A Farrelly-filmek 7 leggusztustalanabb jelenete

Június 17-én ünnepelte a születésnapját Bobby Farrelly, aki testvérével, Peterrel együtt olyan művek alkotója, mint a Dumb és Dumber, a Tökös tekés vagy a Keresd a nőt!, amelyekben új szintre emelték a filmes gusztustalankodást. Köszöntsük tehát stílszerűen a rendezőt!

Amikor bemutatkozó nagyjátékfilmjüket, a Dumb és Dumber – Dilibogyókat 1994-ben bemutatták, a Farrelly fivérek új magasságokba (pontosabban mélységekbe) emelték a filmes jó ízlés határainak feszegetését. A világ azonban imádta, ahogy a páros megszólította a bennünk élő fikazabáló óvodást, így egyrészt a Dumb és Dumber világszerte több mint 247 millió dolláros jegybevételt hozott, másrészt az alkotók az azt követő évtizedekben is ontották magukból a malacságokat.

A Farrellyk filmjeiben azonban érdekes módon kényelmesen megfér egymás mellett a meleg szív és a toaletthumor: szinte forradalminak nevezhető, ahogy a romantikus komédia műfajába is beviszik a polgárpukkasztó, undort keltő jeleneteket, a szívhez szóló, megható képsorok közvetlen közelébe.

Mi mostani összeállításunkban az előbbiekre koncentráltunk, és határozottan a bőség zavarával küzdöttünk, sorrendet pedig nem tudtunk állítani.


Dumb és Dumber – Dilibogyók: nem működik a vécé

Küldetésük során – melynek célja, hogy visszajuttassanak egy pénzzel teli táskát a gyönyörű Marynek – úgy alakul, hogy a két kreténnek, Harrynek (Jeff Daniels) és Lloydnak (Jim Carrey) egy jótékonysági gálán sikerül a nő közelébe férkőzniük, ahol Harry átveri Lloydot, és ígérete ellenére saját magának szervez randit a lánnyal, akiért mindketten lobognak. Mikor Lloyd rájön, hogy felültették, bosszúból hashajtót kever Harry teájába, amelynek végeredményét a lenti, meglehetősen ütős csattanóval záruló jelenetben láthatjuk. S habár Jeff Bridges mozgása is minden pénzt megér, ahogy az ürítés folyamatának kénytelen-kelletlen teljes lényét átadó férfit megformálja, a valódi munkát itt a hangmérnökök végezték azoknak az infernális hangoknak az ábrázolásával, ahogy a hascsikarással küzdő Harryből kiszakad az a sok minden, és a fajanszban landol.


Dumb és Dumber – Dilibogyók: a pedikűr

Amikor félnótás hőseink, Harry és Lloyd megtudják, hogy az említett jótékonysági bálon lesz alkalmuk találkozni Maryvel, kicsinosítják magukat, és ennek részeként felkeresnek egy pedikűrszalont is. Itt kiderül, hogy Harry egy saskeselyűével vetekedő görbe karmokat hord a cipőjébe rejtve, amit a pedikűrös kisasszony először egy ráspollyal próbál eltávolítani –

majd amikor azzal nem ér el sikert, jöhet a körfűrész!

Mindezt pedig a Pretty Woman címadó dala festi alá...


Tökös tekés: Roy ledolgozza a lakbért

A levitézlett bowlingbajnok, Roy (Woody Harrelson) a fél keze és célzóképessége elvesztése miatt érzett bánat hatására nem talál munkát magának, ezért kéthavi lakbérrel tartozik ápolatlan, visszataszító (és akkor nagyon finoman fogalmaztunk) házinénijének. A jogosan háborgó nőnek viszont van egy jó ötlete arra, hogyan törleszthetné a férfi a tartozást – igen, úgy. Az aktus után főhősünk nemes egyszerűséggel a vécékagylóba okádik, miközben a hölgy azon mereng, vajon miért jön rá mindig a sz*rhatnék szex után. A lenti videó eredeti nyelvű, de tisztán emlékszünk, hogy a szinkronos verzióban az

„előcsalogattad a barna mackót, tigrisem!”

fordítás szerepel, ami plusz undorpontokat ad az amúgy is gyomorforgató jelenethez.


Keresd a nőt! – az organikus hajzselé

Farrellyék 1998-as, harmadik nagyjátékfilmjüknek azóta szinte ikonikussá vált jelenetében főhősünk, Ted (Ben Stiller) közvetlenül az álmai nőjével megbeszélt randi előtt végez önkielégítést, hogy könnyítsen magán. Majd csodálkozva keresi, hova tűnt az akció végterméke – amit sajnos pár perccel később maga a vágy titokzatos tárgya, Mary (Cameron Diaz) talál meg a srác fülére ragadva. És mivel azt hiszi róla, hogy hajzselé, rögvest rá is keni a saját hajára, ezért úgy üli végig a teljes estét az étteremben, hogy szó szerint égnek áll a haja az organikus anyagtól.


