David Lynch végre megkapja az Oscar-díjat

Nagy mulasztást pótol az amerikai Filmakadémia azzal, hogy tiszteletbeli Oscart ítél a már négy díjra is jelölt művésznek.

A kultikus rendezőt korábban az 1980-as Az elefántember írásáért és rendezéséért, az 1986-os Kék bársonyért, legutóbb pedig a 2001-es Mulholland Drive – A sötétség útjáért nominálták, de elnyernie egyszer sem sikerült a szobrocskát.

Forrás: Stefania D'Alessandro / Getty Images

 

Bár Lynch nem tűnik olyan figurának, aki sokat adna a díjakra, az Akadémia most mégis pótolja a mulasztást, és tiszteletbeli Oscar-díjban részesíti a művészt – Geena Davis színésznővel, Wes Studi színésszel és Lina Wertmüller író-rendezővel együtt. A díjazottak október 11-én egy gála keretében vehetik át a trófeát.

„Ezt a díjat minden évben azok a személyek kapják, akik egész életükre elkötelezték magukat a művészet oldalán, és kiemelkedő teljesítményekkel járultak hozzá a filmiparhoz”

– olvasható az Akadémia elnöke, John Bailey közleményében. Magyarra fordítva ez afféle életműdíj azoknak, akik korábban még nem nyertek „rendes” Oscart, pedig megérdemelték volna.

Az Akadémia indoklása szerint egyébként Lynch az abszurd és nyugtalanító tartalmak fősodorba emelése miatt, Studit az első őslakos amerikai színészként (őt a magyar nézők Az utolsó mohikán Maguájaként ismerhetik), Wertmüllert az első, a legjobb rendező díjára jelölt nőként, Davist pedig ikonikus szerepei mellett (Beetlejuice, Micsoda csapat!, A légy) azért ismerik el, mert szenvedélyes szószólója a nemek egyenlőségének a médiában.


(via Uproxx)