Fekete hősök hétvégéje

Denzel Washington több szerepet is vállalt a hétvégére, repülőgépet és kislányt is ment, míg Ice T egy rakás vérszomjas fehérember elől menekül, majd egyszer csak megfordul és...

Péntek: Kényszerleszállás (2012)

William „Whip” Whitaker, a tapasztalt pilóta a csodával határos módon és egy bravúros mutatvánnyal kényszerleszállást hajt végre gépével egy légikatasztrófát követően, és így megmenti csaknem az összes utasa életét – de nem mindet. A baleset után Whipet hősként ünneplik, de ahogy egyre több részletre derül fény, egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy igazából kinek vagy minek a hibája volt az, ami a repülőn történt. Mert a nyilvánvaló technikai hibákon kívül az is kiderül, hogy a férfi drogozott a felszállás előtt, a fedélzeten pedig alkoholt fogyasztott. A kérdés, hogyan úszhatja meg mindezt szárazon, miközben annyian néznek fel rá?

A szebb napokat látott, de mostanában már rendkívül szentimentális Robert Zemeckis – lásd a nemrég bemutatott, csöppet sem lenyűgöző Szövetségeseket - itt meglepően józanul mutat meg egy nem mindig józan férfit, akit Denzel Washington hoz nagyszerűen, és neki tényleg ez a kissé lerobbant, saját kétségeivel is küzdő figura áll igazán jól, nem is csoda, hogy Oscar-jelölésig jutott, akárcsak a forgatókönyvíró, John Gatins.

Szombat: A tűzben edzett férfi (2004)

Az emberrablás virágzó és kifizetődő üzletág Mexikóban, általában gazdag emberek hozzátartozóit rabolják el, sokszor korrupt rendőrök közreműködésével, és semmi garancia nincs arra, hogy a váltságdíj megfizetése után a tettesek elengedik túszukat, akiket sokszor csak darabokban kapnak vissza hozzátartozóik. Ez a kijózanító háttere a már elhunyt Tony Scott rendkívül izgalmas és szikár filmjének, amely A. J. Quinnell 1980-as regényének immár második filmváltozata.

Hőse a mára teljesen kiégett, alkoholista John Creasy, az egykori tengerészgyalogos, CIA-ügynök és zsoldos, aki barátja rábeszélésére elvállalja egy iparmágnás gyermekének, a kilencéves Lupitának (Dakota Fanning) a védelmét a zajos Mexikóvárosban. Creasy nagy nehezen összebarátkozik a kislánnyal, sőt, afféle pótapja lesz, ám minden igyekezete ellenére elrabolják mellőle, ő pedig kis híján meghal. Egy elszúrt csereakció után a rendőrség lemond a kislányról, de Creasy nem adja fel, és hihetetlenül brutális módon lát neki, hogy megszerezzen minden információt, aminek segítségével eljuthat Lupitához – akiről azt sem tudja, él-e még. Denzel Washington és Dakota Fanning párosa nagyon aranyos, de a film akkor indul be igazán, amikor Washington bedurvul.

Vasárnap: Játssz a túlélésért (1994)

Volt egy időszak a 90-es évek közepén, amikor nagyon mentek a „menekülő emberes” filmek, ahol a főhősnek a rá vadászó rohadék gazdagok elől kellett menekülnie, akik sportból gyilkoltak, de persze mindig pórul jártak. Mármint a gazdagok. Ilyen volt a Jean-Claude van Damme szereplésével készült Tökéletes célpont 1993-ban és szinte teljesen ugyanilyen az egy évvel később kijött Játssz a túlélésért Ice-T-vel, aki egy másik filmes trendet is megszemélyesített. Ekkor indult hódító útjára a fekete mozi Spike Lee-vel,John Singletonnal és másokkal, ez a film pedig a két vonalat egyesíti.

A valójában Tracy Marrow névre hallgató, mindig morcos Ice-T egy kilátástalan helyzetben lévő csavargó, aki kapva kap az alkalmon, amikor egy vadidegen férfi (Rutger Hauer) munkát kínál neki. A mindennapi meleg vacsoráért és 500 dollárért egy vadászcsoportot kell kalauzolnia, csakhogy az erdőbe érve kiderül, a társaságnak igazából nem kalauzra, hanem prédára van szüksége. Egy nincstelen csavargó remek választás a hálátlan szerepre, gondolják ők, ám hősünk másként gondolja...

Ice-T