Íme Roxfort történetének legfontosabb eseményei

Lássuk egy idővonalon, mi minden történt a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában a 990-es alapítás óta. 

Hermione egyik kedvenc könyve a Harry Potterben a Roxfort történetéről szóló kötet, de mi vajon mennyit tudunk valójában a varázslóiskola múltjáról? Bár a több mint 1000 éves mágikus intézmény sok titkát máig megőrizte, van egy idővonalunk a Roxfort legfontosabb eseményeiről a korai időszaktól kezdve egészen Harry Potter beiratkozásáig.

990: Roxfortot létrehozza a négy alapító

Forrás: InterCom

 

990-ben négy nagy varázsló és boszorkány összefog, hogy megalapítsák a Skócia vadonjában megbúvó Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolát. Griffendél Godrik, Hugrabug Helga, Mardekár Malazár és Hollóháti Hedvig célja a fiatal boszorkányok és varázslók mágikus tehetségének fejlesztése szerte a Brit-szigeteken. Bár mindegyikük más-más tulajdonságokat értékel a diákjaiban, mégis mindannyian egyetlen cél érdekében egyesülnek: egy biztonságos és virágzó varázslóközösség kialakítását tűzték ki célul.

 

1000 körül: Mardekár Malazár megépíti a Titkok Kamráját

Forrás: InterCom

 

Az első pár évben teljes a harmónia a négy alapító közt, de ez nem tart sokáig. Mardekár Malazárt felháborítja a döntés, hogy mugli születésű diákok is tanulhatnak varázsolni az iskolában. Úgy véli, hogy csak a "tiszta vérű" varázslók és boszorkányok, vagyis azok, akik mindkét szülője is varázsló, tanulhatnak a Roxfortban. Amikor a másik három alapító nem hajlandó engedni az akaratának, Malazár csendben elkezdi a bosszúját tervezgetni.

Az 1000. év körül a többi alapító tudta és engedélye nélkül elkezdi megépíteni a hírhedt Titkok Kamráját az iskola alatt, azzal a szándékkal, hogy a mugli születésűeket a lehető legkegyetlenebb eszközökkel tartsa távol az iskolától, miután ő már nem lesz ott. Miután elkészült, és a Baziliszkuszt elhelyezték a Kamrában, Mardekár búcsút vesz Roxforttól. Nyilvánosan elítéli az alapítók befogadó szellemiségét, és abban a reményben távozik, hogy egy nap majd visszatér az örököse, hogy bosszút álljon.

1294: Megrendezik az első Trimágus Tusát

Forrás: Intercom

 

A Trimágus Tusát azért hozták létre, hogy Európa legjelentősebb varázslóiskolái, a Beauxbatons Mágikus Akadémia, a Durmstrang Intézet és a Roxfort között sportversenyt rendezzenek. A tornát ötévente egyszer tartják meg, és mindig más a házigazda. A tornát legalább 125 alkalommal rendezték meg, ebből 63 alkalommal a Roxfort, 62-szer pedig a Beauxbatons győzött.

Az esemény nagyjából 700 éven át tart, mígnem az 1792-es torna után végleg eltörlik egy tragikus baleset miatt. Bár az ezt követő évszázadokban számos alkalommal megkísérlik újjáéleszteni, ez csak 1994-ben sikerül.

1492 körül: Félig Fej Nélküli Nick csatlakozik a szellemek csoportjához

Forrás: InterCom

 

Félig Fej Nélküli Nick (Sir Nicholas de Mimsy-Porpington) a Griffendél-ház kísértete. Valamikor a 15. században született, egykor egy nemesi ház tagja volt, és ifjúkorában a Roxfortba járt. A diploma megszerzése után VII. Henrik király udvarának tagjaként csatlakozik a muglik világához, sőt lovaggá is ütik. Földi pályafutása szerencsétlen véget ér, miután 1492. október 30-án este megpróbálja megigazítani egy udvarhölgy, Lady Grieve fogait. Bűbája visszafelé sül el, és a szerencsétlen nőnek agyarai nőnek. A baleset következtében azonnal megfosztják pálcájától, bebörtönzik, és halálra ítélik.

Október 31-én Félig Fej Nélküli Nick elszenvedi azt a végzetes csapást, amely miatt a becenevét kapta: egy elfuserált kivégzés (amely 45 ütést jelentett egy tompa fejszével) következtében a feje még mindig a helyén van (bár csak alig), amikor meghal. Sir Nicholas úgy dönt, hogy halála után földhözragadt szellem marad, és a következő években valahogyan eljut a Roxfortba, ahol több mint 500 éve kísért a Griffendél-toronyban.

1700-as évek: Corvinus Gaunt elrejti a Titkok Kamrájának bejáratát.

Forrás: InterCom

 

A varázslóközösség úgy dönt, hogy átveszi a mugli újításokat, és Roxfortot folyóvízzel és fürdőszobákkal szereli fel. Ez a csövek beszerelésére irányuló projekt valamikor az 1700-as években kezdődik, és Corvinus Gauntnak, Mardekár Malazár közvetlen leszármazottjának riadalmat okoz. Ha a Roxfort alapjaiba vízvezetékeket építenek be, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy felfedezik a Titkok Kamráját.

