Harrison Ford dublőre felgyújtotta magát

Sztrájkolnak a sztárok. Fotógaléria!

A május 2-án indult írósztrájk után július közepén a SAG-AFTRA (a színészeket és a televíziós alkotókat összefogó szakszervezet) tagjai is sztrájkba léptek.

A sztrájk egyik következménye, hogy a színészek nemcsak a forgatásokon nem jelennek meg, de a bemutatás előtti filmjeiket sem promózzák a premiereken és a filmfesztiválokon. Cserébe viszont a legnagyobb sztároknak is van idejük felvonulni és tiltakozni. Többek közt olyan neveket lehetett látni az utcán masírozni, mint Susan Sarandon, Daniel Radcliffe, Rosario Dawson, Christian Slater, Awkwafina, Brian Cox, Michael Imperioli, Lupita Nyong’o, Kevin Bacon, Jason Sudeikis, Alan Ruck, Cynthia Nixon, F. Murray Abraham, Annette Bening.

 

Sztrájkoló színészek

A május 2-án indult írósztrájk után július közepén a SAG-AFTRA tagjai is sztrájkba léptek.

11

 

Többen fel is szólaltak, köztük Steve Buscemi és Bryan Cranston is, aki így fogalmazott, személyesen a Disney vezérének, Bob Igernek üzenve:

 

 

"Nem fogjuk hagyni, hogy elvegyék a munkánkat, és robotoknak adják. Nem hagyjuk, hogy elvegyék a munkához és a tisztességes megélhetéshez való jogunkat. Nem hagyjuk, hogy elvegyék a méltóságunkat."

Egy veterán kaszkadőr, Mike Massa, aki legutóbb az Indiana Jones és a sors tárcsája című filmben Harrison Ford dublőre volt, más formáját választotta a tiltakozásnak: hétfőn Atlantában egy "SAG-AFTRA sztrájkol" feliratot tartva felgyújtotta magát, majd poroltóval eloltották a lángokat. A videót később „Elegünk van abból, hogy az AMPTP megéget minket" kommentárral osztotta meg.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Elena Sanchez (@theelenasanchez) által megosztott bejegyzés

 

Egy másik videón hallható az is, ahogy Massa kollégája, Elena Sanchez megismétli a stúdiók állítását, miszerint a színészek a producerekkel ellentétben "nem viselnek semmilyen kockázatot" a gyártás során, mire a tömeg fütyüléssel reagált.

"Az AMPTP ellenzi, hogy osztozunk egy sikeres sorozat bevételein, mert nem mi viseljük a kockázatokat. Tessék? Mondjátok ezt a barátomnak, Johnnak, aki életét vesztette, amikor az egyik tévéműsorukon dolgozott. Mondjátok ezt bármelyikünknek ebben a teremben, akik szó szerint csontokat törtek és a vérüket adták értetek."

Egy másik sztár, a Szikla a pénztárcájával segített. A sztrájk megkezdése után a SAG-AFTRA vezetői levelet küldtek a szakszervezet legjobban fizetett színészeinek, amelyben kifejtették, hogy a munkabeszüntetés milyen pénzügyi terhet ró a sztrájkot választókra. Erre reagálva Dwayne Johnson kinyitotta a csekkfüzetét, és a Variety értesülése szerint a sztár egy hét számjegyű összeget küldött át a rászoruló szakszervezeti tagok megsegítésére.

Arról, hogy pontosan miért tüntetnek a forgatókönyvírók és a színészek, az alábbi cikkünkben írtunk.

 

Indul a színészek sztrájkja, leállhat Hollywood

160 ezren döntöttek a munkabeszüntetés mellett. Jobb munkakörülményeket, és védelmet akarnak a mesterséges intelligenciától.

Bővebben a sztrájkról

 

via: The Wrap / Looper