Erre a filmjére a legbüszkébb Clint Eastwood

Az egyik háborús filmje az.

Viszonylag kevés színész képes arra, hogy gond nélkül és színvonalasan állja meg a helyét a kamerák előtt és mögött is. Clint Eastwood mindenképp közéjük tartozik, és most azt is elárulta, melyik a kedvenc, saját filmje.

Eastwood 1971-ben debütált rendezőként a Játszd le nekem a Mistyt! című filmmel, azóta 11 Oscar-jelölést és négy győzelmet gyűjtött be. Bár a Nincs bocsánat és a Millió dolláros bébi is megkapta a legjobb filmnek járó szobrot, mégsem e kettő közül került ki Eastwood kedvence.

Forrás: Frazer Harrison / Getty Images

 

„ A dicsőség zászlaja tényleg nagy dobás volt, és felmerült bennem, hogy elkészítsem a Levelek Ivo Dzsimáról című filmet is, ám azt gondoltam, hogy ahhoz eléggé nehéz információkat gyűjteni.”

- mondta színész-rendező. Ám végül Eastwood talán legambiciózusabb és legsikeresebb filmje lett a Levelek Ivo Dzsimáról, amit szintén 2006-ban mutattak be, mint A dicsőség zászlaját. Ám míg az utóbbi a USA szemszögéből mutatja be a második világháborút, az előbbi

japán nyelven készült, és az ő oldalukat mutatja meg egy, Japán és USA közt zajló csata történetét mesélve el.

„Elmentem Japánba, ahol beszéltem Ivo Dzsima kormányzójával, és azt mondtam neki, hogy ezt a történetet csak a japánok szemszögéből lehet elmesélni. Úgy véltem, hogy jó páran élnek még abból az időből, és szívesen mesélnének róla.” - mondta Eastwood az alkotói folytamról.

„Szerencsés voltam, hogy találtam egy írót itt, Amerikában. Japán származású volt, de nem igazán beszélte a nyelvet, mivel Amerikában született. Viszont nagyon alaposan utánanézett a dolognak, belemélyedt a témába, és egy nagyon jó forgatókönyvvel állt elő. Ez nagy elégedettséggel töltött el, mert még mindig úgy gondolom, hogy ez az egyik legjobb film, amit csináltam.”

A említett író Iris Yamashita, aki annak ellenére, hogy Oscar-díjra jelölték a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában, többet nem dolgozott a filmiparban.

(via Far Out)