiu-jitsuba, majd átváltott a shotokanra, a taekwondóra, a tangszudóra, majd jött a vusu, valamint a kyokushin karate.

Az évek során hét(!) teljes értékű fekete övet szerzett meg,

stílusára a kyokushin karate volt a legnagyobb hatással. Ehhez képest eltartott egy darabig, míg a film világa megtalálta, ugyanis három évig hátrányos helyzetű gyereket tanított, majd jöttek a kisebb, és hamar a nagyobb szerepek is. Az egyik legelső szerepe rögtön főszerep volt, a címszerepet kapta meg az Acélököl - Tysonban (1995), majd az első színes bőrű képregényhős lett a Spawn - Az ivadékban (1997). Elképesztően sok, rendszerint felejthető szerepe mellé azért néha becsúszik egy-egy gyöngyszem is, mint amikor a Gambol nevű gengszter játszotta A sötét lovagban (2008), sőt, még Tarantino-filmben is szerepelt, csak végül kivágták a jelenetét a Kill Bill 2.-ből.

Legemlékezetesebb szerep: Al Simmons a Spawn - Az ivadékban (1997)

Vitathatatlan 2 - Forrás: SPI

 

Frank Grillo

Grillo New Yorkban született egy munkásosztálybeli olasz-amerikai családban. Bronxban és a New York állambeli Rockland megyében nevelkedett. Grillo nyolcévesen kezdett birkózni, és tizennyolc évesen kezdett bokszolni. 1991-től művelője a brazil jiu-jitsunak, amelyben barna öve is van. A New York-i Egyetemen végzett üzleti diplomával, és egy évet a Wall Streeten dolgozott, mielőtt felkérték egy Miller sörreklám „főszerepére”. Ezt egy sor hasonló reklámszerep, majd még több kisebb film- és sorozatszerep követte – rendszerint katonákat, zsoldosokat vagy zsarukat játszva –, az első főszerepét pedig az Elveszve Marokkóban (2013) hozta meg.

A következő évben bekerült a Marvel moziverzumába,

amikor megkapta a HYDRA ügynök Brock Rumlow visszatérő szerepét a Amerika Kapitány - A tél katonájában (2014), ami rengeteget dobott a karrierjén, akárcsak a Kingdom című, nálunk nem vetített sorozat főszerepe. Grillo ma már producerként is ügyködik, néha beesik neki egy magasabban jegyzett film, mint a Sokkal több mint testőr 2. (2021), de tökéletesen otthon érzi magát a B-filmek világában.

Legemlékezetesebb szerep: Roy Pulver a Boss Level - Játszd újrából (2021)

Forrás: Prorom

 

Mark Dacascos

Hollywood etnikailag „legvegyesebb” akciósztárja, a B-filmek örök börtönébe zárt, filippínó, hawaii, kínai, japán, ír és spanyol felmenőkkel rendelkező Dacascos egy rejtély. Már szülei is elismert harcművészek voltak, ő maga számos versenyt nyert, 18 évesen Európa-bajnok volt, jártas a capoeirában, a vusuban és a thai bokszban, ugyanakkor felsőfokú tanulmányait a Portlandi Egyetem kínai nyelv és dráma szakán végezte. Bár ekkor már tizenöt éve dolgozott a filmiparban, első igazán emlékezetes alakítását a Farkasok szövetsége (2001) című francia történelmi filmben nyújtotta Nami, az indián harcos szerepében. Ő is rengeteget dolgozik, de több lábon is áll, például egy nagyon sikeres főzőműsor, az Iron Chef America zsűrielnöke. Dacascos élete legjobb alakítását a harmadik John Wick-filmben nyújtotta a bérgyilkos Zéróként, de azóta sem áll le – előszeretettel szinkronizál mind animációs filmet, mind videójátékot.

Legemlékezetesebb szerep: Zeró a John Wick: 3. felvonás – Parabellumból (2019)

 

Daniel Bernhardt

Bernhardt kissé kilóg a sorból, részben azért, mert svájci, részben azért, mert máshonnan indult, mint a többiek. 1965. augusztus 31-én született Warblaufenben, Bernben, majd az egyetemen az építészet szakon végzett. Ezzel egy időben bátyjával harcművészeti iskolát nyitott,

majd egy váratlan ötlettől vezérelve Párizsba költözött, és modellkedni kezdett.

