A szexjelenetek szabályozása cenzúrába csaphat át

Andy Serkis legalábbis ezt mondja. Szerinte az új szabályozások öncenzúrára késztetik a rendezőket, ami megöli a kreativitást.

A színészszakszervezetek a Harvey Weinstein botrány hatására arra készülnek, hogy az intim jelenetek forgatását is szabályozzák. A benyújtott javaslatok tartalmazzák például a nyelves csók tiltását, illetve a meghallgatásokon a meztelenséget. A héten tárgyalják meg a felvetett javaslatokat, és a végeredménytől függően a szabályozásnak komoly hatásai lehetnek a forgatásokra, illetve természetesen a végeredményre, a filmekre.

A szakszervezet megvizsgálja a szexjelenetek forgatására vonatkozó javaslatokat, amiket aztán beépítenek a szexuális zaklatásról szóló jelentésbe, amelyet a következő két hétben adnak majd közre.
A javaslatok között meg fogják határozni, hogy az effajta jeleneteket milyen keretek között lehet felvenni, és az is lehet, hogy a jövőben a színészek nemi szerveit el kell takarni a forgatás közben.
Vasárnap a BAFTA-díjátadó előtti vörös szőnyeges felvonulásnál Andy Serkis-t is megkérdezték, mit szól a várható szabályozáshoz. A színész elég borúlátóan nyilatkozott a kérdésről:

„Azt gondolom, hogy az effajta cenzúra a kreativitás cenzúrája. A rendező és az érintett színészek bevonásával kellene ennek történnie. Nekik kellene megtalálni azt a számukra kényelmes módot, ahogyan ők el tudják mesélni a történetet, mert mindannyian ezért vagyunk... Gyalázat lenne, ha a színészek ilyen öntudatosakká válnának, amikor az emberekhez szólnak. Azért vagy ott, hogy használd a képzeleted, hogy létrehozz egy szerepet. Nem hiszem, hogy meg kellene gátolni a történet elmesélését."

Ita O'Brien mozgásrendező azt mondja, hogy a szabályozások nem arról fognak szólni, hogy nem lesz többé szex, csók vagy meztelenség a filmvásznon. Ezeknek a keretek közé szorítása illetve szabályozása viszont biztonságot fog adni az adott jelenetben részt vevő színészeknek, hogy kényelmesen érezzék magukat.

Eddig még nem volt soha ennyire megszerkesztett útmutató illetve kalauz ahhoz, hogy az effajta jeleneteket hogyan kell forgatni, bár sokszor a színészek szerződésébe beleírnak pár dolgot erre vonatkozóan. A kérdés, hogy Serkis félelmei beigazolódnak-e, de ez valószínűleg csak 1-2 év múlva fog kiderülni.

via BBC