A filmtörténet első f*ckja

Hollywoodban egész sokáig kellett várni rá, hogy kimondja valaki végre a híres négybetűs szót.

Rég elmúlt már az az idő, amikor bizonyos szavak tabunak számítottak a filmvásznon. Egy korhatáros filmben persze most sem lehet nyakló nélkül trágárkodni, de cserébe Tarantino vagy Scorsese munkáiban több százszor elhangozhat a „fuck” szó.

A kifejezés, amit ugyanolyan kreatívan lehet használni, mint a magyar megfelelőjét, az 1934-től 1968-ig hatályban lévő Hays-kód miatt volt tiltólistán. A filmipar saját maga által előírt irányelvei tiltották a trágárságot, a szexet és a nyílt erőszakot.

A „fuck” debütálására egészen 1970-ig kellett várni, amikor is Robert Altman írt történelmet a M.A.S.H. című komédiájával. A koreai háború idején játszódó film Richard Hooker regénye alapján készült, és a humort mint megküzdési mechanizmust alkalmazó katonai sebészekről szólt. A témához nagyon is passzolt, hogy éppen egy ilyen, határokat feszegető történetben szakítanak a Hays-kódból visszamaradt normákkal.

A M.A.S.H. viszont csak Hollywoodban számított úttörőnek, az underground és az indie filmek már a Hays-kód 1968-as feloldása előtt is használták az f-betűs szót, pl. Andy Warhol 1965-ös rövidfilmjei, a Lupe, a The Closet és a Camp.

Ami az angol nyelvű játékfilmeket illeti, a brit újhullámos filmművészet is megelőzte Hollywoodot. Két 1967-es film, az Ulysses és az I'll Never Forget Ol' What's'is'name (azaz: „Nem felejtem el a hogyishívjákot”) is számot tart az elsőségre, és mindkét produkció ki is váltotta a Brit Filmtanács haragját, cenzúra és betiltás is fenyegette őket. Esetükben viszont az öncélúság gyanúja nem merülhetett fel, mert a francia új hullámot követve ezek a brit filmesek is a nyers valóságot akarták megragadni. A munkásosztálybeli írókhoz és költőkhöz hasonlóan a filmesek is szembeszálltak a brit társadalom normáival, és műveik a való világot mutatták be, ahol a kiábrándult emberek nem riadtak vissza a káromkodások használatától. Így mi sem volt természetesebb annál, hogy a filmek is az utca nyelvét tükrözték.

Via: Far Out