Ezek a legnagyobb sztárok kedvenc filmjei

A sztár is csak ember, ugyanúgy szeret vagy nem szeret dolgokat, köztük filmeket, mint mi, földi halandók. Ennek örömére összegyűjtöttük egy tucatnyi színész és rendező kedvenc filmjeit.

Julia Roberts

A széles mosolyú színésznő három filmet is megnevezett a Golden Globes kérdésére. Az első komoly film, amit igazán megszeretett, a Becket című, egy Becket Tamás tragédiájáról szóló 1964-es angol-amerikai klasszikus, Richard Burton, Peter O’Toole és John Gielgud főszereplésével. A Philadelphiai történet című screwball comedyt Cary Granttel, Katharine Hepburnnel és James Stewarttal

„egyszerűen csak szereti”.

Végül pedig a sztár feltüntetett egyet a saját munkái közül is, méghozzá a Brad Pitt-tel közös A mexikóit – ami egyébként kifejezetten rossz film, de ő biztos szép emlékeket őriz a forgatásról…

Julia Roberts és a Philadelphiai történet. Forrás: Theo Wargo / Getty Images for STARZ és FilmPublicityArchive / United Archives via Getty Images

 

Michael Douglas

Az Elemi ösztön sztárja adta talán a legmeglepőbb válaszokat a Golden Globes körkérdésére. Aki tisztában van vele, hogy Douglas nem csupán színészként, hanem producerként is tevékenykedik, azt nem döbbenti meg a tény, hogy a sztár meglehetősen jól ismeri az egyetemes filmtörténelmet, de választásai még ehhez képest is kifejezetten delikát filmes ízlésről tanúskodnak.

Két nagy kedvence ugyanis két orosz klasszikus: a Jégmezők lovagja című 1938-as Eizenstein-mű, illetve a Ballada a katonáról, Grigorij Csuhraj 1959-es háborús filmje.
Michael Douglas és a Jégmezők lovagja. Forrás: Jeff Kravitz / FilmMagic / Getty Images és Bettmann / Getty Images

 

Benedict Cumberbatch

A Sherlock című sorozat sztárjából Marvel-, majd Wes Anderson-színésszé avanzsált Cumberbatch gyerekkori kedvence Az elveszett frigyláda fosztogatói című 1981-es Indiana Jones-mozi, de említett két másik címet is. Az egyik a Tenenbaum, a háziátok című Wes Anderson-alkotás (milyen szépen összeérnek a szálak!),

„mert olyan szellemes”,

a másik pedig Az elefántember című súlyos életrajzi dráma 1980-ból, David Lynchtől, „mert nagyon erős”.

Benedict Cumberbatch és a Tenenbaum, a háziátok. Forrás: Rich Fury / Getty Images és InterCom

 

Cumberbatch és Wes Anderson friss együttműködése

Ralph Fiennes csúnyán leüvölti Benedict Cumberbatch fejét

Wes Anderson új filmje, az alig 38 perces, a Netflixen nézhető Henry Sugar csodálatos története kicsit más, mint a rendező többi munkái: nem akar szépelegni, és nem veszi halálosan komolyan magát, ami jó dolog!

Tovább

 

Steve Buscemi

A különleges arcberendezésű színész egyik kedvence egy kevésbé ismert John Huston-sportdráma, a Bunyósok (1972), amelyben nem más játssza az egyik főszerepet, mint Buscemi A nagy Lebowski-beli partnere, Jeff Bridges.

Az egykori tűzoltó ezenkívül két jól ismert klasszikust is megemlített: az Óz, a csodák csodája című Judy Garland-musicalt és Az élet csodaszép című szívhez szóló karácsonyi mozit.

Steve Buscemi és az Óz, a csodák csodája. Forrás: Maria Moratti / Getty Images és InterCom

 

Tom Hanks

Mindenki kedvenc emberarcú sztárjának igazán változatos az ízlése, hiszen az általa felsorolt három alkotás között találunk sci-fi klasszikust, fekete-fehér (poszt)háborús mozit és egy igazi kultfilmet.

De nem titkolózunk tovább, a színész kedvencei a 2001: Űrodüsszeia Stanley Kubricktól, az 1946-os Életünk legszebb évei és a Taxisofőr című Scorsese-remekmű.
Tom Hanks és a Taxisofőr. Forrás: Christopher Polk / Getty Images for People's Choice Award és Warner Home Video

 

Penélope Cruz

A spanyol színésznő igazán lojális, hiszen egyik kedvenc filmjét, a Kötözz meg és ölelj! címűt az a Pedro Almodóvar rendezte, akinek Cruz számos alkotásában szerepelt (Eleven hús, Mindent anyámról, Volver, Megtört ölelések, Szeretők, utazók, Fájdalom és dicsőség, Párhuzamos anyák). Talán az sem véletlen, hogy a sztár nagyon szereti a 8 és fél című Fellini-filmet is (még az is lehet, hogy emiatt vállalta el a Kilenc című 8 és fél-hommage egyik női főszerepét). Végül listánk sok más szereplőjéhez hasonlóan Penélope Cruz is kedveli az amerikai klasszikus romkomokat, hiszen harmadik választása a Délutáni szerelem Billy Wildertől.

Claudia Cardinale a 8 és félben és Penélope Cruz a Kilencben. Forrás: ullstein bild via Getty Images és Budapest Film

 

A Kötözz meg és ölelj! és társai

A 8 legjobb film toxikus kapcsolatokkal a középpontban

A mérgező kapcsolatok alaposan kiaknázható területe mindig is kedvelt témája volt a filmeseknek, a negyvenes évektől napjainkig. A legjobban sikerült, mára klasszikussá vált alkotásokból válogattunk.

