Az 5 legnagyobb forgatási botrány, amióta sci-fi létezik

A tudományos-fantasztikus műfajban nincs lehetetlen, kivéve, amikor filmet kell készíteni.

A sci-fi talán az egyik legizgalmasabb és legsokrétűbb műfaj, ami távoli galaxisokba repít, vagy bemutatja a világunk egy jövőbeli változatát. Robotok, űrlények, sőt néha sárkányok is tiszteletüket teszik benne, és szinte minden lehetséges ebben zsánerben, amit a fantázia el tud képzelni a jelenlegi technikai tudásunk alapján. Ez az igazi összetartó eleme a sci-finek: a technika, és annak ránk gyakorolt pozitív vagy negatív hatása. Ám nem mindig könnyű megteremteni egy sci-fi univerzumot, és nem azért, mert határtalan fantázia kell hozzá, hanem mert előfordul, hogy egy film kapcsán mindenki mást gondol, és meg kell harcolni egy-egy ötletért, vagy csak a stáb egyes tagjai nem bírják egymást, esetleg túlságosan jóban vannak. Következzen öt kozmikus botrány a sci-fik forgatásáról.

 

Star Wars: Egy új remény (1977)

A Csillagok háborúja ez egyik leghíresebb szerelmi történet a sci-fi műfajában: a mogorva űrcsempész, Han Solo (Harrison Ford) meghódítja a hercegnő, Leia Organa (Carrie Fisher) szívét. Igaz, ehhez az egész klasszikus trilógiára szükség volt. A későbbi filmekből az is kiderül, hogy a kapcsolatukból házasság lett, és gyermekük született, ám végül mégsem tartott ki kapcsolatuk a happy endig. Mesebeli kezdet, szomorú végkifejlettel. A valóság az, hogy a színészek személyes kapcsolata sem volt felhőtlen. Carrie Fisher a memoárjában – ami magyarul A hercegnő naplója címmel jelent meg – mesél arról, hogy három hónapon át tartó viszonyba bonyolódott Forddal az első Csillagok háborúja-film forgatásán. Ez több szempontból is problémás volt: kezdjük azzal, hogy míg Ford 33 éves volt ekkor, Fisher csak 19. Ráadásul Ford nős volt, és két gyermeket nevelt, miközben Fisherrel kavart. Kapcsolatuk egészen az Egy új remény forgatásának végéig tartott, utána már csak barátok maradtak. Fisher elvileg elküldte a memoárt a megjelenés előtt Frodnak, hogy a színésznek lehetősége legyen szót emelni az ellen, amit kifogásol benne, de nem reagált rá semmit. Persze ez nem jelent semmit, mivel a híresen zárkózott Ford nemcsak erről nem beszél, hanem úgy eleve nem szokott nyilatkozni a magánéletéről.

 

Végtelen történet (1984)

Lehet vitatkozni azon, hogy Wolfgang Petersen filmje fantasy-e, vagy sci-fi, de ha a Star Wars bekerült a listára, amiről többen is azt mondják, hogy közelebb áll a fantasyhoz, akkor a Végtelen történetnek is itt a helye, hiszen bőven van benne sci-fi elem. Sokaknak kellemes gyerekkori emlék az 1984-ben bemutatott film, aminek a főhőse egy fiú, aki elkezdi olvasni a Végtelen történet című könyvet, majd rájön, hogy ő maga is szereplője a történetnek, ami valós időben zajlik. A film Michael Ende német író öt évvel korábban megjelent, azonos című könyvének az adaptációja. Míg azonban a filmet szinte mindenhol ismerik és kedvelik, ahol bemutatták, a könyv csak a szerző hazájában, Németországban lett népszerű. Ez elég nagy csalódást okozott Endének, és persze felettébb bosszantotta is. Petersen eredetileg felkérte Endét, hogy vegyen részt a film készítésében, ennek ellenére Ende azt állította, hogy a film forgatókönyve jelentősen eltér az általa jóváhagyott verziótól, sőt, meg sem kérdezték, amikor átírták azt. Annyira felháborodott azon, hogy milyen irányt vett a film, hogy megpróbálta leállíttatni a forgatást, és szerződésszegés miatt beperelni a készítőket. Végül nem járt sikerrel, és a filmet a jóváhagyása nélkül forgatták le. Az egyetlen dolog, amit el tudott érni, hogy a nevét nem tüntették fel a stáblistán.

