A csúcson nyitott, mégis bukásra áll a Dumbledore titkai

A nézők egyre kevésbé vevők a mágiára.

A Harry Potter spin-off széria harmadik része, a Legendás állatok és megfigyelésük – Dumbledore titkai 43 millió dollárral az amerikai bevételi lista élén nyitott, a stúdiónak mégse lehet oka pezsgőt bontani, ez ugyanis a franchise leggyengébb eredménye. A 2016-os első rész még 74 milliót szedett össze az első hétvégén, de még a folytatása, a Grindelwald bűntettei is elérte a 62 milliót.

A széria iránti érdeklődés látványos csökkenése azért problematikus, mert a mozimágia előállítása nem két fillérbe kerül a Warner Bros.-nak. A Dumbledore titkai büdzséje 200 millió dollár volt, de ebben a több tízmilliós marketing még nincs benne. Az első két részhez hasonlóan így a tengerentúli piacokon kell profitot termelnie a filmnek. A Legendás állatok és megfigyelésük, illetve a Grindelwald bűntettei is a bevételük 75%-át külföldön szedték össze.

A Dumbledore titkai is jobban megy Amerikán kívül, már 193 millió dollár értékben adtak el jegyet rá, nehezítő körülmény viszont, hogy a járvány miatt a kínai mozik fele zárva tart, az ukrán háborúra válaszul pedig Hollywood bojkottálja az orosz piacot. A pandémia óta eleve csak 5 hollywoodi filmnek sikerült az 500 milliós álomhatárt átlépnie – ezek közül az egyik a már 750 milliónál tartó új Batman.

A filmnek amúgy már az előélete is kalandos volt, a Gellert Grindelwaldot alakító Johnny Deppet a családon belüli erőszakkal kapcsolatos vádak miatt le kellett cserélni Mads Mikkelsenre, az író, JK Rowling transzügyben tett kijelentései is nagy port kavartak, legutóbb pedig a fiatal Dumbledore-t játszó Ezra Miller keveredett botrányba.

David Yates rendező, illetve a producerek 5 filmes franchise-ban gondolkoztak, de a Warner fejesei egyelőre kivárnak, a nézői reakcióktól és a bevételektől teszik függővé, hogy folytatódhat-e a sorozat. (A Port kritikusát se sikerült lenyűgöznie a filmnek.)

Via: Variety