Olyan tervezőknek dolgozott, mint Montana, Mugler, Boss, Cerruti vagy Versace, miközben olyan magazinokban jelentek meg a képei, mint a Vogue, az Elle, a Max, az Interview vagy a Cosmopolitan. Később Bernhardt New Yorkba költözött, ahol Jean-Claude Van Damme-mal együtt szerepelt egy Versace reklámban, és ekkor fedezte fel Van Damme producere, Marc Di Salle, aki kapásból rábízta a Véres játék 2. (1996) főszerepét, ahol olyan legendák mellett játszott, mint Pat Morita és James Hong. Megannyi felejthető produkció mellett Bernhardt szerepelt az ÖSSZES Mátrix-folytatásban, de ami még fontosabb, benne volt a John Wickben (2014) is mint az orosz maffia erős embere.

Legemlékezetesebb szerepe: Kirill a John Wickben (2014)

Gina Carano

Carano harcművészeti karrierjét thai boksszal kezdte, és imponáló 12-1-1-es győzelmi mutatója lett a belépője a kevert harcművészetek (MMA) világába, ahol aztán igazi sztár lett, köszönhetően elképesztő ütőerejének – és nőiességének. Erre figyelt fel Steven Soderbergh rendező, aki kifejezetten neki írta az elárult titkosügynök szerepét A bűn hálójában (2011) című filmjében, ahol az újonc Carano olyan színészlegendákkal szemben állta meg a helyét, mint Ewan McGregor, Michael Douglas vagy Michael Fassbender. Ennél jobb belépője nem is lehetett volna, így a listán szereplőkkel ellentétben

neki nem alulról kellett felfelé jutnia, hanem fordítva.

Ezt követte a Halálos iramban 6 (2013), a Deadpoolban (2016) Angel Dust  szerepe, majd A Mandalóriban (2019) Carasynthia „Cara” Dune karaktere. Ez egy gyönyörű karriertörténet, de itt Ginából kibújt valami. Carano az Instagram-oldalára feltöltött fénykép alatt az amerikai konzervatívok helyzetét a náci Németországban élő zsidókéhoz hasonlította, és nem volt hajlandó ezt visszavonni, így a Lucasfilm megvált tőle, karakterét kiírták a sorozatból. Nem tűnt el, de azóta csakis B-filmekben kap szerepet.

Legemlékezetesebb szerepe: Mallory Kane A bűn hálójában-ból (2011)

Forrás: Pro Video Film & Distribution

 

Tony Jaa

Amikor 2003-ben megjelent az Ong-bak - A thai boksz harcosa, egy csapásra ez lett az évtized legjobb és legnépszerűbb harcművész filmje, a főszereplő Tony Jaat pedig kapásból Bruce Lee, Jackie Chan és/vagy Jet Li utódjának kiáltották ki. Jaa, aki Japanom Yeerum néven látta meg a napvilágot Thaiföld legszegényebb tartományában, isten adta tehetség, aki kaszkadőrök nélkül dolgozik, soha nem használ drótokat vagy más segédeszközt, és

elképesztő mind a fizikuma, mind a tudása.

Filmes munkáját kaszkadőrként kezdte, és olyan jó volt ebben, hogy Prachya Pinkaew rendező kifejezetten rá írta az Ong Bak főszerepét, innentől pedig a csillagos ég lett volna a határ – csakhogy a Sahamongkol stúdió rendkívül előnytelen szerződést íratott alá vele, amely arra kötelezte, hogy fillérekért készítse el a két folytatást, amikor pedig vonakodott, gengsztereket küldtek rá. Tony napokat töltött egy rendőrőrsön, védelmet kérve, a karrierje itt meg is tört, de újabban gyakran dolgozik nemzetközi produkciókban, olyanokban, mint a xXx: Újra akcióban (2017), a Monster Hunter – Szörnybirodalom (2020) vagy a Feláldozh4tók (2023).   

Legemlékezetesebb szerepe: Ting az Ong-bak - A thai boksz harcosából (2003)

Forrás: Best Hollywood