Ezért volt Alan Rickman olyan jó főgonosz a Die Hardban

35 éve mutatták be a Drágán add az életedet, de Hans Grubernél izgalmasabb főgonoszt azóta se nagyon láthattunk.

De hogyan tudta ilyen hatásosan megformálni a német terroristát a brit Alan Rickman? A Just An Observation néven alkotó YouTuber megpróbálta összefoglalni.

Ellentétben Bruce Willisszel, akinek az alakítása egyszerre kaotikus és erőszakos, Rickmant a finom testbeszéde teszi hidegvérű és számító gonosztevővé.

"Ha megnézzük a karakter testbeszédét, nagyon sok mindent kommunikál a finom részleteken keresztül" - mondja a YouTuber, kiemelve a bemutatkozása pillanatát, amikor zsebre dugott kézzel sétál. Bár ez egy apró részlet, mégis megkülönbözteti őt az embereitől, akik mind nehéz szerszámokat cipelnek, amikor a film elején belépnek a Nakatomi Plázába.

Forrás: Cambridge Jones/Getty Images

 

Ez azonnal azt üzeni nekünk, hogy Hans a csoport gondolkodója, az ő értéke nem abból fakad, hogy fizikailag mit tud cipelni, hanem a felelősségből, ami a vállát nyomja, és abból, ahogyan stratégiát készít."

Annak ellenére, hogy Hans vezeti a Los Angeles-i épület elleni támadást, Rickman nyugodtnak és a többi szereplőtől szinte elszakadtnak ábrázolja. Ezt az a tény is aláhúzza, hogy Rickman csak a film 25. percében, az ikonikus beszédében szólal meg először, amit a nézőknek elsőre talán fel sem tűnik.

Amikor Hans elmondja a túszokhoz intézett beszédét, mosolyogva kéri őket, hogy adják fel Takagi urat. A YouTuber szerint a mozgása is ezt az attitűdöt tükrözi, ahogy a "átcsúszik" a tömegen.

"Rickman gyönyörűen interpretálja a forgatókönyvet, sokkal feszültebb pillanatot teremtve annál, ami a lapokban áll. Úgy játszik, mint egy kígyó, aki átcsúszik a tömegen, becserkészi az áldozatát, és amint Takagi felfedi magát, egyenesen a szemébe bámul. Megtalálta a lakomáját."

Amikor a film egyik legemlékezetesebb pillanatában John McClane-nel száll szembe, ugyanezt a kiszámított mozgást láthatjuk, amikor Willis mögött, a fókuszon kívül emeli fel a fegyvert.

Érthető módon Rickman alakítása annyira ikonikusnak bizonyult, hogy az első vetítés után állítólag lerohanták a rajongók, annak ellenére, hogy civilként próbált az utcán közlekedni. Sokan ezt annak tulajdonították, hogy inkább emberként, mintsem rosszfiúként ábrázolta a karaktert - hasonlóan ahhoz, ahogyan a Harry Potter-franchise-ban Snape-et alakította. Rickman erről így nyilatkozott:

Ami engem illet, nem a gonoszt játszom. Csak olyasvalakit alakítok, aki bizonyos dolgokat akar az életben... és ezért lépéseket tesz."

via: Unilad