Íme a 10 legidétlenebb, mégis kultikus sci-fi

Sylvester Stallone legalább annyira röhejes főgonoszt alakított a Kémkölykök 3D-ben, mint barátja és kollégája, Arnold Schwarzenegger a Batman és Robinban. És akkor még nem is beszéltünk az őrült Jim Carrey-ről és Sonicról, vagy a haláli humorú Bill és Ted-párosról!

Az emberek nem mindig akarnak olyan hagyományos értelemben vett tudományos-fantasztikus filmeket nézni, amelynek túl csavaros a sztorija, vagy ami létező technológiákat gondol tovább, és az elképzelt jövőbeli társadalomban a saját korunk visszásságaira ismerhetünk rá. Néha egyszerűen csak ki akarják kapcsolni az agyukat, és nevetni egy jót két űrlényeket kergető, fekete ruhás fickón, egy falkányi gézengúz szörnyecskén, egy vadnyugati robotpókon, vagy épp két lökött zenészen, akik berángatják egy telefonfülkébe Dzsingisz kánt és Lincolnt. Most, hogy a Netflixen már elérhető Ryan Reynolds könnyed hangvételű, időutazós akicófilmje, Az Adam-projekt, a Screenrant listája alapján mi is mutatunk még néhány hasonlóan szórakoztató és agyament sci-fit.

 

1. Rövidzárlat (1986)

Amikor az ember meghallja azt a szót, hogy harci robot, valószínűleg elsőként a Skynet fémcsontváz kinézetű Terminatorjaira gondol, és nem Johnny 5-re, az 1986-os Rövidzárlat című Steve Guttenberg-film barátságos főhősére, aki minden volt, csak épp harcias nem (és akinek a fizimiskája egyébként később a WALL-E-ben is egy az egyben visszaköszönt). Ezt a családbarát, vicces sci-fit, amiben a gonosz Novao Robotics cég kergeti a villámcsapás következtében meghibásodott, önálló életre kelt Johnny 5-öt, egy egész generáció ismeri és szereti (nálunk például a mozikban is nagy sikerrel vetítették, de a hangalámondásos VHS-kazetták feketepiacán is tarolt). Így aztán igen meglepő, hogy a mostani nagy retróláz közepette még nem készült hozzá sem folytatás, sem előzményfilm, sem remake.

 

2. Bill és Ted oltári kalandja (1989)

Keanu Reevest a fél világ imádja, de ettől még a tény tény marad: a régi Bill és Ted-filmek lókötő, zenebolond tinédzsere, Theodore „Ted” Logan volt a színész egyik leghülyébb szerepe. A maga korában persze mindenki szerette Amerikában és Magyarországon is a nálunk Bill és Ted zseniális kalandja illetve Bill és Ted oltári kalandja címen is ismert 1989-es első részt, és persze a folytatását, az 1991-es Bill és Ted haláli túráját. Ezekben a címbéli két vagány rockzenészen múlik a világ sorsa, ugyanis ha év végén megbuknak, akkor Ted (őt játszotta Keanu Reeves) katonai iskolába kerül, feloszlik a Vad Csődörök zenekar, és a jövőben annyi a világbékének is... Ezért aztán egy jövőből jött fickó (George Carlin) az időutazó telefonfülkéje segítségével mindent megtesz azért, hogy a két tökfej találkozzon egy rakás híres történelmi alakkal Szókratésztól kezdve Dzsingisz kánon át Jeanne d'Arcig, és a segítségükkel átvergődjenek a vizsgán. A folytatásban a lökött páros egyenesen a pokolba utazott, megküzdöttek a saját robothasonmásával, és még a Kaszással is összecimborált. A retróláz természetesen ezt a franchise-t is utolérte: a 2020-ban bemutatott Bill és Ted - Arccal a zenébe a PORT.hu kritikusa szerint méltó lett a korábbi részekhez.

