Ez Tarantino szerint az évtized legjobb háborús filmje

A kultrendező is megcsinálta a saját „az évtized legjobb filmjei” toplistáját, és az egyik kollégája pár éve bemutatott mozija igen előkelő helyen szerepel rajta.

Az alkotó egy kifejezetten az újranézendő filmekről szóló podcast, a Rewatchables vendége volt, ahol a Dunkirkről, Christopher Nolan háborús filmjéről beszélgettek (és amit ide kattintva teljes egészében meghallgathatunk). QT pedig elmondta, hogy ő a maga részéről többször is újranézte a művet, és eközben jött rá, hogy előrébb kell vennie a saját maga „az évtized legjobb filmjei” listáján.

Köztudott, hogy Tarantino minden évben nyilvánosságra hozza, mely alkotások voltak szerinte az adott év legjobb filmjei, és a jelek szerint 2019 elmúltával készített egy, az évtized legkiemelkedőbb műveit listázó rangsort is. A rendező elárulta, hogy ezen eredetileg csak a hetedik helyre rakta a Nolan-mozit, de aztán – épp az újranézések hatására – előrevette a második helyre.

„Az első pár alkalommal igen érdekes élményben volt részem. Amikor először láttam, nagyon elvitt a látvány, így nem is tudtam másra figyelni.

Tetszett a film maga, de a látvány teljesen eluralta a moziélményt. Letaglózott, de érzelmileg nem vonódtam be, még csak nem is voltam a tudatában annak, hogy mi van rám hatással.

Csak amikor már harmadjára láttam, akkor kezdtem el figyelni a látvány mögött a figurákra és a sztorira. Akkor már láttam a fától ez erdőt” – fogalmazott a direktor.

„Gyakran van, hogy egy filmnél a stílus jelenti az adrenalint, az hajtja az egészet, de amikor már harmadjára vagy negyedjére látod, mögé tudsz látni a bűvészmutatványnak. És a Dunkirk esetében valóban érdemes mögé látni.

Van egy pont a film közepe táján, amikor összeáll az egész, mint egy szimfónia.

Egyszerűen nem tud hibázni” – tette hozzá Tarantino, aki mondott egy példát arra is, milyen az, amikor egy film elemei nem állnak össze, és az egész valahogy zavaros marad.

Szerinte a saját filmjében, a Volt egyszer egy… Hollywoodban szereplő Brad Pitt nemrégiben bemutatott projektje, az Ad Astra – Út a a csillagokba ilyen. „Nolannél érzem, hogy jó kezekben vagyok, de itt nem működik a multinarratíva. (…) Ha össze vagyok zavarodva, ha nem vezetnek, akkor megtörik a varázslat. (…) Brad persze jó benne, de egyszerűen nem értem, mi miért történik” – szögezte le a rendező.


(via IndieWire)