 

A mélység titka (1989)

Ha James Cameron filmjeire gondolunk, kétségtelen, hogy a rendezőt lenyűgözi a víz. Ez az imádata egészen a nyolcvanas évekig nyúlik vissza, amikor A bolygó neve: Halál és a Terminátor 2. közt leforgatta A mélység titkát, amit ő írt és rendezett is. A sztori úgy indul, mintha egy elsüllyedt tengeralattjáró utáni kutatóexpedícióról szólna, majd egy fordulattal sci-fibe csap át. Nehéz megérteni, hogy A mélység titka miért vált Cameron egyik kevésbé ismert filmjévé, pedig a kritikusok jól fogadták, és a vizuális effektekért Oscar-díjat is kapott. De valószínűleg köze van ahhoz, hogy sem a rendező, sem a főszerepet játszó Ed Harris nem szívesen emlékeznek vissza a rémálomszerű forgatásra, és nem is igen beszélnek róla. Ez nem meglepő, ha eláruljuk, hogy többen majdnem megfulladtak a forgatás alatt, köztük Cameron és Harris is. Ma már a legtöbb effektet számítógéppel állítják elő, de 1989-ben még  nagy, vízzel teli tartályokban kellett felvenni a jeleneteket. Mindenki számára rendkívül megterhelő volt a forgatás, több színész is bevallotta, hogy fizikailag és lelkileg is összeomlott közben.

Ez is érdekelhet

5 kultikus sci-fi, orbitális bakival

A Csillagok háborújában, A bolygó neve: Halálban és Az ötödik elemben is láthatunk olyan jelenetet, amit eredetileg nem így tervezett a stáb.

Tovább

 

Dr. Moreau szigete (1996)

Ez a film már a fejlesztési időszakban is számtan nehézségbe ütközött, de most koncentráljunk a forgatásra. Annak ellenére, hogy Richard Stanley rendező volt az, aki kezdettől fogva támogatta a projektet és meggyőzte a stúdiót, hogy készítsék el a dr. Moreau szigetét, a harmadik forgatási nap után kirúgták őt. Maga a forgatás is eléggé kaotikus volt, többek közt a két sztár, Marlon Brando és Val Kilmer viselkedése miatt, és azzal vádolták Stanley-t, hogy nem képes kézben tartani a műveleteket és a színészeit. De ez még semmi, mivel a stúdió azzal a feltétellel ajánlotta fel a kirúgott rendezőnek a szerződésben szereplő fizetését, ha nem nyilatkozik a sajtónak, és incidens nélkül távozik a forgatásról. Stanley ezután gyakorlatilag eltűnt a dzsungelben, és senki sem bukkant rá. Végül azonban mégis részt vett a filmben: statisztának álcázta magát, és visszaosont a forgatásra. Ha szeretnéd megpillantani, annyit segítünk, hogy ő a kutyaember.

 

Transformers: A bukottak bosszúja (2009)

Michael Bay nem a kifinomult filmjeiről híres, és ez vonatkozik a nők ábrázolására is: nehéz olyan női főszereplőt találni nála, aki ne lenne lengén öltözve, a kamera ne a nyak alatti és térd feletti résszel foglalkozna leginkább. Megan Fox így nyilatkozott a rendezővel való közös munkáról a Transformers-franchise kapcsán:

„Olyan, mint Napóleon, és a hírhedt őrült hírnevet akarja megteremteni magának. Olyan akar lenni a forgatásokon, mint Hitler, és az is. Szóval egy rémálom vele dolgozni.”

Nem sokkal később egy nyílt levél került fel Bay honlapjára, amiben több, névtelen stábtag is arról ír, hogy állítólag Bay A bukottak bosszúja forgatásán többször is durván sértegette Foxot, mind szakmai, mind pedig személyes vonatkozásban. (A levelet azóta már eltávolították, de a Deadline oldalán elérhető.) Bay tagadta mindezt, és azt mondta, élvezte a közös munkát Foxszal, és egyenesen a producertől, Steven Spielbergtől jött az utasítás, hogy rúgja ki a színésznőt a folytatásokból, mivel Hitlert emlegette.

 

(via Looper)