Beperelték a filmest, aki beismerte, hogy szexuális zaklató volt

A feljelentés nem onnan érkezett, ahonnan gondolnánk.

Morgan Spurlock dokumentumfilmes (Super Size Me, Hol az ördögben van Oszama bin Laden?, One Direction: This Is Us) még decemberben tett közzé Twitter-oldalán egy nyílt levelet, amelyben – a Weinstein-botrány hatására – töredelmesen bevallotta, hogy neki is van múltja szexuális zaklatás terén.

A szinte irodalmi stílusban megfogalmazott, kifejezetten megrázó írásban Spurlock

bocsánatot kért minden olyan esetért, amit a múltban nők ellen elkövetett, ide értve azt is, hogy hűtlen volt „a valaha volt összes feleségéhez és minden barátnőjéhez”.

Az esszében a férfi súlyosabb eseteket is beismert: még egyetemi éveiben az egyik egyéjszakás kalandja azzal vádolta, hogy megerőszakolta (ennél valójában összetettebb a dolog, Spurlock részletesen leírja az egészet, itt olvashatjuk el), évekkel később pedig, amikor már befutott filmes volt, egy asszisztensével peren kívüli egyezséget kötött, amiért verbálisan molesztálta.

Spurlock ezzel azon kevesek egyike, aki nemcsak beismerte tetteit, de őszintén bocsánatot is kért értük. Mindezért cserébe a YouTube Red (a YouTube fizetős szolgáltatása) azonnal elállt a Super Size Me folytatása, a Super Size Me 2. Holy Chicken! bemutatásától. Most pedig egy filmes cég pereli Spurlockot: a Turner Entertainment Networks (TEN) azért indított jogi eljárást, mert állításuk szerint a rendező vallomása miatt esett kútba egy női ügyekkel kapcsolatos közös projektjük.

Spurlock a Super Size Me-ben. Forrás: port

 

A produkció lefújása után a cég megpróbálta visszaszerezni azt a pénzt, amit addigra már eljuttattak Spurlocknak a forgatás költségeire, ezekre a követelésekre viszont a filmes nem reagált (a fizetésképtelenségnek vélhetően köze lehet ahhoz, hogy nyílt levele miatt a rendező egzisztenciálisan is egyre tarthatatlanabb helyzetbe került). A TEN ezért – a szexuális zaklatások beismerése okán – szerződésszegésért, illetve a pénzük visszatartása miatt pereli a rendezőt. A szóban forgó közös projekt egyébként egy Who Rules the World? című sorozat lett volna, ami mindazt a problémát be akarta mutatni, amivel egy mai nőnek szembe kell néznie, többek közt a munkahelyén.


(via The Guardian)