A korábban szexuális zaklatással vádolt Casey Affleck lemondta szereplését az Oscar-díjátadón

Ő adta volna át a díjat a legjobb színésznőnek az idei eseményen, de önként visszavonult a megkérdőjelezhető szereptől.

Hagyomány az Oscar-díjátadókon, hogy mindig az előző év legjobb férfiszínésze adja át a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Idén ez is mehet a kukába a #metoo kampány generálta feszültségek miatt.
Bár még tavaly novemberben petíció is indult azért, hogy Casey Affleck, a szexuális zaklatási ügybe keveredett színész ne adhassa át a díjat az idei kiosztón, most önként lépett vissza a szerepléstől, sőt a gálán sem fog részt venni.

Casey Affleck; Forrás: flickr



Casey Affleck tavaly A régi város című filmben nyújtott alakításáért vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat, és már azért is kapott hideget-meleget mind ő, mind az egész Akadémia. Most ezt előzi meg azzal a lépéssel, hogy ignorálja magát az Oscar-gáláról, mondván „nem akar a figyelem központjába kerülni, és nem akarja elterelni a figyelmet a kategória-győztes színésznőről”.

A színész azt mondja, hogy ez egy no-win szituáció, vagyis olyan helyzet, amiből senki sem jöhet ki jól: sem ő, sem az díjazott színésznő. Fél attól, hogy ellentmondásos helyzet alakulna ki azzal, ha ő állna a színpadon. Ebben van is valami, hiszen a #metoo kampány tetőfokán valóban nem lenne szerencsés, ha egy olyan férfi adná át a díjat a legjobb színésznőnek, akit szexuális zaklatással, illetlen viselkedéssel vádoltak meg.

Az ügy még 2010-ben, az I'm Still Here című filmet forgatásán történt, a filmet Casey Affleck rendezte, és két színésznő, Amanda White és Magdalena Gorka is azt mondta, hogy Affleck szexuálisan zaklatta őket. Az egyikük azt mesélte, hogy amíg aludt, Affleck bemászott az ágyába – természetesen a beleegyezése nélkül. A másik nő pedig azt állította, hogy Affleck arra kényszerítette, hogy a hotelszobájában maradjon, és durván megragadta, hogy félelmet keltsen benne, amikor a nő visszautasította a közeledését. Mindkét nő azt vallotta, hogy Affleck verbálisan is bántalmazta őket, szexuális utalásokat tett, valamint Affleck magukra zárta a hotelszoba ajtaját, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen két másik nővel is. Egyikük 2 millió dollárra, másikuk 2,25 millió dollárra perelte a színész-rendezőt. Affleck végül peren kívül megegyezett a nőkkel, de soha nem derült ki, hogy végül mennyi kártérítést fizetett nekik. A színész mindvégig tagadta a vádakat.