Így tartja életben Darth Vadert a ruhája

A filmtörténet egyik leghíresebb gonoszának nemcsak jól néz ki a ruhája, de nagyon praktikusan is van kitalálva.

A Comic Books Galaxy szedte össze még régebben, de most újra felkapta az internet, így mi is, hogy a Csillagok háborúja legfőbb gonoszát, Darth Vadert hogyan tartja életben a különleges ruhája. Vader az idők során mindenféle, egyébként átlagjediket simán elpusztító csapásokat élt túl, és az hogy a hatodik rész végéig életben is maradt leginkább a legendássá vált jelmezének köszönhető.

A lélegző páncél

A ruha legfontosabb része a teljes testet fedő páncélzat, ami azon túl, hogy védelmet nyújt, segíti a sötét nagyúr légzését is, akinek ez magától nem menne. A különleges páncélban ráadásul viszonylag könnyedén is tud mozogni. Az igazi geekek nyilván tudják, hogy a durasteel nevű különleges fémötvözetből készült.

Szenzorok szem előtt

A sisakrészen nem simán sötétített szemüveg védi Vader szemét, hanem egy olyan különleges lencse, amire mindenféle fontos adatokat lehet kivetíteni, ráadásul infra- és UV-móddal is rendelkezik a sisak, így Darth Vader teljes sötétben is jól lát.

Adat-akupunktúra

A sisakot felvenni nem lehet túl kellemes érzés, ugyanis tüskék vannak benne, amik a viselő bőrébe fúródnak felvételkor. Ezekre azért van szükség, hogy a ruha központi számítógépét ellássák közvetlenül az agyból származó idegi információkkal.

Súlyos terhek a vállakon

Darth Vader vállpáncélja önmagában kicsivel több mint 12 kilót nyom. Arra ugyan jó, hogy felfogja a sugárvetők és egyéb kisebb fegyverek lövéseit, viszont Vader nem tudja tőle rendesen felemelni a kezeit. Nagy erőfeszítések árán tudja csak a feje fölé emelni a kezét, ezért nem is tudja az átlagos jedik teljes mozgástartományában használni a fénykardját.

Tűzálló köpeny

Darth Vader elég rossz viszonyban van a tűzzel, hiszen a súlyos égési sérülései miatt van szüksége a különleges ruhára. Nem véletlen, hogy a szinte a teljes testét borító köpeny nemcsak golyó-, de tűzálló is.

Beépített klíma

Forrás: starwars.com

 

Darth Vadernek sem rövidgatyára, sem nagy bundára nincs szüksége, ugyanis a ruhájába épített központi számítógép a hőháztartásáról is gondoskodik, mindig megfelelő testhőmérsékleten tartva a ruha viselőjét, függetlenül attól, hogy éppen milyen hidegben vagy melegben tartózkodik.

Pajzskesztyű

A jobb kezén lévő kesztyű is különleges anyagból készül, ami olyan erős, hogy fénykard-csapásokat is lehet vele hárítani, így Vader a kezét pajzsként tudja használni.