A leghíresebb rögtönzött filmjelenetek

Valamelyiket már a forgatás előtt kigondolták, van, amit rögtönöztek, de olyan is akad, ami egy fájdalmas baleset eredménye - íme néhány híres filmjelenet, amik nem szerepeltek az eredeti forgatókönyvben.

A Birodalom visszavág

Az egyik leghíresebbnek tartott filmes improvizáció, aminek nyoma sem volt a forgatókönyvben A Birodalom visszavág jelenete, amikor a megkötözött Han Solót épp karbonitba akarják fagyasztani, és Leia szerelmet vall neki. A legenda szerint miután már sokadjára vették újra, Harrison Ford egyszerűen megunta annak az érzelmes szövegnek ismételgetését, amit megírtak, így csak annyit válaszolt, hogy “tudom” – és ez lett a filmtörténelem egyik legjobb szerelmi vallomása. Valóban az lett, bár a legenda nem igaz: Ford a jelenet előtt javasolta, hogy ez legyen a válasza, mert szerinte a cinikus űrcsempész még ilyen helyzetben sem érzelgősködne. De azért felvették az eredeti párbeszéddel is, ami így szólt: "Szeretlek. Nem mondtam eddig, de így igaz. – Emlékezz erre, mert visszatérek."

Lucas először megijedt Ford változtatásától, mert attól tartott, hogy a közönség majd nevetségesnek fogja  találni és ez tönkreteszi a jelenet drámaiságát. Ezért mindkét szöveggel elkészítettek egy-egy változatot, ám a tesztvetítések után az volt a nézők általános véleménye, hogy ilyen megható vallomást még nem hallottak.

2014-ben a Graham Norton Show-ban viccesen idézték meg a jelenetet:

Taxisofőr

Paul Schrader a forgatókönyv írója mondta egyszer, hogy szerinte a tükrös rész a film legjobb jelenete, amit nem is ő írt. A szkriptben csupán annyi szerepelt, hogy Travis a tükör előtt áll és magához beszél – azaz minden Robert De Niro leleménye.  A “Hozzám beszélsz?” szöveget Bruce Springsteentől nyúlta le, mert néhány nappal a felvétel előtt ellátogatott egy koncertjére, ahol a zenész ezt kérdezte a nevét skandáló tömegtől.

Szökevény

Amikor a víztározóban kergeti egymást a felesége meggyilkolásával vádolt Dr. Richard Kimble (Harrison Ford) és az FBI-os Gerard (Tommy Lee Jones), utóbbi belezuttyan a vízbe és közben elejti a pisztolyát. Ford felveszi és ráfogja Jones-ra. “Nem én öltem meg a feleségem!”– kiabálja, a szigorú közeg pedig annyit vág rá, hogy “nem érdekel”, jelezvén, hogy leszarja, hogy bűnös-e vagy ártatlan, ő csak a munkáját akarja elvégezni.

Persze ez sem volt előre megírva. Jones napokon keresztül ismételgette, hogy megtalálja a legtökéletesebb hangsúlyt, a családjától is tanácsot kért, hogyan szólna a leghatásosabban. Végül a jelenet megfelelő pillanatában elsütötte - és nem vitás, hogy ez a rövidke mondat is szerepet játszott abban, hogy Jones megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart.

A 40 éves szűz

Steve Carell figurájának mellszőrgyantás jelenete beleég az ember agyába, érezzük a kínt, persze azért jót röhögünk szerencsétlen fickó anyázásán. Nos, azért is olyan hiteles az a rész, mert nem kellett eljátszani. Talán nevezhetjük improvizálásnak azt, hogy Carellnek tényleg letépték a szőrt az egész mellkasáról és azért üvölt úgy az a szerencsétlen, mert fáj neki. A stáb persze majd megszakadt a röhögéstől.

