A Star Wars-filmek 8 legijesztőbb rémpofája

A Halálcsillag szemétzúzójában bujkáló dianogától kezdve Jabba rancorján át a Lovecraft-horrorokba illő Summa-Verminothig számos félelmetes csúfság bukkant fel az elmúlt évtizedekben a Csillagok háborúja univerzumában.

8. Az exogorth

A Birodalom visszavág egyik legemlékezetesebb jelenetében Han Solo a Birodalom TIE-vadászgépei elől menekülve egy közeli aszteroidaövezetben keres rejtekhelyet a Millennium Falconnal. Az egyik meteorit barlangjába berepülve hőseink azt hiszik, megmenekültek,

de valójában egy hatalmas „űrcsiga”, a gigantikusra megnőtt exogorth prédájává váltak.

Bár az exogorth faj egyes példányai akár 1 kilométeresek is lehetnek, így ők könnyűszerrel megtehetik, hogy türelmesen megvárják, hogy a zsákmányuk a kitátott szájukban landoljon. Az exogorth csak egy példa arra, hogy a Lucasfilm trükkmesterei milyen elképesztő ötletekkel rukkoltak elő, csak hogy egyedivé tegye a Star Wars franchise-t. Nem csoda, hogy számos űrlény mára popkulturális ikonná vált.

 

7. A mynockok

Han nem is biztos, hogy rájött volna, hogy egy gigantikus exogorth gyomrába repültek be, ha Leia egy Alien-filmeket idéző, beszaratós jelenetben nem vesz észre egy mynockot.

Hőseink lövöldözni kezdenek a denevérszárnyas, tapadókorong-szájú szörnyekre, ám a mellément sugárnyalábok csiklandozni kezdik az exogorthot,

és igazából emiatt kezd el a gigantikus bestia izegni-mozogni, lebuktatva saját magát a hercegnő és kísérői előtt.

 

6. A szörny a szemétzúzóban

Az 1977-es Csillagok háborújában egy igen veszedelmes szörnyeteg bújt meg a Halálcsillag szemétzúzójában: egy nőstény dianoga (akinek még neve is van: Omi!). Ha még emlékszünk, ez a szörny nem csak egy kis csoffadt kacson lógó, ronda szem,

az csak a rémség „feje búbja”, amit kidug a vízből – valójában maga a csápos förtelem a felszín alatt rejtőzködik,

oda rántotta magával kíméletlen erővel Luke-ot is! Ez a maga idejében egy elég félelmetes jelenet volt, és bár Star Wars-franchise a későbbiekben számos további fura idegen lényt teremtett, a szemétzúzó szörnye egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy az Egy új remény kiemelkedjen a korabeli sci-fik közül.

 

5. A mocsári szörny Yoda sárbolygóján

A kedves kis Yoda vénségére elég ijesztő helyre költözött, hogy önként vállalt remeteségben éljen a vele való első találkozás akár egy Alien-filmbe is beleillett volna!

A Dagobah mocsarában ugyanis a vízben úszkáló R2-D2-t bekapta egy hatalmas szörny, csak nem ízlett neki, ezért végül kiköpte...

Bár a csúfságnak csak a hátát láttuk A Birodalom visszavágban, a Star Wars-kánon szerint ez a titokzatos lény tényleg nagyon nagy és rettentő ocsmány: úgy néz ki, mint egy gigantikus meztelencsiga.

 

4. A kouhunok

Ugye még emlékszik a kedves PORT.hu-olvasó arra a két ficergő, ronda óriáshernyóra, amelyek a 2002-es A klónok háborújában sunnyogtak be Padmé Amidala lakosztályába, hogy végezzenek a királynőből lett szenátor asszonnyal? A két kouhunt Jango Fett megbízásából egy Zam Wessell nevű alakváltó fejvadász indította útnak, mivel ezek az Indoumodo bolygó mocsaraiban őshonos lények a bérgyilkosok kedvenc állatai. A fullánkjaikból ugyanis olyan erős mérget tudnak az áldozataikba fecskendezni, hogy az bárkit képes elpusztítani.

