Amikor Clooney medveeledel lett egy magyar rendezővel forgatott, eddig soha nem látott horrorfilmben

Nem csak Clooney, de az ekkor pályakezdő Charlie Sheen és Laura Dern is a dühös medve gyomrában végzi az annak idején Magyarországon, magyar rendezővel forgatott, eddig soha nem látott horrorfilmben - amire 37 évet kellett várni.

Van olyan, hogy egy már elkészült film pár év csúszással kerül bemutatásra, de az elég ritka, hogy erre 37 évet kelljen várni. Márpedig ez történt az 1983-ban készült, vagy inkább el sem készült Grizzly II. Revenge című olcsó horrorral, ami számunkra több szempontból is érdekes. Érdekes azért, mert a friss bemutatóhoz George Clooney, Laura Dern és Charlie Sheen nevével hirdetik a produkciót, és érdekes azért is, mert a filmnek rengeteg magyar vonatkozása van. Előbb azonban lássuk a frissen kikerült régi-új előzetest!

 Az 1976-os, szintén olcsó medvehorror, a Grizzly folytatásának rendezésére a reklámkörökben ekkor már ismert és sok díjat szerzett magyar születésű, 1956-ban emigrált André Szőtsöt kérték fel, ő pedig Suzanne C. Nagy, vagyis Csikós-Nagy Zsuzsanna producer segítségével Magyarországra hozta a produkciót, amelyben több magyar szakember is szerepet kapott - Jean Badal vezetőoperatőr kezei alatt például Illés György és Szalay András dolgozott. És ez nagyon nagy vállalás volt a korabeli viszonyokhoz képest. A történet szerint ugyanis egy, a kölyke halála miatt felbőszült medve, miután végzett pár kempingezővel, vadőrrel és orvvadásszal, egy, pont a Yellowstone Parkban tartott óriáskoncert közönségére veti magát. És ezt a koncertet meg is rendezték a film kedvéért, ráadásul mindezt a visszaemlékezések szerint egy akkor még aktív szovjet lőtéren, különleges engedéllyel. Állítólag 40.000 embert csődítettek oda, valódi együttesek valódi zenét játszottak, és köztük volt a KFT is. Fel is vettek csomó mindent, elkészült az óriási, működőképes gépmedve, amikor kiderült, az amerikai befektetők visszaléptek, nincs pénz, Szőts pedig cselekedjen belátása szerint.  

Nem is mutatták be az úgy, ahogy összerakott filmet, amit maga a rendező is „gyalázatosnak" nevezett. Szőts rendezői ambíciói derékba törtek, viszont levonta a forgatás tanulságait, maga is producer lett, és bár nem vált olyan ismertté, mint az övéhez nagyon hasonló pályát befutó Andy Vajna, szép sikereket mondhatott magáénak. Több alkalommal forgatott Magyarországon, eleinte reklámfilmeket, majd 1990-ben producere volt a Gérard Depardieu főszereplésével készült, öt Oscarra jelölt Cyrano de Bergerac-nak. A Grizzly II. viszont dobozban maradt, egészen mostanáig, ám Suzanne C. Nagy nem mondott le róla, a meglévő anyagokat digitálisan restauráltatta, újravágtak számos jelenetet, és hamarosan kiadják – igaz, moziforgalmazásba nem kerül, de VOD platformon nézhető lesz. Ami pedig Clooney-t, Dernt és Sheent illeti, nem ők a főszereplők, a már emlegetett korán elfogyasztott kempingezőket játsszák, igaz, áldozathoz képest viszonylag nagy játékidőt kapnak.

Az igazi főszereplők mások, és azért itt is vannak nagy nevek. Például Louise Fletcher, aki a Száll a kakukk fészkére (1976) főnénijeként ekkor már Oscar-díjas volt, John Rhys-Davies az Indiana Jones filmekből és a Gyűrűk urából, illetve Deborah Raffin és Dick Anthony Williams. Azt senki sem mondja, hogy az újravágott, befejezett film jó lesz – már a plakátja is rémes, a trailer is az -, de van az a rossz film, amit valamiért mégis jó nézni, és mint mondtuk, a Grizzly II. Revenge több szempontból is érdekes.