A legjobb vígjátékok legviccesebb bakiparádéi

Van, hogy egy tévesztés, egy elröhögés, egy bármilyen oknál fogva elrontott jelenet még magánál a filmnél is poénosabb – és ezt egyes stúdiók nemhogy nem szégyellik, de sokszor még ők hozzák nyilvánosságra, adott esetben akár a stáblistába ékelve. A legjobbak közül válogattunk.

Förtelmes főnökök

Ez a 2011-es alkotás – amelyben három szerencsétlen alkalmazott már nem bírja tovább rettenetes főnökei szekatúráját, ezért összeesküvést szőnek, a gyanú elkerülése érdekében egymás feletteseinek a kinyírására – egyszerűen fergetegesen hozza a fekete komédiák leghatásosabb fogásait a váratlan helyzetektől kezdve a groteszken át a gyilkosságra való felbujtást és hasonló súlyos témákat viccesen bemutató akasztófahumorig. A főszereplők (Jason Sudeikis, Jason Bateman, Charlie Day) mellett a filmben olyan sztárok tűntek fel mellékszereplőkként, mint Jennifer Aniston, Kevin Spacey, Jamie Foxx és Colin Farrell, akik a vége főcímben látható bakiparádé tanúsága szerint szintén hamar ráhangolódtak a vélhetően elég laza és oldott forgatás hangulatára.


A rontott jelenetekből válogatott stáblista legjobb pillanatai, amikor Farrell csípőből rögtönöz válogatott gusztustalanságokat abban a jelenetben, amelyben egy gyógyszerészt próbál rákényszeríteni a mindenféle testi problémái diagnosztizálására. A vége főcímbe ékelt bakik egyébként annyira beváltak az alkotóknak, hogy a Förtelmes főnökök 2014-es folytatásában is így mutatták be a végén a szereplőket. Itt talán az a legbájosabb, ahogy az újoncként csatlakozó Chris Pine pironkodik a bakijai miatt, illetve az, hogy Jennifer Anistonnak mennyire nehezére esik elmondania azokat a nyílt szexuális felhívásokat tartalmazó malacságokat, amiket nimfomániás karaktere szájába adtak.

De az is nagyon nyerő, hogy amikor a szintén új szereplőként csatlakozó Christoph Waltz nem tudja kinyitni a kocsija ajtaját, képen kívülről beszólnak neki, hogy már meg is van a stáblistába szánt bénázós mozzanata.


Hanta boy

Ha Jim Carrey egy vígjáték főszereplője, a többi színész garantáltan számíthat rá, hogy meg fog vadulni a forgatáson. Ami azt jelenti, hogy egy-egy felvételkor olyannyira belejön az improvizációba, hogy egészen elszabadul; szélsőségesebb esetekben elkezd konkrét hülyeségeket beszélni (mármint olyasmit, ami nyilvánvalóan nem kerülhet majd be a filmbe). Az olyan eleve őrült komédiákban, mint például a Dumb és Dumber, alap, hogy Carrey mindezt előadta, de ékes példa volt rá a Hanta boy című 1997-es családi vígjáték forgatása is.

Az alábbi válogatásban nemcsak azt láthatjuk, milyen baráti hangulat uralkodott a felvételekkor (részben vélhetően a sztár lazaságának köszönhetően),

de azt is, hogy egyszemélyes szórakoztató brigádként Jim Carrey nagyjából az összes kollégáját folyamatosan megnevettette a munkálatok során.


40 és annyi

Ez a méltatlanul elfeledett 2012-es Judd Apatow-vígjáték a sokkal sikeresebb Felkoppintva spinoffjaként készült: az abban csak mellékfiguraként feltűnt házaspár, Pete és Debbie (utóbbi a főhősnő nővére), Paul Rudd és Leslie Mann alakításában ezúttal központi karakterként bizonyítják, hogy nem egyszerű szülőnek és középkorúnak, pláne középkorú szülőnek lenni. A film egyik emlékezetes jelenetében őket kettejüket a lányaik iskolájának igazgatója elé citálja egy másik szülő, aki azt kifogásolja, ahogy a két gyerek az ő gyerekével bánik.



A szóban forgó vehemens, sőt, mondhatjuk, hogy indulatkezelési problémákkal küzdő anyát Melissa McCarthy játssza,

valami fergetegesen.

A 40 és annyiba bekerült képsornál pedig csak annak kulisszák mögötti, rontott felvétele volt viccesebb, amelyben azt láthatjuk, hogy Rudd és Mann végigröhögi McCarthy zseniálisan improvizált, elképesztően eltúlzott kirohanását (amelyben rajtuk kívül még az iskolaigazgató is jól megkapja a magáét).


A kém

Melissa McCarthy már nem csupán mellékszereplőként, hanem abszolút főszerepben tűnt fel ebben a 2015-ös, nagyrészt Magyarországon forgatott (és részben itt is játszódó), nagyon jól eltalált kémparódiában, amelyben külön figyelmet érdemel Jason Statham karaktere. Az angol színész egy vérprofi, kőkemény ügynököt alakít, aki mindennek teljes tudatában

folyamatosan hosszas tirádákban dicséri saját magát, és sorolja fel különféle egészen hihetetlen, nyilvánvalóan nem is megtörtént hőstetteit,

köztük például olyasmit, hogy egyszer saját magát élesztette újra egy defibrillátorral.


A stúdió által nyilvánosságra hozott bakiparádéban nagyon vicces figyelni, hogy a meredekebb állításokat tartalmazó körmondatokat Statham sosem bírta végigmondani röhögés nélkül (a legviccesebbre, amikor azt kellene mondania, hogy egyszer annyit mikrochipet evett meg, majd sz*rt ki, hogy abból össze tudott rakni egy komputert, időzítettük a fenti videót, de az 5 perc 16 másodpercnél, illetve a 7 perc 48 másodpercnél szereplő jeleneteket is érdemes megnézni).

De az sem kevésbé kacagtató, hogy a rutinos komika McCarthy sem tud mindig karakterben maradni a színész mellett.


Szörny Rt.

Bizony, még egy animációs film forgatásába is becsúszhatnak kisebb-nagyobb hibák, hiszen a rajzolt karakterek is esendőek, nekik is ér bakizni. Na jó, nyilvánvalóan viccelünk, ahogy vicceltek ennek a 2001-es Pixar-csodának az alkotói is, amikor olyan véresen komolyan vették a szórakoztatást, hogy a film végén úgy tettek, mintha hús-vér szereplőkkel dolgoztak volna, és megrajzoltak, továbbá a színészekkel alá is mondattak egy komplett megtervezett bakiparádét. Ez az imitáció nemcsak

a végletekig fokozza a bűbájos alkotás cukiságfaktorát,

de kifejezetten eredeti ötletek is vannak benne, Sulley megbotlásától kezdve odáig, amikor két statiszta összeszólalkozik, mert az egyikük elrontotta a szövegét, ezért a másikuk szerint soha nem fog befutni Hollywoodban.


(via Looper, Movieweb)

 

Még több kulisszák mögötti részlet A kémről

10 dolog, amit nem tudtál A kémről

Paul Feig Melissa McCarthy főszereplésével forgatott kémvígjátéka a harmadik együttműködés a rendező és a színésznő között, amit nem mellesleg nagyrészt Magyarországon forgattak. További érdekességek cikkünkben.

Tovább