Beintett a világ vezető mozilánca az egyik nagy stúdiónak

Lehet, hogy a mozik újranyitását követően nem fogják játszani a Universal filmjeit, köztük például a Halálos iramban 9-et vagy a Minyonok: Gru színre lépet?

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a mozik bezárása miatt a Universal több filmjét is elérhetővé tette online, köztük például A láthatatlan embert vagy a Vadászatot, Trollok a világ körül című animációs filmjük pedig rögtön a neten debütált április 10-én. A stúdió egyik fejese most bejelentette, hogy mivel az alkotás három hét alatt nagyjából 100 millió dolláros bevételre tett szert, lehet, hogy a mozik újranyitása után egyszerre mindkét platformon, azaz a mozikban és online is bemutatják majd a filmjeiket.

Ez azért lenne barátságtalan húzás, mert a filmek bemutatásakor van egy ún. ablak, ami azt jelenti, hogy csak három hónappal a mozis premier után mutathatják be online vagy más formátumban a produkciókat. Ezt az ablakot akarja most szűkebbre venni, sőt megszüntetni a Universal, és ezzel konkrétan pénzt venne ki a mozik zsebéből, például a bezárás miatt csődközelbe került AMC moziláncéból.

Trollok a világ körül. Forrás: UIP-Duna FIlm

 

Az AMC vezetője ezért kijelentette, hogy ebben az esetben mozijaik újranyitását követően egyáltalán nem fogják műsorra tűzni a Universal filmjeit – ami mindkét oldalról elég nagy szó, miután olyan blockbusterekről van szó, mint a Halálos iramban 9. vagy a Minyonok: Gru színre lép. Másrészről pedig nagy érvágás lenne a stúdiónak is, hiszen az AMC-nek van a legtöbb mozija nemcsak az Egyesült Államokban, de az egész világon is.

Azóta ráadásul – ahogy arról az Index beszámolt – egy másik nagy mozis cég, a Cineworld is bejelentette, hogy az AMC mellett állnak, azaz könnyen lehet, hogy a Universal filmek az AMC mozijain kívül kiszorulnak a második legnagyobb amerikai mozihálózat, a Regal mozijaiból is.

A dolog pedig minket, magyarokat is érinthet, hiszen a Cineworld nemcsak a Regal mozik tulajdonosa, hanem a Cinema Cityké is.

Reméljük tehát, hogy a botrány hamarosan elül, hiszen (ahogy arra az IndieWire cikke is felhívja a figyelmet) a két fél kölcsönösen rá van szorulva a másikra, mert a Universal blockbusterei nélkül a mozik hatalmas bevételtől esnek el. De ugyanez a stúdióra is igaz, mert a karantén egy speciális helyzet, nem csoda, hogy a gyerekes családok ki voltak éhezve a Trollok…-ra, de amint a mozik újranyitnak, valószínűleg szívesebben költenék el (először) ott a pénzüket a nézők. Arról nem beszélve, hogy ezek a látványos blockbusterek nem a tévéképernyőkre készültek…


(via IndieWire, Uproxx)