A legnagyszerűbb filmek, amik sosem készültek el

E.T. 2., Jurassic Park 4, Nicolas Cage Supermanje, Ponyvaregény-előzményfilm. 10 ígéretes blockbuster, ami idő előtt a süllyesztőben végezte, pedig kasszát is robbanthatott volna.

A Mentalfloss nemrégiben lajstromba szedett 20 soha el nem készült mozifilmet – ezekből mazsolázgattuk most ki a 10 legizgalmasabbat.

1. E.T. 2.

Az 1982-es E.T. – A földönkívüli még ma is minden idők egyik legismertebb és legjövedelmezőbb családi sci-fije. Nem csoda, ha Steven Spielberg rendező és Melissa Mathison forgatókönyvíró már az 1982-es bemutatót követően tervezgetni kezdték a folytatását, amiben egy repülő csészealjnyi félelmetes kinézetű, gyilkos űrlény látogatott volna el a Földre, hogy megkínozza E.T. kis barátját, Elliotot. Spielberg azonban úgy vélte, hogy egy ilyen sötét hangulatú inváziós sci-fi nem illene a kedves kis űrlény meséjéhez, így végül sosem készült el az E.T. 2. (könyv alakban viszont született egy folytatás, E.T. A zöld bolygó könyve címmel).

Forrás: Mokép

 

2. Tim Burton Supermanje

Miután Tim Burton igen szép kritikai és anyagi sikereket ért el az 1989-es Batmannel, majd nem sokkal később az 1992-es Batman visszatérrel, a Warner stúdió egy Superman-mozifilm leforgatására is felkérte őt. A forgatókönyv megírásában ráadásul nem más segített volna a borzas hajú mozimágusnak, mint a hatalmas képregényrajongó hírében álló (és igen jó Pókember-képregényeket író) Kevin Smith, aki Brainiacot, azaz Agykeselyűt, az idegen bolygóról származó, ördögien gonosz mesterséges intelligenciát tette volna meg főgonosznak (de persze felbukkant volna a sztoriban a jó öreg Lex Luthor is). Az S-betűs gumiruhát és az ikonikus vörös palástot ráadásul ezúttal Nicolas Cage öltötte volna magára! Sajnos hiába költött el Tim Burton és a Warner stúdió 30 millió dollárt a produkció előkészületeire, semmi sem lett belőle – csak a hosszú hajú Cage jelmezes próbája maradt meg az utókornak, ami mára mémmé vált az interneten.

 

3. Roger nyúl a pácban 2.

1988-ban igen nagy sikert aratott a Roger nyúl a pácban című, hibrid technikával leforgatott családi krimi, amiben a hús-vér magándetektívet alakító Bob Hoskins a címbéli, hadaró rajzfilmnyúl ügyében nyomozott. A '90-es években el is készült a folytatás forgatókönyve, Robert Zemeckis részéről is volt szándék visszatérni a rendezői székbe, Eric Goldberg pedig még egy tesztjelenetet is készített a detektívirodában ugráló Roger nyúlról. A Disney azonban végül túl drágának ítélte meg a technikát, amivel a rajzfilmfigurák bekerülnek a színészekkel felvett jelenetekbe, ezért végül lelőtték a projektet.

 

4. Casablanca 2. 

Ugye nehéz elképzelni egy folytatást Humphrey Bogart 1942-es kultmozijához? Pedig volt ilyen terv is! Sőt, az eredeti film egyik forgatókönyvírója, Howard Koch maga is papírra vetett egy ilyen történetet 1980-ban Visszatérés Casablancába címmel, amelyben a főszereplő Ilsa (Ingrid Bergman) fia lett volna az, aki visszautazik Casablancába, hogy kiderítse, mi történt az igazi apjával. Bár ebből a verzióból nem lett semmi, 1983-ban készült egy rövid életű Casablanca tévésorozat, amiben David Soul (Hutch a Starsky és Hutch-ból) alakította Bogart halhatatlan karakterét, Rick Blaine-t.

Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.

 

5. Leonardo DiCaprio Nagy Sándora

Baz Luhrmann, az 1996-ban bemutatott Rómeó és Júlia rendezője a '90-es évek végén igen ambiciózus filmterveket dédelgetett: látványos szandálos-kardozós blockbustert akart forgatni Nagy Sándorról, a főszerepet pedig ismét Leonardo DiCapriónak szánta, aki ekkorra már a korszak egyik legnagyobb sztárja lett. A híres makedón hadvezér nagyszabású története állítólag Oscart is hozhatott volna a fiatal színésznek, ám pont ekkoriban kezdett el Oliver Stone is a saját Nagy Sándor-filmjén dolgozni, ami végül 2004-ben került mozikba Nagy Sándor, a hódító címmel, Colin Farrell főszereplésével. Ezután Luhrmann és DiCaprio látványos történelmi tablójának már nem lett volna sok értelme...

