Halálian béna lett a CGI a Halál a Nílusonban

Ezen röhög a fél internet.

A kritikusok nem bántak kesztyűs kézzel Kenneth Branagh új Agatha Christie-adaptációjával (szerintünk is mítoszromboló lett), most ráadásul még a Twitter népe is a film bénaságain röhög.

Egy Greg Fantomas néven posztoló felhasználó megosztotta a film egy rövid részletét, hogy illusztrálja, mennyire gyenge benne a CGI.

Nem tudom, hogy lustaságról vagy spórolásról van szó, de ezek a snittek sokkal rosszabbul néznek ki, mint a 90-es években. Olyan, mintha egy helyi tévé időjárás-jelentésekhez használt stúdiójában vették volna fel.”

A posztot majdnem 9 ezren osztották meg eddig, és érkezett közel 80 ezer lájk is, úgyhogy Fantomas nincs egyedül a véleményével.

Azért tűnhet úgy, hogy Kenneth Branagh, Annette Bening, Gal Gadot, Armie Hammer és a többi sztár zöld (vagy kék) háttér előtt vették fel a jeleneteiket, mert tényleg így történt, a komplett filmet egy angliai stúdióban forgatták le, szemben az 1978-as verzióval, amelyet eredeti helyszíneken, Egyiptomban rögzítettek.

Az alkotók ráadásul ebben az esetben még csak a pandémiára sem foghatják a spórolós megoldást, a forgatás ugyanis 2019-ben volt.

A tweetre természetesen rengeteg reakció érkezett, volt, akinek a jelenetről a 90-es évek számítógépes kalandjátékai jutottak eszébe, míg többen arra hívták fel a figyelmet, hogy egy Halál a Níluson-típusú film elkészítését legalább 50%-ban az egzotikus helyszínek bemutatása indokolná. Más ezt úgy fogalmazta meg, hogy a

regény eleve azért létezik, hogy ürügyet adjon a brit színészeknek az egyiptomi forgatásra.”

Ellenvélemény is érkezett, volt, aki rámutatott, hogy utólag kicsit megszépültek az emlékeink a 90-es évek CGI-jának minőségét illetően, lásd a Xena és a Buffy megoldásait.

Nem állítom, hogy nagyszerű a CGI a Halál a Nílusonban, de ha ezt a 90-es években látjuk, akkor odáig lettünk volna meg vissza.”

Az egyik felhasználó arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában nem a CGI minőségével, hanem a világítással van a probléma. Rosszul állították be a stúdióvilágítást, látszik, hogy a színészek beltéren vannak, miközben a világításnak a napfény illúzióját kellene keltenie. Így aztán nem is csoda, hogy úgy néznek ki a szereplők, mintha időjárás-jelentést adnának a piramisok előtt.

Volt, aki összehasonlításképpen betett pár fotót a 78-as verzióból, amelyben olyan színészek szerepeltek, mint Peter Ustinov, Maggie Smith, Bette Davis, Angela Lansbury és Mia Farrow.

Via: Uproxx