És ha túl tudunk lendülni a képsor zsigeri gusztustalanságán, feltűnő, hogy az alkotók milyen jó ritmusérzékkel komponálták meg:

nagyon ügyesen élnek például a meglepetésen kívül a késleltetés erejével is (tudjuk, hogy a férfi oda fog végül nyúlni az összemocskolt füléhez, de előbb még a másik mögött keresi a cuccot). Majd az éttermi résznél tökéletes paródiáját nyújtják annak a mindannyiunk számára jól ismert helyzetnek, amikor bármilyen kellemetlen is, nem merünk szólni a másik embernek, hogy van valami a foga közé ragadva, az arcára kenve stb., mert úgy érezzük, az még kínosabb lenne.


Én és én meg az Irén: szoptatás

A 2000-ben bemutatott Én és én meg az Irénben a Farrellyk ismét egyik múzsájukkal, Jim Carrey-vel dolgoztak együtt. A színész egy olyan kisvárosi rendőrt játszik, akit egész életében csak lenyomtak, hülyére vettek és kihasználtak, ám egy nap betelik a pohár: a szupermarketben, miután elé tolakszik egy pofátlan némber, előbújik addig eltemetett hasadt személyiségének gonosz fele, aki csap egy kis ámokfutást a környéken. Ennek legdurvább része – aminek a megjelenítésével az alkotók már tényleg jócskán túllépték nemcsak a jó ízlés határát, de még azét is, ami egy altesti humorral operáló tahókomédiába beleférhet –, hogy a férfi odafurakszik egy szoptatós anyuka melléhez, és plasztikusan ábrázolt, hatalmas cuppogásokkal elkezdni szopni belőle a tejet (később a rendezők az emiatt „viselt” tejbajuszt sem felejtik el megmutatni).

Forrás: InterCom


A jelenet – amit egyébként még Jim Carrey is soknak talált, nagyon rosszul érezte magát a forgatása közben, és minden csapó előtt folyamatosan kérte a bocsánatokat az anyukát alakító színésznőtől, Shannon Whirrytől – tényleg olyan brutális (és nemcsak az anyaság meggyalázása miatt, hanem biológiailag is undorító), hogy inkább ki sem rakjuk ide a videót. Amit egyébként nem olyan meglepő módon a teljes netet feltúrva egyedül egy pornósite-on találtunk meg. Akit nagyon érdekel, mert esetleg már nem rémlik neki a szóban forgó képsor (bár nekünk konkrétan a retinánkba égett), egy xvideos kezdetű oldalon találja meg.


Agyő, nagy Ő! – medúzatámadás

A két Farrelly másik múzsájával, Ben Stillerrel a Keresd a nőt! után az Agyő, nagy Ő!-ben forgatott újra, amelyben a színész által alakított Eddie balszerencséjére enged apja és haverja unszolásának, akik úgy gondolják, a férfi túl válogatós a nők terén. Hősünk emiatt megkéri – kis túlzással – az első, útjába akadó vonzó nő, a csábos Lila kezét, akiről azonban a nászúton kiderül, hogy – egyebek mellett – gusztustalan egy nőszemély. Az alábbi jelenetet az a (természetesen nem igaz) városi legenda ihlette, hogy medúzacsípés esetén le kell pisilni a sebet.

Lila azonban nem hallotta, hogy mindez csak kamu, ezért azonnal újdonsült férje segítségére siet, feltárva feszes kis nadrágja alól meglehetősen sajátos külsejű nemi szervét.


Elhajlási engedély: félresikerült félrelépés

A Farrellyk egyik kései gusztustalankodása ez a szexkomédia, amelyben két barát egy hétig tartó kimenőt kap (mindenki a maga feleségétől), melynek során megengedik nekik, hogy azt csináljanak, amit csak akarnak – beleértve azt is, hogy bátran megcsalhatják a nejüket. Nem Bobby és Peter Farrellyról lenne azonban szó, ha nem tudnának még ebbe az inkább pikáns és amorális, mintsem undi témába is becsempészni némi hányingert. Az alábbi részletben Fred (Jason Sudeikis) egy reménybeli félrelépés miatt szobára megy egy idegen nővel, akinek azonban elkezd fájni a hasa. Mikor már azt hinnénk, hogy a jelenet csattanója az lesz, hogy az illető belehány a férfi által tartott vödörbe, hirtelen tüsszent egyet, és anélkül, hogy tudna róla vagy észrevenné, felfosik a fürdőszoba falára.