A tudósok megmérték, melyik a legparább film – sosem találnád ki az eredményt!

Vajon a Ragyogás nyert? Vagy a Blair Witch? Esetleg valamelyik Démonok között- vagy Insidious-rész?

Közeledik a halloween, így a rettegés mibenlétét kutató, filmrajongó tudós fők „szokás szerint” idén is megpróbálták rangsorolni minden idők legfélelmetesebb horrorjait az alapján, hogy a nézők pulzusszáma melyiknél emelkedik meg a leginkább.  A Science of Scare Project elnevezésű kutatás 2020 óta minden évben összeállítja ezt a rangsort – amit természetesen mi is mindig közreadtunk minden évben itt a PORT.hu hasábjain.

A tudomány szerint ezek a filmtörténelem legfélelmetesebb horrorjai

Vajon egy tudományos felmérésben a Démonok között-folytatások áradatában hányadik helyre szorult vissza Az ördögűző vagy az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás?

Tovább

 

A kutatási módszer a következő volt: a kísérlet szervezői kiválasztottak 250 filmrajongót, akiknek pulzusmérővel felszerelkezve kellett megnéznie egy sor angol nyelvű horrorfilmet. Ezután a tudós fők kielemezték a mérési eredményeket, hogy kiderüljön, mely filmek okozták a legmagasabb pulzusszám-emelkedést.

A még pontosabb mérési eredmények érdekében a kutatók idén egy új pontozási rendszert is bevezettek, és már nemcsak a pulzusszámot figyelték percenkénti ütésszámban (BPM) mérve, hanem a pulzusszám-eltérést is, milliszekundumban (m/s) mérve. A két pontszámot ezután kombinálták, és így kapták meg a mostani végeredményt, amelyben minden film kapott egy 100-as skálán mért „félelmetességi pontszámot” (Scary Score).

Idén egy „régi kedvenc” ért a lista élére: az Ethan Hawke főszereplésével készült 2012-es Sinister, amelyben Hawke egy írót alakít, aki valódi bűnesetek alapján veti papírra a regényeit, és egy nap, nyugtalanító tartalmú filmekkel teli dobozra bukkan, de ezzel olyan természetfeletti események sora veszi kezdetét, amelyek rémálommá változtatják az életét.

Érdekesség, hogy 2020-ban is ez lett a legfélelmetesebb film a mérés során, 2021-ben és 2022-ben viszont lecsúszott a második helyre...

 

Forrás: Big Bang Media

 

A Science of Scare Project mérései szerint a Sinister összességében 96/100-as „félelmetességi pontszámot” ért el, mivel ennél a filmnél a legmagasabb mérték a pulzusszám-csúcsot (131 BPM) volt, ami több mint kétszerese az átlagosan 64-es nyugalmi pulzusszámnak. Íme a TOP10-es lista:

  1. Sinister (2012)
  2. Az utolsó rítus (2020)
  3. Skinamirink (2022)
  4. Insidious (2010)
  5. Démonok között (2013)
  6. Örökség (2018)
  7. Mosolyogj (2022)
  8. Ördögűzés Emily Rose üdvéért (2005)
  9. Hell House LLC (2015)
  10. Beszélj hozzám! (2022)

 

Érdekes fejlemény, hogy idén is, ahogy haladunk előre az időben, úgy kopik meg egyre inkább az olyan nagy klasszikusok fénye a nézők szemében, mint az 1973-as Az ördögűző vagy az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás, az 1979-es A nyolcadik utas: a Halál és az 1982-es A dolog pedig épp, hogy csak odafértek a TOP50 aljára...

 

Íme az eredeti felmérés 50-es toplistája:

 

(via Unilad)