Ha a Die Hard karácsonyi film, akkor a Kobra és a Tomboló terror is legyen az!

Miért csak Bruce Willis '80-as évekbeli klasszikusát nézzük az ünnepek alatt? Igazságot a többi akciósztárnak!

Nagyon fontos cikket jelentetett meg karácsonykor a Movieweb: ha a Die Hardot egyezményesen karácsonyi filmnek tartjuk pár koccintás, karácsonyi dísz és ünnepi jókívánság miatt (annak ellenére hogy Bruce Willis szerint nem is karácsonyi film), akkor bizony más akciósztároknak is kijárna az ünnepek alatt a rivaldafény, és az örök dobogós helyezés a legjobb karácsonyi filmek toplistáján! Főleg azért, mert bár nincs benne hóesés, de attól még Chuck Norris Tomboló terrorja és Sylvester Stallone Kobrája is a karácsony környékén játszódik!

Az 1985-ben mozikba kerülő Golan-Globus klasszikusban, a Tomboló terrorban egy nemzetközi terrorista csoport épp a karácsonyi készülődés közepette indít összehangolt támadást az amerikai városok és az amerikai nép ellen. Bombarobbanások borítják lángba a békés polgárok otthonait, a külvárosi negyedek egyre inkább ostromlott városhoz hasonlítanak. Emlékezzünk csak erre a jelenetre, amikor a kislány még épp felteszi a csúcsdíszt a takaros kis házuk előtt álló karácsonyfára, majd beszalan vacsorázni – a következő pillanatban pedig már gaz terroristák (Richard Lynch és Alexander Zale) repítik a levegőbe az egész zöldövezetet!

A karácsonyra készülődő, békében vásárolgató amerikaiak eleinte fel sem fogják, hogy ezek a terroristák ezúttal nem a Közel-Keleten robbantgatnak, hanem a fenyőkoszorúkkal és égősorral feldíszített plázában! Szerencsére a farmermellényben feszítő Chuck Norris két UZI géppisztollyal rendet vág közöttük!

Szintén egy emlékezetes Cannon-film volt az 1986-os Kobra, amit Sylvester Stallone lényegében bosszúból forgatott le vagány zsarufilmként azután, hogy kirúgták a Beverly Hills-i zsaru stábjából, és Eddie Murphy lett Axel Foley. Így született meg Marion Cobretti, a folyton gyufát rágó, sötétben is napszemüveget hordó, előbb lövő, aztán nemigen kérdező nyomozó, aki olyan kemény és kérlelhetetlen, hogy még a pizzát is fekete kesztyűben, ollóval szeleteli fel! Ahogy a Tomboló terror esetében, úgy a Kobrában is a bolti jelenet árulkodik leginkább arról, hogy itt a verőfényes napsütés ellenére karácsony van: Kobra egy ünnepi masnival feldíszített Pepsi-reklám mellett kortyolgatja a csali Coors sört, a legendás „Dögvész vagy, és én a gyógyszer!” egysoros benyögése után kiterített gonosztevő pedig egy karácsonyi égősör alatt vérzik el.