Ez a 8 film garantáltan padlóra küld

Nem kímélnek bennünket ezek a rendezők, de nem is bánjuk.

Miért nézünk lehangoló, szomorú vagy egyenesen tragikus történeteket? Mert jó esetben a végén érkezik egy katarzis, ami után más megvilágításban látjuk a filmet vagy akár a saját életünket is. Pár hete már összeírtuk a 8 legszomorúbb filmet, de az a lista közel sem volt teljes. Íme a folytatás még 8 szívfacsaró filmmel.

Sült zöld paradicsom a Kis Megálló kávéházban (1991)

 

Forrás: M1

 

Jon Avnet filmjében az unalmas életet élő középkorú háziasszony, Evelyn (Kathy Bates) összebarátkozik Ninnyvel, egy idős hölggyel (Jessica Tandy), aki elmeséli fiatalkori kalandjait. Félszáz évet repülünk vissza az időben, hogy megismerjük Idgie és Ruth történetét. A két nő együtt vezette a kisváros legjobb kisvendéglőjét, melynek ételspecialitása a sült zöld paradicsom volt. A jó ételek mellett pár őszinte szó, baráti jókedv és emberi légkör várt az ide betérőkre – az idillt azonban egyre sűrűsödő tragédiák árnyékolják be.

Nagy hal (2003)

 

Forrás: HBO

 

A halálos beteg Edward Bloom (Albert Finney) ágyánál összegyűlik a család. A beszélgetések során az apa felidézi életét. Mindig is a tündérmesék világában élt. Nyolcévesen, ágyhoz kötött betegként napjait a Világ Könyves Enciklopédiájának olvasásával tölti. Különösen az aranyhalakról szóló cikk ragadja meg. Tíz évvel később a városka egyik legnépszerűbb fiatalembereként (Ewan McGregor) rájön, hogy csakúgy, mint az aranyhalnak, a növekedéshez neki is el kell hagynia az otthonát, és fel kell fedeznie a világot.

Tim Burtonnek sok nagy mesét köszönhetünk, de kevés olyan megható van köztük, mint a Nagy hal, amely nem sokkal azután készült, hogy a rendező mindkét szülőjét elvesztette - és a melankolikus hangvételéből ez ki is érződik.

Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

 

 

Jim Carrey és Kate Winslet az emberi psziché belsejében kalandoznak Michel Gondry egyik legjobb filmjében. Az érzelmes sci-fi dramedy Alexander Pope "Eloise to Abelard" című verséről kapta a nevét, és egy olyan világban játszódik, ahol az emberek fizethetnek azért, hogy kitöröljék legfájdalmasabb emlékeiket.

Clementine és Joel története attól olyan szomorú, hogy már a kapcsolat lezárulta után leshetünk bele a legszebb pillanataikba, de úgy, hogy érződik, kettejük közt már soha semmi nem lesz úgy, ahogy régen volt. Charlie Kaufman megérdemelten kapta meg 2004-ben a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját.

A pankrátor (2008)

 

 

A pankrátor közel sem lenne olyan szomorú, ha nem lenne ennyire realista. Randy "The Ram" Robinson sorsa egyáltalán nem egyedülálló a profi pankrátorok között, akik riasztó arányban halnak meg idő előtt – hiába koreografáltak a meccsek, a sorozatos agyrázkódások és csonttörések nagyon is valódiak.

Mickey Rourke zseniális az egykoron sztárnak számító, kiöregedett pankrátor szerepében, aki még egy utolsó nagy dobást akar, miközben megpróbál kibékülni elhidegült lányával. Lehet, hogy a film vége kétértelmű, de a konklúzió nem az: még ha Randy nem is halt meg, a legszebb napjai már jóval azelőtt véget értek, hogy megismertük volna.

 

Nader és Simin - Egy elválás története (2011)

 

 

Asghar Farhadi talán legjobb filmjének Nader és Simin, egy középosztálybeli, teheráni házaspár a főszereplője. Simin válni akar a férjétől, mert az nem hajlandó elhagyni az országot és Alzheimer-kóros édesapját. Simin elköltözik, lányuk, a 11 éves Termeh Naderrel és az állandó gondozásra szoruló nagyapával marad. Nader felvesz egy gondozónőt, Razieh-t, aki mély hite miatt először nem akarja elvállalni a munkát, de körülményei mégis rákényszerítik. Egy nap Nader a sötét lakásba tér haza, ahol apja magatehetetlenül fekszik az ágya mellett.

Az állapotos Razieh közben elveszíti a gyermekét. Nader jogi felelősséget vállal a vetélésért, és beleegyezik, hogy vérdíjat fizet, hogy elkerülje a börtönt. Ekkora már az is eldől, hogy a házasságának végleg vége, és már csak az van hátra, hogy Termah eldöntse, hogy melyik szülővel akar élni.

 

A nő (2013)

 

 

Los Angelesben, a közeli jövőben él Theodore Twombly író, aki azért kapja a fizetését, hogy megható, személyes leveleket írjon mások számára. A férfi rossz passzban van, próbálja kiheverni, hogy tönkrement egy hosszú kapcsolata. Ekkor találkozik Samanthával, pontosabban a hangjával, amely valósággal megigézi. Kiderül, hogy a nő okos és éleslátó, érzékeny és meglepően vicces. A kezdeti barátságuk egyre jobban elmélyül.

Spike Jonze filmje ez alapján lehetne akár egy csodaszép, felemelő romantikus történet is, csakhogy Samantha, akinek Scarlett Johansson kölcsönzi hangját, egy mesterséges intelligencia, azaz a valódi beteljesülésre, az igazi kapcsolatra nincs esély, ami rögön melankolikussá és szomorúvá teszi még a tényleg megható pillanatokat is.

 

Házassági történet (2019)

 

 

Scarlett Johansson és Adam Driver beleadnak apait és anyait Noah Baumbach író-rendező kőkemény drámájában. A hatszoros Oscar-jelölt film egy művészházaspár történetét meséli el, akik egymástól elhidegülve azért küzdenek, hogy közös gyereküket maguk mellett tudhassák. Alan Alda, Ray Liotta és Laura Dern ügyvédeket alakítanak (Dern meg is kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat), ők már akkor kerülnek képbe, amikor eldől, hogy a páros nem tud békésen szétválni. A Házassági történet nem egy könnyed vasárnap délutáni matiné, pláne annak nem, aki átélt hasonlót szülőként vagy akár gyerekként.

Pieces of a Woman (2020)

 

 

Vanessa Kirby karrierje legjobb alakítását nyújtja Mundruczó Kornél filmjében, amely élettársa, Wéber Kata színdarabjából íródott. A nyomasztóan szomorú filmben egy otthonszülés során életét veszti Martha (Kirby) és párja, Sean (Shia LaBeouf) újszülött kislánya, és a folytatásban azt nézhetjük végig, hogyan emészti fel ezt a tragédia mindkettőjüket, és hogyan esik áldozatul a kapcsolatuk a feldolgozatlan gyásznak.

A két főszereplőn kívül Ellen Burstyn, Iliza Shlesinger, Sarah Snook és Molly Parker is kiváló alakítást nyújt.

Via: IndieWire