Hogy a fenébe lehetett ekkora siker Clint Eastwood majmos filmje?

A Mindenáron vesztes című 1978-as akcióvígjátékot (amelyben egy barátságos orangután a sztár legfontosabb partnere) a kritika alaposan lehúzta, de a nézők imádták.

Sok érdekes dolog történt már a filmtörténelem során, de az, hogy

box office-siker lett egy film, amelyben egy Clint Eastwood által alakított fickó egy Clyde nevű orangutánnal utazgat,

mindenképpen dobogós helyet érdemel. James Fargo 1978-as rendezése, a Mindenáron vesztes egy Philo Beddoe nevű kamionsofőrről szól, aki mellékkeresetként illegális bokszmeccseken veri laposra ellenfeleit.

Eddig a mű nem sokban különbözik a magáról addigra elég szilárd macsóimázst kialakító Eastwood többi filmjétől – ám amikor kiderül, hogy Philo leghűségesebb társa Orville nevű haverján kívül Clyde, a mókás orangután, az akciófilm csakhamar vígjátékba fordul. A sztorit pedig az alkotók még egy szerelmi szállal is feldobták: miután a főhős beleszeret egy countryénekesnőbe, Lynnbe, és a nő egy szép nap váratlanul eltűnik, Beddoe fogja a haverját és a majmát, és szerelme nyomába ered.

Eastwood és a Clyde-ot játszó Mantis a forgatáson. Forrás: Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images


Annak ellenére, hogy a Mindenáron vesztesnek olyan zavarba ejtő mozzanatai is vannak, mint például az, hogy az orangután sört iszik, bemutat valakinek, kiüt valakit, lesmárol egy felnőtt férfit és egy öregasszonyt is, ezenkívül Eastwood karaktere egy alkalommal úgy szólítja magához kedvencét, hogy a majmok egymás közt használt ősi „csatakiáltását” utánozza, a filmet zabálta a közönség:

több mint 100 millió dollárt termelt

az észak-amerikai mozikban, amivel 1978 második legjövedelmezőbb produkciója és a sztár színészként forgatott munkáinak egyik legsikeresebbje lett.

Ha valakiben ott motoszkálna a kérdés, hogy mégis mi vette rá a legendás színészt, hogy nevetségessé tegye magát egy ilyen filmben (talán elvesztett egy fogadást, vagy tartozott valakinek egy szívességgel?), az rögtön abba is hagyhatja a tépelődést: a Mindenáron vesztesben

kifejezetten Eastwood akart szerepelni (az alkotók eredetileg nem is neki szánták Philo szerepét, hanem Burt Reynoldsnak),

mivel egyrészt nagyon tetszett neki a forgatókönyv, másrészt épp akkor akarta fellazítani egy kicsit hipermaszkulin imidzsét.


A filmnek egyébként az előzetese is (amelyben szokatlan módon nemcsak elmesélték a mű cselekményét, hanem egy pár fiktív beszélgetését is hallhatjuk közben benne) arra volt kihegyezve, hogy

„ilyen szerepkörben még sosem láttad korábban Clint Eastwoodot!”

A színész húzása pedig bejött, hiszen a Mindenáron vesztes akkora siker lett, hogy két évvel később elkészült a folytatása is Bármi áron címmel – amit nem túl meglepő módon a kritika szintén alaposan lehúzott. S habár a 100 millió dolláros álomhatárt ezúttal nem sikerült átlépni, a 15 millióból forgatott második rész így is szépen teljesített: 70 millió körül hozott.


(via Collider)

 

Ez is érdekelhet

15 érdekesség a 93 éves Clint Eastwoodról

Hollywood egyik legnagyobb legendája 76 filmszerepet és 46 rendezést tudhat maga mögött - vannak átfedések, hiszen gyakran rendezte saját magát -, és rengeteg sztori és érdekesség fűződik a nevéhez.

Tovább