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Ismét Harrison Ford: a kairói piacon zajló üldözéses részben Indiana Jones nemes egyszerűséggel lelövi a keménykedő kardművészt. Pedig eredetileg ez egy tisztességesen megkoreografált harci jelenet lett volna, csakhogy a stáb jó része, Fordot is beleértve ételmérgezést kapott, és aznap nem tudott hosszú jeleneteket forgatni, mert nem akarta összefosni magát. Jobb híján találták ki ezt a rövidke lepuffantást, hogy aztán mindenki kocoghasson kifelé a vécére. Így született meg a film egyik legviccesebb jelenete, amit aztán az Indiana Jones és a Végzet Templomában is elővettek: Indy ismét hasonló kardozós figurákkal találja magát szemben, ugyanúgy lőni akar, de nincs nála pisztoly. (Még a zene is megidézi a piacos részt.)

Pretty woman - Micsoda nő!

Aranyos az a jelenet, amikor a Richard Gere alakította üzletember drága ékszerekkel lepi meg Viviant (Julia Roberts). A lány belenyúl az dobozkába, hogy megérintse az ékszereket, de Gere rácsapja a fedelét - Roberts elkapja a kezét és az egész karaktere benne van, ahogy kicsit ordenáré módon, de bűbájosan felnevet. Ezt Gere trollkodta a jelenetbe és Julia Roberts reakciója is spontán.

A Gyűrűk Ura - A Gyűrű szövetsége

Amikor Aragorn, Legolas és Gimli találnak egy nagy kupac hullát, és azt hiszik, Trufa és Pippin teste is ott van köztük, Aragorn dühösen belerúg egy sisakba, majd felüvölt. De nem ám a megrendüléstől, hanem azért, mert éppen eltörte a lábujját. 

Szárnyas fejvadász

A haldokló replikáns, Roy Batty a film végén elhangzó, megrendítő beszédét nagyrészt maga a színész, Rutger Hauer írta. Annyira hatásosra sikerült, hogy a jelenet felvétele után a stáb megtapsolta, és többen elsírták magukat. A híres monológ szinkronizálva elég bénán hangzik, sokat veszít az erejéből, álljon itt inkább az eredeti:

 Apokalipszis most

Francis Ford Coppola klasszikusának forgatását legendásan sok szerencsétlenség sújtotta. A főszereplő, Martin Sheen szívrohamot kapott a forgatás alatt, a díszleteket elmosta egy hurrikán, és a hat hétre tervezett forgatás végül 16 hónapig tartott. Coppola vagyonának jó része ráment a film egyre brutálisabban duzzadó költségeire és a sorozatos csapások miatt annyira kikészült, hogy többször is meg akarta ölni magát. A kulcsszerepet, Kurtz ezredest játszó Marlon Brando mindezt megfejelte azzal, hogy gyakorlatilag lövése sem volt, milyen filmre szerződött le, magasan tett az egészre és látványosan csak azért jött, hogy bezsebelje az embertelenül hatalmas összegű gázsiját. A forgatásra kövéren állított be, a szobájából nem nagyon volt hajlandó kimozdulni, a szerepébe pedig még csak bele sem nézett. Coppola hangosan olvasta fel neki Joseph Conrad A sötétség mélyén című regényét, aminek alapján a forgatókönyvet írták, hogy Brandonak legyen némi fogalma arról, hogy mégis mi a fenét kéne csinálni. Ez alapján végül elég sokat improvizált. De nem csak ő: Dennis Hopper kattant fotósának nem nagyon írtak szöveget, bár ha lett is volna, Hopper annyira szétcuccolta magát, hogy egyetlen betűt sem tudott volna megjegyezni, így jórészt élesben rögtönzött.

 Casablanca

Másik örök klasszikus, aminek a forgatása teljes káosz volt. A forgatókönyvet naponta átírták, Ingrid Bergman például azt sem tudta, hogy mi lesz Ilsa sorsa. Emiatt sok szöveget improvizáltak, ilyen Humphrey Bogart híres mondata a "Fel a fejjel, kölyök!" is. A (Macska-jaj óta különösen kultikus) "Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship." már a vágás után, utószinkronnal került a filmbe, de eredetileg az sem volt benne a forgatókönyvben.