A keresztapa 2. egyik legfontosabb jelenete nincs is benne a könyvben

A halál csókjáról van szó.

A filmtörténet egyik legemlékezetesebb pillanata, amikor A keresztapa 2-ben Michael Corleone (Al Pacino) megragadja testvére, Fredo (John Cazale) arcát, majd hosszan szájon csókolja, és azt mondja: „Tudom, hogy te voltál, Fredo. Összetörted a szívemet. Összetörted a szívem!” Fredo ezután döbbenten mered a testvérére, majd elmenekül a tömegbe.

Tudja, hogy ez a halál csókja volt, az „Il bacio della morte”, ami azt jelenti, hogy halálra van ítélve, mert elárulta testvérét.

Ez a csók annyira híressé vált, hogy több filmben és sorozatban utalnak rá később, és a Fredo-csók nevet kapta. Ami igazán nevezetessé tette, az a mögöttes tartalma, hiszen kifejezetten sokkoló egy testvér halála, pláne, ha egy másik testvér parancsára történik.

A keresztapa-filmek középpontjában a család áll, és egy családon belüli gyilkosság teljesen szembe megy minden olyan értékkel, amit addig képviseltek.

Az azonban egyáltalán nem világos, hogy miért kellett meghalnia Fredónak, mivel arról fogalma sem volt, hogy az árulása a Michael elleni merénylethez vezet. Ráadásul valószínűleg inkább a féltékenység motiválta, amiért a testvére vette át a „családi üzletet”, mivel ő nem volt sem olyan erős, sem olyan okos, hogy megtegye. Ráadásul az üzlet helyett az alkoholt és a nőket részesíti előnyben.

Ez is érdekelhet

50 éves idén A keresztapa, itt van 5+5 érdekesség róla

Az 1972-ben bemutatott kultikus gengszterfilmben eredetileg nem is Al Pacino játszotta volna Michaelt, hanem Dustin Hoffman, Burt Reynolds, Martin Sheen vagy Jack Nicholson. Sőt, Marlon Brandót sem nagyon akarta kezdetben maffiafőnökként szerepeltetni a Paramount stúdió...

Tovább

 

Fredo halála viszont nem volt benne a film alapjául szolgáló könyvben, melyet Mario Puzo írt, aki kétkedve fogata Francis Ford Coppola ötletét. Miként a rendező elmesélte a film 50. évfordulós kiadásán:

„Mario kétkedve fogadta az ötletet, hogy Fredo volt az, aki elárulta Michaelt: nem tartotta hihetőnek. Sőt, abszolút ellenezte, hogy Michael elrendelje a saját testvére meggyilkolását.”

Végül kompromisszumot kötöttek, és megállapodtak, hogy Fredo halála a testvérek édesanyja, Carmela halála után következik be. Fredo halála végül hatással volt arra, hogy Michael és felesége, Kay (Diane Keaton) szétmentek, valamint Michael és fia, Anthony (Franc D'Ambrosio) közt feszült lesz a kapcsolat, mivel a fiú gyerekként közel került nagybátyjához. 

(via Collider)