Anthony Hopkinst a bűntudat mardossa ebben az új, második világháborús drámában – ELŐZETES

A One Life című, igaz történeten alapuló film egy brókerről szól, aki több mint 600 gyermeket mentett a náciktól.

Befutott az előzetes Anthony Hopkins jövőre érkező második világháborús drámájához, melyben a kétszeres Oscar-díjas színész egy elszánt zsidómentőt alakít.

A film hivatalos leírása így hangzik:

A One Life egy igaz történetet mesél el Sir Nicholas “Nicky” Wintonról, a Hopkins által alakított fiatal londoni brókerről, aki a második világháborút megelőző hónapokban 669 gyermeket mentett meg a náciktól. Nicky 1938 decemberében Prágába látogatott, ahol a nácik németországi és ausztriai térnyerése elől menekülő családokkal találkozott, akik kétségbeejtő körülmények között, szőkös búvóhelyeken és élelem nélkül, a náci invázió veszélye alatt éltek. Azonnal rájött, hogy versenyt kell futnia az idővel: hány gyermeket tud megmenteni azelőtt, hogy lezárnák a határokat? Ötven évvel később, 1988-ban járunk, és Nickyt kísérti azoknak a gyerekeknek a sorsa, akiket nem tudott biztonságba helyezni Angliában; folyamatosan magát hibáztatja, hogy mért nem tett többet a megmenetésükért. Csak akkor kezd végre megbékélni a bűntudattal és a gyásszal, amelyet öt évtizeden át hordozott magában, amikor a BBC televízió élő adásában, az Ez az élet! című műsorban megismerkedik néhány általa megmentett gyermekkel, akik azóta neki köszönhetően felnőttek.

A film tehát két idősík közt ugrál, hogy Winton két életszakaszán keresztül minél alaposabban feltárja a férfi történetét. Az előzetesben megkérdezik Wintontól, miért csinálja ezt, mire azt felei:

“Ha tudok valamit tenni, akkor azt muszáj megtennem.”

Hopkins mellett a One Life-ban többek közt feltűnik Helena Bonham Carter, Romola Garai, Lena Olin, Jonathan Pryce, Adrian Rawlins, Samantha Spiro, Marthe Keller, Ziggy Heath és Alex Sharp is. 

A One Life a Torontói Filmfesztiválon debütál, majd 2024. január 1-én mutatják be a brit mozikban.

(via Movieweb)