David Lynch is jól elvan a karanténban

A Twin Peaks alkotója visszatért a 2000-es évek közepén bejáratott időjárás-jelentéseihez, és elkezdett lámpákat készíteni.

A 74 éves alkotó Los Angeles-i otthonában tölti a karantén idejét, és ahelyett, hogy valamilyen filmes vagy tévés projekttel foglalkozna, inkább régi és új hobbijainak hódol. A minap például közzétett egy félperces időjárás-jelentést.

„Itt Los Angelesben kicsit felhős és ködös az ég ma reggel, és 64 Fahrenheitet mérhetünk, ami 17 Celsius körül van.

Az ég azonban minden bizonnyal hamarosan kitisztul, és a hőmérséklet 70 fokra emelkedik. Legyen szép napjuk!” – szól a május 11-i beszámoló, Lynch sajátos stílusában.

Mindez azonban csak azoknak szokatlan, akik a 2000-es évek közepén nem figyelték a rendező munkásságát: Lynch ugyanis akkortájt jelentkezett először bizarr kis időjárás-jelentéseivel, majd több mint egy évtizedes szünetet tartott. 2005-ben olyan is volt, hogy múzsája, Laura Dern is csatlakozott hozzá, és egy papírlapot tartott (rajta egy ábrával, vélhetően a széliránnyal), míg a rendező elmondta a mondókáját.

Az időjárás-jelentésen kívül Lynch a karanténban egy új hobbit is felfedezett magának: lámpákat készít. Minderről még áprilisban mesélt a Vice-nak, és elmondta, hogy elsősorban falikarokat gyárt, ami onnan ered, hogy mindig is megszállottja volt az elektromosságnak. Az alkotó mindenki mást is arra biztat, hogy használja fel a karantén idejét valamilyen hasznos vagy elmélyült foglalatosságra.

A direktor véleménye szerint nagyon jó lenne, ha az emberek „spirituálisabbá és kedvesebbé” válnának az elzártságban, hiszen „a filmek visszajönnek, és minden más is folytatódni fog, és mennyivel jobb lenne, ha ez egy jobb világban történne”. Lynch konkrét tanácsokkal is szolgált arra nézvést, mi mindent lehet csinálni a karanténban.

„Az emberek rajzolhatnak, festhetnek, kis tárgyakat építhetnek, dalszöveget írhatnak, verset költhetnek, történeteket találhatnak ki, amikből később filmek lehetnek, játékokat játszhatnak, sőt ki is találhatnak játékokat.

Oly sok minden történhet egy kis helyen is! Főzni is lehet, új recepteket kitalálni. Ez most hatalmas lehetőség egy rakás új élmény megélésére” – nyilatkozta optimistán David Lynch.


(via Consequence of Sound, IndieWire)