Így vették fel minden idők egyik legőrültebb kaszkadőrmutatványát

Az Élni és halni hagyni című James Bond-film krokodilos jelenetéről van szó.

Nem a 70-es évek fordulója volt a James Bond-franchise legdicsőségesebb korszaka, a Sean Connery utódjául kiszemelt George Lazenby nem váltotta be a producerek reményeit, és egyetlen film (James Bond: Őfelsége titkosszolgálatában) után távozott. 1971-ben sikerült még Conneryt visszacsábítani (James Bond: Gyémántok az örökkévalóságnak), de szükség volt egy hosszú távú megoldásra, és arra, hogy az új Bond belépője emlékezetes legyen.

Ez lett a James Bond: Élni és halni hagyni (1973) Roger Moore-ral, és ezzel összejött a franchise egyik legikonikusabb jelenete is. A sztori szerint a 007-es egy aprócska szigeten ragad, és ellenlábasai arra számítanak, hogy a krokodilok majd jól felfalják. Miután sikertelenül próbál mágneses órájával egy csónakot magához húzni, a krokodilok hátán átugrálva visszajut a szárazföldre. Ma már nehéz elképzelni, hogy egy ilyen mutatványt CGI nélkül készítsenek el, de 73-ban nem volt más választásuk. És ahogy a kulisszák mögötti felvételekből kiderül, ötször is végre kellett hajtani a halálugrást.

A mutatványt Ross Kananga hajtotta végre, aki annak a farmnak volt a tulajdonosa, ahol a jelenetet forgatták. Kanangának komoly közös múltja volt a krokodilokkal és aligátorokkal, apját akitől a farmot örökölte megölte az egyik állat. Az Inside Live and Let Die (Élni és halni hagyni) című dokumentumfilm forgatásán Moore felidézte, hogy Kananga meg is mutatta azt a krokit, amelyik megette az apját. Magához a mutatványhoz Kananga a krokodilok lábát megkötözte, de az állkapcsukat és a farkukat szabadon hagyta. A werkfelvételeken látható, hogy négyszer nem sikerült neki az ugrás, és volt közte olyan is, amikor a középső krokodilon landolt, és meg kellett várnia, amíg az állatok megnyugszanak.

Utolsó előtti próbálkozása során egy krokodil elkapta a lábát a levegőben, elszakította a nadrágját, és komoly sérülést okozott neki. Az egyik sebet 193 öltéssel kellett összevarrni. A feszültséget fokozta, hogy a krokodilok ekkor már számítottak az ugrásra, miután hozzászoktak Kananga sikertelen próbálkozásaihoz. Szerencsére az utolsó felvétel tökéletesen sikerült, Kananga markát pedig 60 ezer dolláros gázsi ütötte az élete kockáztatásáért.

Via: Screenrant