 

3. Szörnyecskék 2. - Az új falka (1990)

Kevés olyan blockbuster van az egyetemes filmtörténelemben, ahol a rajongók nem csalódásként fogadták azt, hogy egy ismert franchise második része minden szempontból grandiózusabb lett az elődjénél. A Birodalom visszavág, A bolygó neve: Halál, a Terminator 2 és a Vissza a jövőbe 2 mellett a Szörnyecskék 2 - Az új falka is ilyen. Hiszen amíg az első Szörnyecskék egy kissé horrorisztikus, de azért szívmelengető karácsonyi film volt, addig az 1990-es folytatás már teljesen elment a blődli irányába, és a szörnyes sci-fik túlzó paródiája lett. Gizmó gonosz testvérei ugyanis itt már mindenféle fura lénnyé alakultak át a Clamp Irodaházban: egyebek között óriáspókká, elektromos hálózaton keresztül randalírozó gremlinné, sőt némi agyturbózó koktél felszürcsölése után lett köztük egy angolul is kiválóan beszélő példány, aki talkshow-ban lépett fel és a New York, New York című slágert is elénekelte. A kérdés ezek után csak az, hogy miért nincs még mindig Szörnyecskék 3...

 

4. Men in Black - Sötét zsaruk (1997)

Will Smith és Tommy Lee Jones emlékezetes UFO-hajkurászós blockbusteréről valószínűleg kevesen tudják, hogy egy komoly képregény könnyed adaptációja volt (erről itt írtunk bővebben), még évekkel azelőtt, hogy az első X-Men és az első Pókember zajos sikere ránk zúdította volna a képregényfilmek áradatát. A hangos és energikus J ügynök (Will Smith), valamint a csendes profi K (Tommy Lee Jones) a filmtörténelem egyik legmenőbb duója lett – épp ezért hatalmas csalódás a rajongóknak, hogy a Men In Black frachise minden egyes részével egyre silányabbá vált, a 2019-es Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül pedig csak egy elvesztegetett lehetőség lett, amiben ráadásul a két régi főszereplőt is lecserélték Tessa Thompsonra és Chris Hemsworth-re.

 

5. Chipkatonák (1998)

A Karib-tenger kalózai franchise-t hódító útjára indító forgatókönyvíró zseniális páros, Ted Elliott és Terry Rossio annak idején a Szörnyecskék 1-2 rendezőjével, Joe Dantéval karöltve forgatták le ezt a '90-es évekbeli gyöngyszemet, főszerepben a fiatal Kirsten Dunsttal. A történet lényegében a Gyerekjáték és a Toy Story szerelemgyereke: a Globotech nevű hadiipari cég bekebelez egy kis játékgyártó vállalatot, ahol így a valósághűbb figurákba már katonai mikrochipek kerülnek. A Globotech központi számítógépe azonban váratlanul aktivizálja a játékokat, és támadásra ad parancsot. A „chipkatonák” kitörnek a játékboltból, és megkezdik a harcukat az űrkutyákra emlékeztető Gorgonita-akciófigurákkal, akik viszont egy gyerekcsapattól kérnek segítséget.

 

6. Wild Wild West – Vadiúj Vadnyugat (1999)

A Men in Black kirobbanó sikere után Barry Sonnenfeld rendező joggal gondolhatta úgy, hogy az üstökösként felfelé ívelő karrierrel büszkélkedő Will Smith-szel (aki ekkor már olyan blockbustereket tudhatott a háta mögött, mint a Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk? és A függetlenség napja) bármihez nyúlnak, arannyá fog változni. Nos, a Wild Wild West ehhez képest

minden idők egyik legcsúfosabb hollywoodi bukása lett,

pedig olyan híres sztárok mutatták be a csodálatos gőzmasinériák mentén újragondolt Vadnyugatot Will Smith mellett, mint Kevin Kline, Salma Hayek és Kenneth Branagh. A kritikusok azonban sajnos nagyon lehúzták a Vadiúj Vadnyugatot, pedig nagy kérdés, hogy hogyan lehet utálni egy olyan filmet, amelynek az utolsó felvonásában minden előzmény nélkül felbukkan a semmiből egy óriási, gőzmeghajtású mechanikus pók?!?