Tovább

 

Ridley Scott

Ridley Scott filmrendezőt igen sokoldalú alkotóként ismerjük, hiszen a sci-fitől (Szárnyas fejvadász, Mentőexpedíció, A farkas gyermekei című sorozat), a fantasytől (Legenda) és a horrortól (A nyolcadik utas: a Halál) kezdve a történelmi (1492 – A Paradicsom meghódítása, Gladiátor, Mennyei királyság, Az utolsó párbaj) és háborús filmen (A Sólyom végveszélyben) át az erős női történetekig (Thelma és Louise, G.I. Jane) és a thrillerig (Fekete eső, Hannibal, Hazugságok hálója) szinte minden műfajban megállja a helyét. Ehhez képest az ízlése meglehetősen egy irányba mutat: két bűnfilmes klasszikust kedvel a leginkább. Az egyik A harmadik ember című film noir Orson Wellesszel és Joseph Cottennel, a másik pedig a Francia kapcsolat című zsarufilm, William Friedkin egyik legjobbja.

Ridley Scott és a Francia kapcsolat. Forrás: Mike Marsland / WireImage / Getty Images és FilmPublicityArchive / United Archives via Getty Images

 

Josh Hutcherson

A listán szintén szereplő Jennifer Lawrence Éhezők viadala-beli partnerének szerepválasztásai talán nem mindig árulkodnak túl jó ízlésről (lásd: Utazás a rejtélyes szigetre, az említett Éhezők viadala-filmek, a Vörös hajnal-remake és a közelgő 57 másodperc is nagyon gagyinak tűnik),

de a filmes ízlésével a jelek szerint minden rendben van.

Három választottja a Bilincs és mosoly című Paul Newman-börtöndráma, a Harcosok klubja és Az oroszlánkirály (természetesen az eredeti animációs film).

Josh Hutcherson és a Harcosok klubja. Forrás: Jamie McCarthy / Getty Images és InterCom

 

Jennifer Lawrence

A Barátnőt felveszünk sztárja talán sokakat meglepett, amikor elvállalta ennek a vidám és önfeledt taplóvígjátéknak a főszerepét – kivéve azokat, akik odafigyeltek rá, mit nyilatkozott annak idején, amikor játszott a Ne nézz fel! című Adam McKay-rendezésben.

Akkor ugyanis a színésznő elárulta, hogy nagyon szereti McKay filmjeit, még az olyan könnyedebb darabokat is, mint a Tesó-tusa.

Ez tehát az egyik kedvenc filmje, a másik pedig a Száll a kakukk fészkére (amelynek nem más volt az egyik producere, mint a listán szintén szereplő Michael Douglas) és a Becéző szavak.

Jennifer Lawrence és a Tesó-tusa. Forrás: Kevork Djansezian / Getty Images és Fórum Home Entertainment

 

Olvasd el a Barátnőt felveszünkről szóló kritikánkat!

Megérkezett a taplóvígjáték, amire majd' tíz éve vártunk

Jennifer Lawrence prosztókomédiája kellemes nyári meglepetés: imádni valóan alpári, de közben szíve is van. Kritika a Barátnőt felveszünk című filmről.

Tovább

 

Joel Coen

Joel Coen, olyan kultfilmek társrendezője, mint a Fargo, A nagy Lebowski vagy a Nem vénnek való vidék, ugyanolyan szerteágazó ízlésről tett tanúbizonyságot, mint amit alkotásaiban is tetten érhetünk.

Választása ugyanis egy szatírára (Stanley Kubrick: Barry Lyndon), egy Chaplin-burleszkre (Aranyláz) és egy vérbeli vígjátékra (Találd ki, ki jön vacsorára!) esett.
Joel Coen és az Aranyláz. Forrás: Jim Spellman / WireImage / Getty Images és Bettmann / Getty Images

 

Ethan Coen

A Coen fivérek másik fele nem is egy, hanem két Kubrick-művet is megnevezett: a Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretnit és a listán már szereplő 2001: Űrodüsszeiát (aki idáig figyelmesen olvasott, pontosan tudja, hogy ez Tom Hanks egyik nagy kedvence is).

Ethan Coen harmadik kedvenc filmje pedig az olasz neorealizmus örökbecsű alkotása, az 1948-as Biciklitolvajok Vittorio De Sicától.

Ethan Coen és a 2001: Űrodüsszeia. Forrás: Nicholas Hunt / Getty Images és unset Boulevard / Corbis via Getty Images

 

Chris Cooper

Az Amerikai szépség és az Adaptáció Oscar-díjas sztárja azt nyilatkozta, hogy nagyon szereti az összes nagy hollywoodi klasszikust,

„elsősorban Montgomery Clift filmjeit”

– ennek jegyében egyes számú kedvence az Egy hely a nap alatt. Bár erről már nem (vagy csak részben) szólt a nyilatkozat, a rendezők közül Elia Kazan lehet Cooper legkedvesebb alkotója, hiszen két filmjét is kedvenceként jelölte meg: az Édentől keletre és A rakparton című klasszikusokat.

Chris Cooper és az Édentől keletre. Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images és FilmPublicityArchive / United Archives via Getty Images

 

(via goldenglobes.com)

 

Ez is érdekelhet

Megkérdeztek néhány hollywoodi sztárt, melyik a kedvenc karácsonyi filmjük

Természetesen bekerült a felsorolásba a Reszkessetek, betörők!, az Igazából szerelem és a Drágán add az életed! is.

Tovább