Denis Villeneuve elmondta, miért volt teljesen más a Dűne és a Szárnyas fejvadász 2 forgatása

Az egyik film készítése alatt figyelembe vette a nagy rendezőelőd remekművét, a másiknál egyáltalán nem.

Bár a kanadai rendező, Denis Villeneuve rendező nevét sokan már a 2015-ös Sicario idején megjegyezték, széles körben akkor lett igazán ismert, amikor Szárnyas fejvadász 2049 címmel folytatást forgatott Ridley Scott kultfijéhez, az 1982-es Blade Runnerhez. A jövőbeli replikánsokról szóló sci-fit több kritikus is igazi neon noirként emlegette (a filmrendező James Gunn egyenesen jobbnak kiáltotta ki az első résznál!), a 2018-as Oscar-gálán pedig két kategóriában is nyert: elhozta a legjobb speciális effektek és a legjobb operatőri munka díját is. Ilyen előtörténettel adja magát a kérdés: vajon vizualitásában és hangulatában a Dűne is olyan lesz, mint a Szárnyas fejvadász 2, vagy Villeneuve teljesen máshogyan képzelte el a két filmet (melyekben közös pont, hogy kultikus sci-fi regényeken alapulnak)?

Villeneuve a héten megjelent Dűne-trailer kapcsán beszélt a nagyközönségnek a két film közti hasonlóságokról és különbségekről. Elmondta, hogy míg a Szárnyas fejvadász 2 esetén maximálisan tiszteletben tartotta Ridley Scott eredeti filmjét, és lényegében ahhoz csinált egy folytatás, az ő Dűne-verziója már nem fog sehogyan sem kapcsolódni David Lynch 1984-es filmjéhez. A forgatás alatt ugyanis végig abból merített a rendező, ahogyan annak idején tinédzserként, Frank Herbert regényének olvasásakor elképzelte az Arrakis bolygót, a homokférgeket és az Atreides-ház tagjait.

David Lynch '80-as években készült adaptációja számos pozitívummal bír. Ez alatt azt értem, hogy David Lynch az egyik legjobb élő filmrendező, hatalmas a tiszteletem iránta. Amikor megnéztem az adaptációját, lenyűgözött ugyan, de nem az volt, amiről én álmodoztam. Ezért most megpróbálom a saját álmaimat adaptálni.

Villeneuve emellett arról is beszélt, hogy Timothée Chalamet miért volt tökéletes választás Paul Atreides szerepére. Szerinte a 24 éves, Oscar-jelölt sztár generációjának legjobb színésze, akiben a rendező leginkább azt a kontrasztot kedveli, hogy elsőre egy „rocksztár karizmájú”, fiatal srácot látunk, ám Chalamet arcára közelítve már több évtizedes bölcsesség sugárzik a tekintetéből. Aki ismeri a Dűne-univerzum történetét, az tudhatja, hogy Chalamet valóban jó választás lehet Paul Atreidesnek, tekintve, hogy a kölyökképű nemesifjúnak mi mindent kell átélnie a sivatagbolygón, és végül mi lesz majd belőle... (via Indiewire.com)