 

7. Kémkölykök 3D - Game Over (2003)

A Spy Kids 3D egész egyszerűen annyira kettyós film, hogy nem lehet nem szeretni – egymaga tökéletes paródiája az összes James Bond- és Jason Bourne-epizódnak. Ahol ráadásul a CGI szándékosan gagyi, mivel a rendező, Robert Rodriguez minden jelenetet zöld háttér előtt vett fel (afféle főpróbaként a pár évvel későbbi Sin Cityhez), ahol olyan sztárok adták egymásnak a kilincset, mint Antonio Banderas, Salma Hayek, Carla Gugino, Danny Trejo, Alexa Vega és Elijah Wood. Valamint Sylvester Stallone, aki legalább annyira röhejes főgonosz az ördögi kütyüfelelős Játékkészítőként, mint amilyen a barátja és kollégája, Arnold Schwarzenegger volt Mr. Fagyként az 1997-es Batman és Robinban.

 

8. Hülyék Paradicsoma (2006)

Nehéz eldönteni, hogy Luke Wilson 2006-os Idiocracy-ja csak egy idétlen sci-fi vígjáték, vagy épp ellenkezőleg: egy disztópikus jövőben játszódó, maró filmszatírába csomagolt Kasszandra-jóslat, ami kegyetlenül pontosan jelezte előre, hogy lesz egy fekete elnöke az Amerikai Egyesült Államoknak, a médiafogyasztási szokásaink pedig annyira megváltoznak, hogy egy pucér fenékkel is megnyerhető a tévés nézettségi verseny. A film ugyanis egy átlag alatti IQ-val rendelkező emberről szól (őt alakítja Owen Wilson tesója), akit a Pentagon egy kormányzati kísérlet során lefagyaszt, de aztán jól meg is feledkeznek róla, így amikor a távoli jövőben, 2505-ben kiolvasztják, ott a szerencsétlen főhőst már egy Albert Einstein-kaliberű zseniként kezelik.

 

9. Sonic, a sündisznó (2020)

Bár a nézőközönség talán nem is sorolta be a sci-fik közé a 2020-ban bemutatott Sonicot, hiszen itt első sorban mégiscsak egy videojátékos alapokra építő Jim Carrey-vígjátékról van szó, ez a film nagyon is az: több tudományos-fantasztikus elemet tartalmaz ugyanis, mint az elmúlt évek sci-fijei együttvéve. Jim Carrey ugyebár egy gonosz tudóst alakít benne briliánsan, aki drónokat és különféle egyéb szuperkütyüket épít. Vannak portálok, amelyek más univerzumokba vezetnek, és ami talán a legnagyobb marhaság az egész filmben, a történet főszereplője egy szupersebesen rohangáló, kék bundájú földönkívüli lény, aki ráadásul még beszélni is tud! A kritikusok szerint a végeredmény kicsit fárasztó, de nagyon szórakoztató (a PORT.hu itt zengett róla dicshimnuszokat), így nem csoda, hogy idén jön a Sonic, a sündisznó 2.

 

10. Free Guy (2021)

Ryan Reynoldsszal kezdtük a cikkünket, fejezzük is be vele! A Free Guy című sci-fi vígjátéka 2021 meglepetésfilmje volt, mivel ez volt az egyik első olyan nagy költségvetésű produkció, amelyet a világméretű koronavírus-járvány kellős közepén mutattak be, mégis sikeres tudott lenni a takaréklángon üzemelő, hol bezáró, hol kinyitó mozikban. A történet egy hatalmas nagy geek kikacsintáscunami: Ryan Reynolds egy egy nyílt világú videojáték tipikus NPC-jét alakítja, aki öntudatra ébred, és megpróbál kitörni a játékból, miközben továbbra is részt vesz a fiktív Grand Theft Auto-szerű eseményekben. Szinte olyan az egész, mintha a korhatáros, szókimondó Deadpool 1-2 gyerekbarát változatát látnánk: Reynolds a rá jellemző, pikírt humorral folyamatosan áttöri a negyedik falat, miközben mély főhajtással kalapot emel egy rakás másik film, sorozat, játék és képregény előtt. Naná, hogy hamarosan ehhez is jön a folytatás!