De miért pont Gene Wilder kapta meg 1971-ben Willy Wonka szerepét?

A 2016-ban elhunyt színész egyetlen feltétellel vállalta el a Willy Wonka és a csokigyárat: ha ő találhatja ki a belépő jelenetét.

Ma lenne 83 éves az 1933. június 11-én született komikus, forgatókönyvíró, rendező Gene Wilder, aki számos kiváló filmben szerepelt (A piros ruhás nő, San Franciscó-i kölyök, Dutyi dili, Vaklárma, Az ifjú Frankenstein). Leghíresebb alakítása azonban egyértelműen Willy Wonka volt az 1971-es Willy Wonka és a csokigyárban. Ezt a legendás szerepét idézte most fel a Hollywood Reporter.

Wildernek maga a rendező, Mel Stuart ajánlotta fel, hogy legyen ő Willy Wonka Roald Dahl Charlie és a csokoládégyár című regényének filmadaptációjában. A színész igencsak hezitált, végül egy feltétellel egyezett bele a dologba: ha ő találhatja ki az első jelenetet, amiben Willy Wonkát először mutatják. 

Felajánlották a szerepet. Elolvastam a [Roald Dahl által írt eredeti] könyvet. Mel Stuart, a rendező, eljött a New York-i lakásomba és megkérdezte: »Akarod a szerepet?« én erre azt mondtam: »Nos, megmondom neked őszintén, megcsinálom, de csak úgy, ha lehet nálam egy sétapálca, hogy a bámészkodó tömeg pusmogni kezdjen, hogy te jó ég, Willy Wonka sánta. Ahogy lassan sétálgatok, a sétapálca beakad a macskakőbe. Majdnem hasra esek, de mielőtt elterülnék a földön, csinálok egy bukfencet és talpra ugrok, a tömeg kitörő örömére.« Stuart összezavarodott, mire azt mondtam: »Így senki sem fogja tudni, mikor hazudok, és mikor mondok igazat.« Stuart erre megkérdezte: »Akkor most azt mondod, nem fogod elvállalni a filmet, ha ezt [a bukfencezős jelenetet] nem csinálhatod meg? Mire én: »Megmondtam. És úgy is gondolom.«

Íme a 2002-es talkshow, amelyben a fenti történetet Wilder nem másnak, mint az amerikai televíziózás egyik legendás fenegyerekének, Larry Kingnek mesélte el (sok más forgatási érdekességgel egyetemben):