Íme a 13 legjobb boszorkányos film

A vámpírok, zombik és varázslótanoncok mellett a boszorkányok nem örvendenek akkora népszerűségnek, pedig a horrortól a mesefilmen át a vígjátékig sokféle műfajban megállják a helyüket.

Boszorkányos szerelem (1958)

A Szédülés főszereplőnője, Kim Novak ezúttal egy Manhattanban élő boszorkányt játszik, aki szerelmi rontást tesz a jóképű szomszéd férfira. Csakhogy a mesterkedés visszaüt, mikor maga is beleszeret az áldozatába. Nem mellesleg Jack Lemmon kongás mágust játszik a filmben, rettentő fiatalon.

 

Ideglelés - The Blair Witch Project (1999)

A kilencvenes évek végének kisköltségvetésű horrorszenzációja egy egész új műfaj előfutára volt. A filmben egy csapat gimis indul a Blair-i boszorkány nyomába, aki a helyiek szerint az erdőben kísért, és persze, hogy nagyon csúnyán megjárják. A Blair Witch Project még ma is alkalmas arra, hogy ránk hozza a frászt, csak a folytatásokat hanyagoljuk.

 

Bűvölet (1996)

Adott négy iskolai barátnő, akik kilógnak a többiek közül a katolikus gimnáziumban, de mikor elkezdenek kísérletezni a fekete mágiával, rájönnek, hogy sokkal többre képesek, mint gondolták volna. A bűvölet nem egy sima boszorkánysággal megbolondított tinifilm, olyan komoly témákat is érint, mint az öngyilkosság vagy a nemi erőszak, és az alakítások is erősek.

 

Eve öröksége (1997)

Jobb helyszínt nehéz találni egy boszorkányos filmhez, mind a hatvanas évek Louisianája, ahol a tízéves Eve véletlenül meglátja, ahogy az apja (Samuel L. Jackson) megcsalja az édesanyját. Először csak a jóslással foglalkozó nagynénjéhez fordul, majd egy voodoo papnő segítségét veszi igénybe, hogy bosszút álljon.

   

Hókusz Pókusz (1993)

Még mielőtt a Szex és New York Carrie-jével vált volna eggyé a neve, Sarah Jessica Parker a Disney családi mozijában boszorkányként riogatta Salem lakóit. A tökéletes halloweeni filmben három boszorkány éled újra 300 év után, hogy megkeserítsék néhány földi halandó életét.

 

Kiki - A boszorkányfutár (1981)

Miyazakit, a családi rajzfilmek japán nagymesterét legtöbben az Oscar-díjas Chihiro szellemországban miatt ismerik, de emellett rengeteg szívmelengető mese fűződik a nevéhez. Egyik korai munkája egy helyes boszorkánykislányról szól, aki elindul a nagyvilágba, hogy saját futárszolgálatot indítson seprűnyélen.

 

Átkozott boszorkák (1989)

 

Ebben a 89-es romantikus vígjátékban a fiatal Nicole Kidman és Sandra Bullock szexi boszorkánytestvéreket alakítanak, akiknek a nyomában hullanak a férfiak. Amikor visszaköltöznek álmos szülővárosukba, egy jóképű helyi rendőr érdeklődését is felkeltik.

 

Rosemary gyermeke (1968)

Polanski horroklasszikusában a fiatal Rosemary új társasházba költözik a férjével, majd nem sokkal később terhes lesz. A jó hírt furcsa rémálmok és sebesülések árnyékolják be, de ekkor még nem is tudja, hogy a sátánista szomszédoknak köszönhetően az Antikrisztust hordja a méhében. A filmet egy évvel azelőtt mutatták be, hogy Polanski terhes feleségét meggyilkolták a Manson család tagjai, és abban az épületben forgatták, ami előtt lelőtték John Lennont.

 

Sóhajok (Suspiria, 1977)

 

Dario Argento technikolor kulthorrorjában egy amerikai nő Németországba utazik, hogy egy elismert táncakadémiára járjon, csakhogy a hely egy egészen más élményt tartogat számára. A gyönyörű képek és a Goblin együttes instrumentális zenéje teszik felejthetetlenné a filmet, aminek a remake-jét jövőre mutatják be Tilda Swintonnal és Dakota Johnsonnal.

 

Boszorkányok (1990)

 

A zseniális Roald Dahl regényének filmes feldolgozása nem kevésbé különös és rémisztő, mint a Charlie, a csokigyárban. Ezúttal a főszereplő kisfiú a boszorkányok világtalálkozója kellős közepén találja magát, ahol a fő napirendi pont az, hogyan pusztítsák el a világ összes gyerekét.

 

Az Eastwick-i boszorkányok (1987)

A film, amiben Michelle Pfeiffer, Cher és Susan Sarandon három boszorkányt játszanak, Jack Nicholson pedig magát az ördögöt. Ehhez talán nem is nagyon kell hozzátenni semmit. Az Eastwick-i boszorkányokban három nő keresi álmai férfiját, hogy valaki egész más jelenjen meg nekik.

 

Óz, a csodák csodája (1939)

 

Talán nincs is ikonikusabb boszorkány a filmtörténelemben, mint a gonosz nyugati boszorkány. Margaret Hamiltonnak meggyűlt a baja a szereppel, mivel harmadfokú égési sérüléseket szerzett a forgatáson, és a festék, amivel zölddé változtatták, mérgező rézoxidot tartalmazott.



A boszorkány (2016)

 

Ennek a 17. században játszódó horrorfilmnek olyan erős a befejezése, hogy az embernek kiugrik a helyéről a szíve. Egy vallásos házaspár újszülött gyermeke furcsa körülmények között eltűnik, és a gyanú a kamaszlányukra terelődik, majd a paranoia és a közeli erdőben rejtőző gonosz kikezdi az egész családot.

 Forrás: Vulture