Így búcsúznak a sztárok II. Erzsébet királynőtől

Daniel Craig, Helen Mirren, Jason Isaacs, George Takei, Elton John, Pelé, Bill Gates és még számtalan további híres ember is részvétét fejezte ki a brit királyi család felé.

A Buckingham-palota csütörtök este fél 8-kor jelentette be, hogy 96 éves korában meghalt II. Erzsébet királynő, aki 1952 óta volt Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának uralkodója, valamint a Nemzetközösség számos országának államfője és az anglikán egyház feje. A szomorú hírre számos színész, író és sportoló részvétét fejezte ki a közösségi médiában, az élükön Daniel Craiggel, aki James Bondként szerepelt a királynő oldalán a 2012-es londoni olimpiai játékok hivatalos megnyitó ünnepségén. A színész így emlékezett meg a királynőről:

Sokakhoz hasonlóan engem is mélyen elszomorított a mai hír. Gondolatban a királyi családdal és a szeretteivel vagyok, valamint mindazokkal, akik szerették őt.
II. Erzsébet királynő egy 2016-os hivatalos eseményen (forrás: Samir Hussein/WireImage/Getty)

 

Helen Mirren, aki maga is eljátszotta II. Erzsébetet A királynő című filmben, ezt írta ki a hivatalos Instagram-oldalára:

Büszke vagyok arra, hogy Erzsébet-kori vagyok. Egy olyan nőt gyászolunk, aki koronával és anélkül is a nemesség megtestesítője volt.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Helen Mirren (@helenmirren) által megosztott bejegyzés

 

A Harry Potter-filmek sztárja, Jason Isaacs (aki Lucius Malfoyt alakította) így búcsúzott a királynőtől:

Soha sem volt esélye annak, hogy királynő legyen, és mégis, ő, Erzsébet, valahogyan felülemelkedett a kiváltságok és a politikai csatározások körüli vitákon, és sztoikus nyugalommal a közügyeknek és az uralkodói kötelességnek szentelte életét. Nyolc évtized a köz szolgálatában. Ő egy igen fontos nő.

 

Részvétét fejezte ki a Star Trek sztárja, George Takei is:

II. Erzsébet királynő 96 éves korában elhunyt. Gondolatban a királyi családdal, valamint az Egyesült Királysággal és a világ minden táján élő emberekkel vagyok, akik gyászolják őt halálában. A királynő a maga idejében egy országot, sőt, egy világot látott átalakulni. Nem lesz több hozzá hasonló.

A fenti hírességeken kívül részvétét fejezte ki a brit uralkodóház felé többek között Elton John, Boris Johnson, Sadiq Khan londoni polgármester, Ursula von der Leyen, Pelé, Bill Gates, Nancy Pelosi, Barack Obama, Emmanuel Macron, Paris Hilton, Ozzy Osbourne és Sharon Osbourne, David Beckham, valamint a Manchester United és a Manchester City is.

Leáll A korona forgatása?

Bár a Netflix egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt róla, a Variety-nek nyilatkozó produkcióközeli forrás úgy tudja, hogy leáll a népszerű A korona című tévésorozat 6. évadának forgatása. Az eddigi információk szerint a már elkészült 5. évad elvileg az 1990-es évekre fog koncentrálni, és Diana hercegné 1997-es halálával fog véget érni. A 6. évaddal kapcsolatban pedig eddig is szinte biztosra vette mindenki, hogy a Diana halálát követő időszaktól a 2000-es évekig követi majd az eseményeket, és a történet fókuszában a fiatal Vilmos és Harry lesznek (nemrég ugyanis a 16 éves Rufus Kampa kapta Harry herceg szerepét, a 21 éves Ed McVey pedig Vilmosét), de könnyen lehet, hogy végül II. Erzsébet haláláig és III. Károly megkoronázásáig követhetjük majd a Windsor-ház krónikáját, hiszen az 1. évad is a fiatal Erzsébet trónra lépésével kezdődött.

(via The Independent & Indeiwire & Variety)