Jack Nicholson meglepő kéréssel kereste fel Tim Burtont a Támad a Mars! kapcsán

A színész egy nagy kihívásra vágyott.

Bár Tim Burton filmjei kapcsán elsősorban a gótikus, sötét hangulatra asszociálunk, a rendező 1996-ban megpróbálkozott a sci-fi vígjátékkal. A Támad a Mars! szatírikusan mutatja be, miként reagálna a Föld arra, ha egy csapat idegen lény szállna le a bolygónkon. Mindez olyan sztárokkal, mint Glenn Close, Pierce Brosnan, Danny DeVito, és persze az Amerikai Egyesült államok elnökét alakító Jack Nicholson.

Burton és Nicholson már korábban is dolgozott együtt az 1989-es Batmanben, és ő az a színész, aki kinézetétől függetlenül bármilyen karaktert képes hitelesen eljátszani. Szóval, amikor azon volt a sor, hogy a rendező kiválassza, ki alakítsa az elnököt, egyből Nicholsont kereste fel. A színésznek azonban más elképzelései voltak:

„Emlékszem, hogy Jack először egy többszereplős erőpróbát akart tenni. – mesélte Burton – Amikor megkérdeztem tőle, hogy melyik szerepet szeretné eljátszani, azt felelte: »Mit szólnál mindegyikhez?«”

Oké, Nicholson miden idők egyik legnagyobb színésze, de vajon képes lenne egy ilyen sokszereplős film minden figuráját eljátszani? Minden bizonnyal nem, de Burton azért megfontolta a javaslatot, és az elnök mellett felírta őt a kaszinótulajdonos, Art Land szerepére is.

„Így hoztuk létre Jack két karakterét: az elnököt, és a dekadnes Las Vegas-i mogult, aki egy új, Mars tematikájú szállod láncot akar felépíteni. Jacknél nincs is jobb színész a marslakók ellen. Nagyon szerencsés voltam. Szeretem, ha valaki igazán jó abban, amit csinál, és mer csak úgy belevágni dolgokba. Jack bármire hajlandó, bármekkora is őrültségnek tűnik.”

- emlékezett vissza Burton.

(via Far Out)