A VAN valami furcsa… rendezőjének az új filmje is sikergyanús

Jól indult a Rossz versek: három díjat is nyert a 36. Torinói Filmfesztiválon.

A magyar mozikban december 27-én bemutatandó alkotást ráadásul három különböző zsűri is a legjobbnak tartotta: a fesztivál nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűrije, melynek elnöke Jia Zhangke kínai sztárrendező volt, elismerő oklevéllel méltatta a Rossz verseket. Reisz Gábor nyerte ezenkívül a Scuola Holden-díjat is, mellyel a legjobb forgatókönyvet díjazta a diákzsűri.

Reisz Gábor a díjátadón. Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

 

Az AVANTI (Agenzia Valorizzazione Autori Nuovi Tutti Italiani) zsűrije a fesztivál legjobb filmjét illető díjával szintén a magyar alkotást díjazta. Az elismeréseket a forgatókönyvíró-rendező-főszereplő személyesen vette át szombat este Torinóban.

„Jó volna újra gyereknek lenni, és

nem egy csirkemellfilé-reklámot rendezni, és nyavalyogni azon, hogy Anna miért hagyott el.

Régen minden egyszerű volt és tiszta. Vajon folyamatosan múlik el minden, vagy egyik pillanatról a másikra… ?” – az önéletrajzi ihletésű Rossz versek a felnőtté válás legfontosabb kérdéseit teszi fel, miközben főhőse lelkén keresztül időutazásra viszi a nézőt Magyarország elmúlt három évtizedébe.

Reisz Gábor bemutatkozó nagyjátékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan több mint 65 ezer nézőt vonzott a mozikba, és világszerte díjakkal jutalmazták a filmfesztiválok. A VAN... sikerét követően Reisz Gábor részt vehetett a Cannes-i Filmfesztivál rezidensprogramjában, amelynek keretében több hónapon át dolgozott Párizsban az új forgatókönyvön.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)