Miközben a csatornarendszert építik, titokban lépéseket tesz, hogy eltakarja a Kamra bejáratát, és a csapóajtó fölé felállíttatja a mosdókat. Feltételezhetően ő a felelős azért is, hogy a mosogató csapjára egy kígyó képe kerül, így hagyva nyomot a jövőbeli leszármazottai számára, ha valaha is utat kellene találniuk a Kamrába.

1926: Biztonsági megbeszélés a Grindelwald-helyzet miatt.

Forrás: Intercom

 

Az 1920-as években egy Gellert Grindelwald nevű sötét varázsló garázdálkodik az európai kontinensen. Sokakat meggyőz a torz ideológiájával - szerinte a mágikus képességekkel rendelkezőknek kell uralkodniuk a varázserővel nem rendelkezők felett, mert az válna mindkét félnek hasznára. Ez, valamint az a tény, hogy nemrég került a birtokába a Bodzapálca, komoly fenyegetést jelent azok számára, akik ellene fordulnak.

Grindelwald támogatóinak növekvő száma és a felkelésük erőszakosnak ígérkező következményei miatt szigorodnak a biztonsági intézkedések a Roxfortban. A Reggeli Próféta 1926 végén arról ír, hogy az iskolában fokozzák a védelmi intézkedéseket. Nem sokkal később Armando Dippet igazgató megbeszélést tart az aggódó szülőkkel. Úgy döntenek, hogy mindenki biztonsága érdekében a diákokat abban az évben korábban haza kell küldeni a Roxfortból.

1935 körül: Horatius Lumpsluck megalapítja a Lump Klubot.

Forrás: InterCom

 

Horatius Lumpsluck 1931-ben a Roxfort bájitaltanára és a Mardekár-ház vezetője lesz. Már fiatal korától kezdve szakít a legtöbb korabeli tisztavérű varázsló gyakorlatával, és inkább a tehetség és a személyiség, mintsem a származás alapján barátkozik. Később, tanárként is ezeket az elveket követi, és valamikor az 1930-as években megalapítja a Roxfortban a Lump Klubot. A klub arra is szolgál, hogy a feltörekvő tehetségeket megismertesse a tágabb varázslóvilággal, amikor kilépnek az iskolából és belevágnak a karrierjükbe. Az eredeti Lump Klub neves tagjai közé tartozik Lily Evans, Lucius Malfoy, Perselus Piton, sőt maga Tom Denem, a későbbi Voldemort is.

1942: Tom Denem először nyitja meg a Titkok Kamráját

Forrás: InterCom

 

Ötödik évében a Roxfortban Tom Denem, a fiú, akiből később Voldemort nagyúr lesz, először nyitja ki a Titkok Kamráját. A lánymosdóban, a Corvinus Gaunt által lerakatott mosdókagylók közelében beszél párszaszóul. Ezzel beindítja a mechanizmust, amely feltárja a Kamra bejáratát. Nem sokkal később a Baziliszkusz Tom parancsára előbukkan a csövekből, és megöli a fiatal Myrtle Warrent, akinek szelleme még sokáig kísért a helyszínen. Tom Denem terve, hogy megtisztítsa az iskolát a mugli származású diákoktól, azonban meghiúsul, amikor úgy tűnik, hogy az iskolát végleg bezárják a fenyegető veszély miatt. Ekkor gyorsan cselekszik, és Rubeus Hagridot és háziállatát, az Akromantulát teszi meg bűnbaknak. A terve tökéletesen működik, és az iskola nyitva marad.

1960-as évek közepe: Dumbledore igazgató lesz, és elutasítja Tom Denem kérését

Forrás: Intercom

 

Albus Dumbledore valamikor az 1910-es években kezdi roxforti professzori pályafutását, és a Sötét Varázslatok Kivédését tanítja. Kicsit több mint egy évtizeddel később nem hajlandó harcba szállni Grindelwalddal, hiába próbálja meg erre rávenni minisztériumi ellensége, Torquil Travers. A férfi azzal torolja meg Dumbledore visszautasítását, hogy biztosítja, soha többé ne taníthassa a Sötét Varázslatok Kivédését.

A következő években Dumbledore ehelyett Átváltoztatástan tanárként dolgozik, annak ellenére, hogy többször kap felkérést, hogy legyen ő a mágiaügyi miniszter. Ez idő alatt az ifjú Tom Denemet tanítja, és kezdi észrevenni sötét hajlamait. 1960-ban Dumbledore-t előléptetik Roxfort igazgatójává, miután Armando Dippet nyugdíjba vonul. A diploma megszerzése után nem telik el sok idő, és Tom Denem visszatér az iskolába, és alig várja, hogy munkát találjon a Roxfort professzoraként. Dumbledore, miután megfigyelte Tom hataloméhségének korai figyelmeztető jeleit, úgy dönt, hogy nem veszi fel, és arra kéri, hogy keressen máshol munkát.

Az elutasításért bosszúból Tom Denem átkot szór a a Sötét Varázslatok Kivédése tanári pozícióra, biztosítva, hogy aki elvállalja az állást, az egy évnél tovább ne bírja.

1971: James Potter osztálya elkezd járni a Roxfortba.

Forrás: Forrás: InterCom

 

Dumbledore értesül a Lupin családot a hatvanas évek elején ért tragédiáról - fiukat, Remust 4 éves korában szándékosan megfertőzik likantrópiával, és úgy tűnik, soha nem fog tudni a Roxfortba járni. Az igazgató nem akarja, hogy a fiút a szerencsétlensége miatt megfosszák az oktatástól, ezért elintézi, hogy felépüljön a Szellemszállás és elültessék a Fúriafűzt, ahonnan a titkos alagút indul az iskolába. Miután mindezek elkészülnek, megkeresi a Lupin családot az ötletével, hogy Remus és osztálytársai biztonságban legyenek a havi vérfarkassá változás alatt.

Látva mindazt a fáradságot, amit a fiuk érdekében tett, Remus családja beleegyezik, hogy Remus 1971 szeptemberében a Roxfortba járhasson. Ugyanebben az évben James Potter, Sirius Black, Lily Evans, Peter Pettigrew és Perselus Piton is elkezdi a Roxfortot.

1981: Sybill Trelawney a jóslástan professzora lesz.

Forrás: InterCom

 

Sybill Trelawney a legendás látnok, Cassandra Trelawney ük-ükunokája. 1980-ban jelentkezik Roxfortba a jóslástan tanárának, és a híres látnokkal való családi kapcsolatának köszönhetően felvételt nyer. Albus Dumbledore találkozik vele, hogy felmérje a képességeit, és eleinte nagyon nem elégedett vele. Mielőtt azonban elválnának, Sybill valódi jóslatot ad, amely megváltoztatja a varázsvilág történelmének menetét. Megjósolja, hogy egy július végén született fiú egy napon legyőzi Voldemortot. 

Dumbledore, mivel kéznél akarja tartani Trelawney-t arra az esetre, ha valaha is újra jóslatot mondana, úgy dönt, hogy tehetségtelensége ellenére felveszi őt a Roxfortba. 1981 őszén kezdi meg a munkát, és a 2010-es évekig marad a pozícióban.

1985 körül: Malfoy megpróbálja betiltani a muglik és varázslók közötti kapcsolatokat ábrázoló könyveket.

Forrás: InterCom

 

A varázslóközösség igen jó kapcsolatokkal rendelkező és gazdag tagjaként Lucius Malfoy képes kihasználni a helyzetét, hogy a Roxfortban iskolavezetői pozíciót szerezzen. Úgy tűnik, hogy ezt nagyrészt azzal a céllal teszi, hogy akadályozza Dumbledore igazgatói előmenetelét.

Lucius egyik célja Roxfort kormányzójaként az, hogy ellenezzen minden támogatást a mugli születésű varázslóknak és boszorkányoknak. Ezért megpróbál bizonyos szövegeket kitiltatni a Roxfort könyvtárából, nevezetesen a Bogar bárd meséinek azon példányait, amelyekben a "Szép szerencse kútja" című történet szerepel. Ebben a mesében egy csapat boszorkány és egy mugli lovag egy elvarázsolt szökőkutat keres, amely állítólag meggyógyítja különböző bajaikat. A történet végén az egyik boszorkány megtalálja az igaz szerelmet a mugli lovaggal. Lucius nagyon ellenszenvesnek találja a mugli-boszorkány kapcsolat ábrázolását, és megpróbálja cenzúráztatni a történetet az iskolában, mondván, nem akarja, hogy a fia, Draco egy nap ilyen anyaggal találkozzon.

Dumbledore természetesen a többi iskolai igazgató támogatásával együtt megtorpedózza Lucius tervét, aki ezt láthatóan nem veszi jó néven, és éles hangvételű levelekben tiltakozik Dumbledore-nál.

2008 körül: Neville Longbottom lesz a gyógynövénytan tanára

Forrás: InterCom

 

Körülbelül 10 évvel a Roxfortban töltött utolsó éve után Neville otthagyja aurori állását a Mágiaügyi Minisztériumban, hogy igazi szenvedélyének hódolhasson. A Roxfortban elfoglalja a gyógynövénytan tanári állását, és legalább 11 évig dolgozik ott. Végül valamikor 2014 előtt feleségül veszi Hannah Abbotot, aki rövid ideig a híres kocsma és fogadó, a Foltozott Üst új háziasszonyaként dolgozik.

A pár gyermektelen, de boldog marad, és annak ellenére, hogy Rita Vitrol (valószínűleg hamis) híresztelése szerint Neville tanár létére túlságosan is élvezi a lángnyelv whiskyt, úgy tűnik, hogy az iskolában megbecsült és kedvelt személyiség. Hannah később gyógyítónak képzi át magát, és megpályázza Poppy Pomfrey régi állását a Roxfort ápolónőjeként. Neville lesz Harry fiának, Albusnak a keresztapja is.

Via: Ranker