Forrás: Mokép

 

6. Orson Welles A sötétség mélyén-adaptációja

A legendás színész-rendező egyik legelső filmterve egy könyvadaptáció volt: Joseph Conrad 1899-es kisregényét, A sötétség mélyént szerette volna vászonra vinni. 174 oldalas forgatókönyvvel a hóna alatt kereste fel a hollywoodi stúdióvezetőket, de az ötletét igen nehéz volt bárkinek is eladnia, annak ambiciózus jellege miatt. Szerencsére Welles tartalék filmterve jobban hangzott, így 1941-ben leforgathatta az Aranypolgárt (A sötétség mélyén alapsztoriját, amelyben az angol Marlow kapitány Belga-Kongó dzsungelében hajózva keres egy Kurtz nevű, kegyetlenkedő helyi kiskirályt, végül Francis Ford Coppola szőtte bele évtizedekkel később az Apokalipszis mostba).

Forrás: Hulton Archive/Apic/Getty Images

 

7. Double V Vega

Nagyon régóta kering az a pletyka, hogy Quentin Tarantino egyszer majd valamikor tényleg leforgatja a Ponyvaregény előzménysztoriját Double V Vega címmel, ami a klotyón lepuffantot Vincent Vega és a testvére drogos-majonézes-hamburgeres európai kalandjait regéli el. Csakhogy az ikonukus zokniban táncoló karaktert alakító John Travolta időközben 67 éves lett, és a Vic Vega nevezetű fivérének eredetileg kiszemelt Michael Madsen (akit már az 1992-es Kutyaszorítóban idején is ugyanez a karakter volt!) is 63 már... Így maximum akkor játszhatják el a fiatal Vega testvéreket, ha őket is ránctalanítják valami digitális trükkel, mint Robert De Nirót Az írben.

Forrás: SPI

 

8. Sylvester Poe-filmje

Hihetetlen, de igaz: a VHS-korszak egyik legnagyobb akciófilmes ikonja, Sylvester Stallone a hollywoodi karrierje legelején a fejébe vette, hogy megír és megrendez egy életrajzi filmet Edgar Allan Poe-ról. Sőt, ő maga akarta eljátszani a romantika korának legfontosabb amerikai költőjét, aki A Morgue utcai kettős gyilkossággal egyúttal a modern krimi megteremtője! Végül Stallone belátta: nem biztos, hogy pont ő lesz a megfelelő jelölt a jellegzetes bajszú, 40 évesen bekövetkezett haláláig igen szerény körülmények közt élő, izomkolosszusnak semmiképp sem nevezhető író szerepére. Igaz, csak azután jutott erre az álláspontra, miután csináltak néhány jelmezes próbát a produkció tényleges munkálatainak megkezdése előtt.

Forrás: Mokép

 

9. Beetlejuice 2.

Bár bizonyos körökben kultfilm lett az 1988-ban bemutatott Beetlejuice - Kísértethistória, Tim Burton hallani sem akart arról, hogy megrendezze a folytatást. Épp ezért egy olyan történetet talált ki, amivel kapcsolatban biztosra vette, hogy le fogják hurrogni a producerek. Legnagyobb meglepetésére azonban zöld utat kapott a Beetlejuice Goes Hawaiian című filmterve, amelyben a Lydia Deitz (Winona Ryder) és a családja trópusi vakációra indul, ám nem is sejtik, hogy a paradicsomi helyen fekvő szállásuk egy ősi temetőre épült. Burton állítólag meg is kezdte volna a '90-es évek elején a filmhez az előkészületeket, ám végül az 1992-es Batman visszatér munkálatai jóval előrébb kerültek a prioritási listáján, így Michael Keaton és az által életre keltett kísérteties kópé, Beetlejuice rajongói azóta is várják a Beetlejuice 2-t.

Forrás: InterCom

 

10. Jurassic Park 4.

A 2001-es Jurassic Park 3. és a 2015-ös Jurassic World között eltelt 14 évben többször is szóba került egy esetleges negyedik Jurassic Park mozifilm. Ez volt az a bizonyos blockbuster-tervezet, amiben emberforma tyrannosaurus rexek, két lábon sétáló triceratopsok, valamnt egyéb mutáns dinoszauruszok ragadtak volna fegyvert – mint ahogy azt érzékletesen be is mutatták az internetre is kiszivárgott, azóta mémmé vált koncepicós rajzok. Tény, hogy a genetikailag módosított harci dínók ötletével a Jurassic World 2 is eljátszadozott, de ott koránt sem tűnt már annyira sokkolónak és őrültnek ez az út, mint az alábbi, őslény-ember hibrideket bemutató, 2005 környékén készült rajzokon: