Elnézést kért a Warner az ízléstelen Barbenheimer-mémek miatt

A rózsaszín gombafelhő viccesnek tűnhet, de az atombomba áldozatainak nagyon nem az.

A Port.hu is többször foglalkozott már az úgynevezett Barbenheimer jelenséggel, ami abból jött létre, hogy egy időben mutatták be a moziban Christopher Nolan történelmi drámáját, az Oppenheimert és Greta Gerwig szatíráját, a Barbie-t. Mindkét film kasszát robbantott, ami többek közt annak is köszönhető, hogy szokássá vált, hogy aki az egyiket megnézi, az a másikra is befizet, hogy részese legyen a Barbenheimer-élménynek. Pedig a premierdátumot leszámítva a két filmnek semmi köze egymáshoz, kizárólag a nézők mossák össze őket, aminek hatására már

több mém is született a témában, elsősorban az emberek tízezreivel végző atombomba gombafelhőjének rózsaszínre színezésével.

Japánban azonban egyre nagyobb ellenérzéseket vált ki Greta Gerwig játékosan marketingelt filmjének, valamint a Hirosimára és Nagaszakira  ledobott atombombák atyjáról szóló Oppenheimernek az összemosása. Warner Bros. Japan nemrégiben nyilatkozatot adott ki, miután a hivatalos Barbie hivatalos twitteroldalán (új nevén: X) is pozitívan reagáltak a mémekre. Miként írják:

„Mivel a Barbie és az Oppenheimer című filmek július 21-én jelentek meg az Egyesült Államokban, jelenleg egy tengerentúli rajongók által vezérelt mozgalom zajlik, melynek keretében együtt nézik meg a két filmet (#Barbenheimer), ám ez nem egy hivatalos mozgalom. Rendkívül sajnálatosnak tartjuk, ahogy a Barbie című film hivatalos, amerikai fiókja reagált erre a rajongók által irányított mozgalomra. Ezt nagyon komolyan vesszük, és arra kérjük az amerikai központot, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket. Elnézést kérünk azoktól, akiket megsértettek ezek a meggondolatlan lépések.”

A Warner Bros erre közleményben reagált, melyben elnézést kér, és elhatárolódik a sértő mémektől: „A Warner Brothers sajnálja a közelmúltban tanúsított, érzéketlen megnyilvánulásait a közösségi médiában. A stúdió őszintén elnézést kér.”

Mindeközben a Japán közösségi médiában már meg is született a reakció a Barbenheimer-mémekre: a felhasználók a lángoló, füstölő World Trade Centerre küldtek rózsaszín filtert. Az egyik felhasználó ezt írta a Barbenheimerre utalva:

„Mit éreztek ti, amerikaiak, akik ezzel a címkével viccelődtök az atombombával kapcsolatban, amikor ezt a képet látjátok? Ez pont ugyanaz, amit ti csináltok. Szégyelljétek magatokat!”

(via The Guardian, Uproxx, Unilad)