Így néz ki ma Gojko Mitić

Legalább 15 évet simán letagadhatna az NDK indiánja.

A színészként a mai napig aktív Gojko Mitić 1940. június 13-án született a jugoszláviai Leskovacon, és míg apja partizánként harcolt, ő testvérével a nagyszülőkhöz került, ahol német nevelést kapott. Nagymamája orvosnak szánta, míg végül a belgrádi testnevelési főiskolán kötött ki, és közben statisztaként keresett némi pénzt, előbb jugoszláv, majd olasz filmekben. 

Forrás: Frank Hormann/picture alliance via Getty Images

 

1965-ben fedezték fel, amikor a kelet-német DEFA filmgyár a Jugoszláviában forgatott A Nagy Medve fiai című filmhez kerestek főszereplőt. A közönség rögtön megszerette, és Mitić Berlinbe költözött, ahol 1983-ig mintegy tucatnyi filmben alakított jószándékú indiánt.

Forrás: picture alliance/Getty Images

Noha folyékonyan beszélt németül, akcentusa miatt szinkronizálták, de népszerűségét ez nem befolyásolta. Mitić később belefáradt az indiánfilmekbe, és szerette volna komolyabb szerepekben is kipróbálni magát, de kísérletei nem jártak sikerrel, a közönség szemében örökre indián maradt. 1992 óta a Bad Segebergben rendezett Karl May-fesztiválokon a híres-neves apacsot, Winnetou-t alakítja minden évben.

Forrás: Jörg Schurig/picture alliance via Getty Images

 

(Forrás: Wikipedia, Blikk, Újságmúzeum)

Címlapkép: Franziska Krug/Getty Images