A háborús film, ami miatt telefonos lelkisegély-szolgálatot hoztak létre

A Ryan közlegény megmentése több száz volt katonában elevenítette fel a partraszállás sokkoló emlékeit.

Kétségtelen, hogy a Tom Hanks főszereplésével készült alkotás minden idők egyik legsikeresebb háborús filmje. 1998 nyarán került moziba, amikor az emberek inkább könnyed kalandokra vágynak és nem egy megterhelő, második világháború drámára. Mégis, a közönség és a kritika is imádta, és 400 millió dolláros bevételt hozott. Népszerűsége pedig az elmúlt 25 évben töretlen.

A film egyik csúcspontja az Omaha Beach-i partraszállás ábrázolása, amiben Steven Spielberg dermesztően közel hozza az egyik legvéresebb összecsapást.

Ez azonban nem csak a nézőkre volt hatással, hanem azokra a veteránokra és családjaikra is, akik átélték mindezt.

A partraszállás bemutatása olyannyira pontos, hogy a bemutató idején az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumának ingyenes forródrótot kellett létrehozni, hogy segítséget nyújthassanak a második világháborús veteránoknak és túlélőknek megbirkózni a film hatására jelentkező érzelmi traumákkal. A forródrótra több mint száz hívás érkezett a premier utáni első három napban.

A Ryan közlegény megmentésében ráadásul nem csak a partraszállás valós, hanem maga a fő sztori is, amire Mark Gordon producer figyelt fel Stephen E. Ambrose könyvében (D-Day June 6, 1944: The Climactic Battle of World War II). A filmben szereplő Ryan családot a valós Niland testvérek ihlették, akiknek történetét Ambrose műve meséli el. A forgatókönyvet végül Tom Hanks adta át Spielbergnek, aki családi múltja miatt különösen kötődött a történethez, sőt, a projektet úgy jellemezte, mint egyfajta tisztelgés az apja emléke előtt.

 

Spielberg eredeti terve

A rendező eredetileg egy olyan filmet akart készíteni, ami elsősorban azt emeli ki, hogy a kimenekítés a hadügyminisztérium PR-fogása volt. Ám amikor a film hátteréhez veteránokkal készítettek interjút, teljesen megváltozott Spielberg véleménye.

A háborús hősök lényegében könyörögtek Spielbergnek, hogy őszintén mesélje el a történetüket, ne csak egy átlagos hollywoodi háborús filmet forgasson.

A rendező ezután határozta el, hogy a háború kézzelfogható borzalmait fogja vászonra vinni.

Továbbá az is szerepelt az eredeti tervek közt, hogy a filmet fekete-fehérben forgatják, ám ezt végül túl fellengzősnek tartották. A színes felvételek ráadásul sokkal valósághűbbek, és jobban visszaadják a zsigeri erőszakot és a vért.

A partraszállást az eredeti helyszínen akarták leforgatni, ám a normandiai tengerparton védett tereptárgyak voltak, így végül az írországi Wexford megyében található Curracloe Beach lett a forgatási helyszín.

Ez is érdekelhet

Minden idők 10 leghitelesebb II. világháborús filmje

Vannak világháborús filmek, amiket szeretünk, de tudjuk, hogy a dolgok nem egészen úgy történtek, és vannak azok, amelyek készítői rengeteg pénzt, kutatást és energiát fektettek abba, hogy hitelesen adják vissza az eseményeket.

Tovább

 

Az Omaha Beach-jelenet hatásai

A jelenet annyira részesévé teszi a nézőt a D-napnak, hogy a veteránok szorongása ismét a felszínre tört:

„olyan volt megnézni a filmet, mintha újra csatában lennénk”

– mondta a CBS News-nak egy egykori katona. Az élethűre sikerült jelenet másoknak álmatlan éjszakákat okozott, és volt olyan, akiben túlélőként bűntudatot keltett:

„önző vagyok, de azt éreztem, hogy hála istennek, nem én vagyok ott”.

Spielberg talán túlságosan is sikeresen teljesítette a küldetést:

miközben lerombolta a második világháborús események dicsőséges képét, a film egyúttal gyötrelmes és kényelmetlen lett azok számára, akik előtt tisztelegni akart.

Ugyanakkor azt is elérte vele, hogy a fiatalok másként tekintenek a háborúra, és nem valami heroikus dologként, hanem egy borzalmas élményként látják.

 

(via Collider)