Aki a valóságban is retteg a skorpióktól, a pókoktól, a kígyóktól és a többi mérgező csúszómászótól, az valószínűleg megborzongott akkor is, amikor ezek a túlméretezett százlábúak feltűntek a mozivásznon.

 

3. A rancor

Mint az közismert, ez a félelmetes lény az 1983-as A Jedi visszatérben debütált, mint Jabba „háziállata”. Az óriási varangyos békára emlékeztető hutt gengszterfőnök (aki egyébként akár erre az ocsmánysági toplistára is simán felkerülhetett volna!) arra használta fel a rancort, hogy vele zabáltatta fel az ellenségeit, a hívei pedig afféle véres gladiátorjáték gyanánt nézhették végig ezeket a kivégzéseket.

A régi trilógiában kevés félelmetesebb lény akadt a rancornál, aki ugyan elég rövid ideig szerepelt a vásznon (mivel Luke igen hamar elintézte), de ez idő alatt is a Star Wars-franchise legemlékezetesebb szörnye lett.

Ikonikus státusza miatt számos más médiumban is felbukkant az évek során: visszatérő ellenség több videójátékban és képregényben is, a Boba Fett könyve című tévésorozatban pedig maga Fett lovagolt a hátán, miközben a rancor a King Kong- és Godzilla-filmek legszebb hagyományait követve lerombolt és elpusztított maga körül mindent és mindenkit.

 

2. A rathtarok

A rathtarok viszonylag fiatal szörnyek a Star Wars-kánonban: csak 2015-ben mutatkoztak be Az ébredő Erőben, de azóta már számos képregényben, könyvben és videójátékban feltűntek mint visszatérő veszélyforrás.

Kinézetre és viselkedésre is pont olyanok, mint a Lovecraft-mítosz csillagok közt lakó szörnyistenei: csupa csáp és fog szörnyetegek, iszonyú erővel és csillapíthatatlan étvággyal.

A Star Wars-univerzumban hihetetlenül veszélyes lénynek számítanak, kevesen élik túl a velük való találkozást, és még kevesebben tudnak élve elfogni egy-egy példányt. A galaktikus polgárháború után a Leiától elvált Han viszont megmutatta, hogy öreg csempész nem vén csempész: három eleven rathtart is elkapott – igaz, ezek végül mind elszabadultak, és a VII. rész főszereplőin kívül mindenki mást megöltek (természetesen egy Alien-filmekre hajazó, szűk űrhajóbelsőkben játszódó jelenetben).

 

1. Summa-Verminoth

Amikor Han Solo azzal büszkélkedik, hogy 12 parszek alatt teljesítette a Kessel-futamot, sokan csak a szemüket forgatják és legyintenek. A 2018-as Solo: Egy Star Wars-történet azonban fényesen bebizonyította, hogy a vén űrcsibésznek bizony volt oka a büszkélkedésre, a Kessel bolygót körülvevő antianyag-örvényben rejtőzködött ugyanis Summa-Verminoth, egy csápos ősi faj képviselője, aki évezredeken át szunnyadt az űr hidegében, mígnem a Millennium Falcon egy nap keresztezte az útját. A horrorfilmekbe illő szörnyeteg kísértetiesen emlékeztet H. P. Lovecraft egyik megnevezhetetlen rémségére, Azatothra, aki

maga a téridőn túli leírhatatlan őskáosz, akit elátkozott fuvolaszóra táncoló ősi istenek vesznek körül, mközben a mindenség középpontjában lüktet és fortyog.

De természetesen Summa-Verminoth mutat némi rokonságot a Nagy Cthulhuval, Shub-Niggurathtal (már csak a kötőjeles, egzotikus neve miatt is) és Nyarlathoteppel, a „kúszó káosszal” is, akinek az egyik alakja egy csápos szörnyeteg, arca helyén egy vérvörös nyúlvánnyal.

(via Movieweb)