A filmtörténet 10 legnagyobb árulása

A Mátrixtól A Birodalom visszavágon át A keresztapa 2.-ig terjed a sor.

A vártnál is nagyobb sikert aratott pár hete az RTL krimi-realityje, Az árulók - Gyilkosság a kastélyban, ami jobban belegondolva nem is olyan nagy meglepetés. Mi lehetne izgalmasabb annál, mint amikor kiderül, hogy egy látszólag egységes közösségben valaki a többség ellen áskálódik titokban? Nem véletlen, hogy a filmtörténet számos ikonikus pillanata kapcsolódik egy fordulathoz, amikor az áruló végre felfedi az igazi arcát. Lássuk a legemlékezetesebb árulásokat!

 

Mr. Narancs – Kutyaszorítóban (1992)

Forrás: Miramax

 

Quentin Tarantino debütáló filmjében egy tolvajbandát ismerünk meg, akik egymás előtt csak kódneveken futnak: Mr. Fehér (Harvey Keitel), Mr. Narancs (Tim Roth), Mr. Szőke (Michael Madsen), Mr. Kék (Edward Bunker), Mr. Barna (Tarantino) és Mr. Pink (Steve Buscemi). Miután a tervezett nagy gyémántrablás balul sül el, a csoport elrabol egy rendőrt, akit a film legbrutálisabb jelenetében megkínoznak.

A banda rájön, hogy tégla van közöttük, mert más magyarázat nincs rá, hogy a rendőrség szinte azonnal ott volt a nyomukban. A véres fináléban patthelyzet alakul ki Eddie, Mr. Narancs és Mr. Szőke közt. Utóbbi nem hajlandó elhinni Eddie vádjait, mi szerint az általa mentorált Mr. Narancs, aki korábban Mr. Szőkével is végzett, az áruló. A lövöldözésben végül Eddie meghal, Mr. Narancs pedig bevallja, hogy beépített zsaru, mire a barátja a rendőrség megérkezésekor végez vele.

Nedry - Jurassic Park (1993)

John Hammond (Richard Attenborough) álma az élő dinoszauruszokkal teli kalandparkról végre valóra válik. Dennis Nedry (Wayne Knight), a park alulfizetett informatikusa azonban úgy dönt, hogy szabotálja a projektet, és ellop néhány lefagyasztott dinó embriót, hogy eladja egy konkurens cégnek.

A további katasztrofális események gyakorlatilag mind visszavezethetők az árulására, mert ő az, aki a biztonsági rendszert is deaktiválja, és így szabadulnak el a dinoszauruszok. Kapzsiságáért és aljasságáért szerencsére megkapja a jutalmát, egy kicsi, de annál agresszívebb dilophoszaurusz végez vele.


Cypher - Mátrix (1999)

A Wachowski testvérek sci-fi klasszikusában Morpheus és Trinity mellett a Nabukodonozor legénysége is azért dolgozott, hogy a kiválasztottat, Neót (Keanu Reeves) kihozzák a Mátrix-szimulációból, hogy a gonosz gépek elleni lázadás élére álljon. A legénység egyik tagjáról, Cypherről (Joe Pantoliano) azonban kiderül, hogy elárulta az emberek ügyét, és eladta Neóékat Smith ügynöknek.

Cypher védelmére legyen mondva, senki sem szeret a mátrixon kívül élni. A férfinek elege lett a sivár való világból, és vissza akart térni a hamis, de komfortos mátrixba, és az édes tudatlanságba. Ám hogy elérje ezt a célt, meg kellett gyilkolnia és el kellett árulnia azokat a barátait, akik kiszabadították őt. Tettei majdnem Neo halálához és az emberiség szabadságharcának végéhez vezettek, de szerencsére sikerült őt még időben megállítani.


Burke - A bolygó neve: Halál (1986)

Forrás: RTL Klub

 

A nyolcadik utas: a Halál folytatásában Ellen Ripley (Sigourney Weaver) és a túlélők kis csapata elbarikádozzák magukat a címbéli bolygó kolóniáján, hogy megvédjék magukat az alienek támadásaitól, amíg a segítség megérkezik. És ha ez nem lenne elég izgalmas, hamarosan egy belső ellenséggel is meg kell küzdeni, mivel a Társaság megbízottjáról, Carter Burke-ről (Paul Reiser) kiderül, hogy ő a felelős a járvány kitöréséért.

Burke szimpatikus figuraként mutatkozott be, ezért is hat meglepetésként, amikor kiderül, hogy mélyen legbelül aljas és gyáva személyiség, aki hajlandó bármilyen szörnyűséget elkövetni a Társaság céljainak érdekében, beleértve Ripley és fogadott lánya, Newt (Carrie Henn) életének feláldozását is.

 

Anakin - Star Wars: A Sith-ek bosszúja (2005)

A Star Wars-saga leghírhedtebb árulása egyértelműen a Jedi-tanácsból kiábrándult Anakin Skywalkeré (Hayden Christensen), aki annyira rettegett felesége, Padmé elvesztésétől, hogy hagyta, hogy Palpatine császár (Ian McDiarmid) manipulálja, és az erő sötét oldalára csábítsa, hogy aztán háborút indítson összes korábbi jedi testvére ellen.

Ez egyben a Star Wars-saga legkevésbé meglepő árulása, hiszen tudtuk, hogy a gonosz Darth Vader előzménytörténetét látjuk, amitől nem lett kevésbé szívszorító a bukása, hiszen megismerhettük a jó oldalát is, láttuk szerelmes férfiként, akit azonban félelme és haragja visszatartott attól, hogy betölthesse valódi rendeltetését, és egyensúlyt teremtsen az Erőben.


Lando Calrissian - Star Wars: A Birodalom visszavág (1989)

Forrás: Lucasfilm

 

Lando Calrissiant (Billy Dee Williams) a Bespin bolygón található Felhőváros bárójaként ismerjük meg A Birodalom visszavágban. Miközben a Lázadók Szövetsége harcol a Birodalom ellen, és evakuálja a Hothon lévő bázisukat, Han Solo (Harrison Ford), Leia hercegnő (Carrie Fisher), Csubakka (Peter Mayhew) és C-3PO (Anthony Daniels) a Millennium Falconnal menekül Vader flottája elől, hogy találkozzon Landóval. Tudtukon kívül a fejvadász Boba Fett követi őket, és arra kényszeríti Landót, hogy adja át barátait a Birodalomnak.

Szerencsére Lando esélyt kap a megváltásra, amikor segít Leiának és Csubakkának elmenekülni az Ezeréves Sólyommal, és végül megmenti Hant Jabbától.


Fredo Corleone - A keresztapa 2. (1974)

Forrás: Mokép

 

A Mario Puzo 1969-es, azonos című regénye alapján készült 1972-es Coppola-film, A keresztapa még évtizedekkel a bemutatása után is minden idők egyik legjobb filmjének számít, és a második részét sokan még elődjénél is jobbnak tartják. A nagy hatalmú Corleone család történetét követve A keresztapa 2. ott folytatódik, ahol az első abbamaradt: Michael Corleone (Al Pacino), aki immár a család Donja, egy merényletet követően megpróbálja megvédeni magát és szeretteit.

A keresztapa 2.-nek köszönhetően a Fredo név az "áruló" szinonimájává vált - Brutus, Júdás vagy Lando mintájára -, és nem kétséges, hogy miért. A John Cazale által alakított Fredo, Michael testvére úgy érzi, hogy nem tisztelik, ezért részt vesz egy összeesküvésben, amelynek célja bátyja megöletése. Miután Michael rájön a tervre, szembesíti a testvérét, aki ugyan mindent tagad, de a bátyja bosszúját így sem úszhatja meg.


Billy Loomis – Sikoly (1996)

Forrás: HBO

 

Wes Craven 1996-os horrorja ma már a műfaj egyik alapművének számít, nagyrészt az okos történetvezetésnek és a csavaros befejezésnek köszönhetően, amit a folytatások is átvettek. A film elején megismerkedünk Sidney Prescott-tal (Neve Campbell), a középiskolás diáklánnyal, akinek egy éve gyilkolták meg az édesanyját a kaliforniai Woodsboro városában.

A film során a maszkos gyilkos folyamatosan Sidney-t és barátait üldözi, és a hajsza egy hatalmas buli után ér borzalmas véget, ahol kiderül, hogy nem egy, hanem két gyilkos van - Sidney barátja, Billy Loomis (Skeet Ulrich) és a haverja, Stu (Matthew Lillard). Nemcsak a tinédzserek haláláért felelősek, de egy évvel korábban Sidney édesanyját is ők ölték meg. Végül Sidney és a többi túlélő közösen elintézik Billyt és Stut, de ez az árulás olyan nagy hatással volt a franchise-ra, hogy a Loomis-szál még a hatodik részben is visszatért.


Sullivan - A tégla (2006)

Forrás: Intercom

 

Martin Scorsese Oscar-díjas filmjében rengeteg hátbaszúrást láthatunk, de az árulás nagymestere egyértelműen Colin Sullivan (Matt Damon) rendőrtiszt. Elsőre ugyan jóravaló, becsületes embernek tűnhet, de lekötelezettje és cinkosa Frank Costello (Jack Nicholson) maffiafőnöknek és klánjának, és évek óta téglaként szolgálja az FBI-nál. Amikor azonban Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) csatlakozik a rendőrséghez, hogy téglaként dolgozzon Costello szervezetén belül, a két férfi versenyt fut az idővel azért, hogy előbb leplezzék le a másik téglát.

Costigan szerencsétlenségére Sullivan a végletekig önző, és bárkit hátba döfne, hogy mentse a saját bőrét. Miután rájön, hogy Frank évek óta informátorként dolgozik a rendőrségnek, lelövi őt, és közvetve ő lesz a felelős Costigan haláláért is. De így sem tudja megúszni az árulását: amikor menekülni próbál, az utolsó pillanatban Dignam törzsőrmester (Mark Wahlberg) megöli.


Perselus Piton - Harry Potter és a félvér herceg

Forrás: Warner Bros.

 

Piton professzor (Alan Rickman) hat éven át kínozza Harryt, így nem meglepő, hogy a fiú miért nem hajlandó megbízni benne, annak ellenére, hogy Dumbledore erre kéri őt, és a barátait, illetve a szövetségeseit. Piton múltbéli hibái megbocsáthatatlanok, de legalább több mint egy évtizedet tölt azzal, hogy vezekeljen a bűneiért.

Ennek ellenére a nézők (és korábban az olvasók) mégis megdöbbentek, amikor Piton megölte Dumbledore-t a csillagvizsgáló toronyban, és ez az árulás elkerülhetetlenül Roxfort bukásához és Voldemort felemelkedéséhez vezetett. Pozitívum, hogy Piton technikailag megakadályozza, hogy Dumbledore (még) szörnyű(bb) halált haljon.

Via: CBR / Movieweb / Looper / Collider