Amit nem tudtál Martin Scorsese és Robert De Niro méltatlanul keveset emlegetett filmjéről

Sokak szerint De Niro legjobb színészi teljesítménye, mégsem robbant nagyot 1983-ban, hiába vetítették le még Cannes-ban is.

40 éves Martin Scorsese és Robert De Niro méltatlanul keveset emlegetett filmje, A komédia királya. Valójában ez a film nem is 40 éves, hisz 1982-ben december 18-án volt a premierje Izlandon, de az amerikai premier - ezek szerint ez számít - viszont 1983 február 18-án volt. Ezt követően jutott el a film az NDK-ba, Kanadába. 

Ez az a film, amiben De Niro egy hírnévre vágyó humoristát alakít. A történet szerint:  Robert Pupkin a hírnév bűvöletében él. Ő az, aki bármit megtenne azért, hogy valóra váltsa az igazi amerikai álmot, melyet a hírnév és a pénz jelent. Pupkin ígéretes komikus, aki bármit megtenne, hogy azonnal a csúcsra jusson. Az első lépés ennek érdekében: bejutni az ország legnézettebb talk-show-jába és ott egy rövid előadást tartani. Pupkin azonban egyvalamire nem gondol: minél magasabbra kerül annál nagyobbat zuhan az ember.

De Niro úgy készült a szerepre, hogy Richard Belzer strandupos fellépéseit tanulmányozta. Scorsese egyszer azt nyilatkozta, hogy az általa rendezett filmek közül De Niro itt nyújtja a legjobb színészi teljesítményét.

Ezt azonban nem látták olyan sokan. Annyira nem ment jól a film, hogy összesen két hétig volt műsoron.  A 19 millió dolláros büdzséjével mindössze 2,5 milliót sikerült hoznia a mozi pénztáraknál. Pedig még kitüntetett figyelmet is kapott az 1983-as Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.  

A komédia királya a zajos siker hiányában  is nagy hatást tudott kiváltani utólag. Elég megnézni a Joker című filmet Joaquin Phoenixszel a főszerepben. 

A legjobban talán Jason Bateman fogalmazta meg, hogy mitől volt annyira zseniális De Niro ebben a  szerepben. Szerinte Rupert Pupkin minden idők legjobb színészi teljesítménye, mert ez a tökéletes példa az egész filmen át kitartó magas szintű performansznak, amit De Niro ráadásul úgy visz véghez, hogy egy pillanatra sem veszíti el a néző szimpátiáját a karakter iránt. 

A forgatás ideje alatt Martin Scorsese nem volt túl jól. Ezt megelőzően három filmen is dolgozott, és nem hagyott sok szabadidőt magának, így kimerültség és tüdőgyulladás miatt kórházba is került egy kis időre. A komédia király forgatásának megkezdésekor sem gyógyult meg teljesen. 

A komédia királya több kameót is tartalmaz: látható benne Martin Scorsese ügyvédje, sőt, a saját anyja is szerepet kapott a filmben. Nem mellesleg a rendező még a kedvenc zenekarát is megmutatta egy jelenetben.

Mindezek mellett még azt érdemes tudni A komédia királyáról, hogy ez volt az első és eddig egyben az utolsó olyan közös filmje De Nirónak és Scorsesének, amiben a színésznek van arcszőrzete. A Casino, a Nagymenők, de még a 2019-es Az Ír képkockáin is végig simára borotvált arccal látható Robert De Niro.