James Cameron 67 éves lett, nézzük újra a 6 legjobb filmjét!

Terminátor 1-2, A bolygó neve: Halál, Titanic, Avatar – fog-e valaha bárki is ezeknél ütősebb blockbustereket forgatni?

67 évvel ezelőtt, 1954. augusztus 16-án született a kanadai Ontarióban a háromszoros Oscar-díjas rendező, forgatókönyvíró, vágó és producer, James Cameron. Autodidakta módon tanult meg rendezni, miután megnézte 1977-ben a moziban a Csillagok háborúját, és teljesen a hatása alá került. Xenogenesis címmel, saját pénzből leforgatott 1978-as sci-fi filmje senkinek sem tetszett – a B-filmek pápáját, Roger Cormant kivéve, aki azonnal munkát adott Cameronnak a filmgyárában, így a süvölvény filmőrült díszlettervezőként, speciális effektesként, second unit directorként és rendezőasszisztensként is kipróbálhatta magát a Csata a csillagokon túlban, A félelem galaxisában és az Androidok lázadásában.

Forrás: RTL Klub

 

Cameron az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Terminátor - A halálosztó című futurisztikus akciófilmjével robbant be Hollywoodban, az 1991-ben elkészült, még látványosabb folytatás, a Terminátor 2. - Az ítélet napja pedig egy csapásra világhírűvé tette.De a későbbi alkotásai is igen sikeresnek bizonyultak az elmúlt évtizedekben: pályafutása csúcspontját a Titanic című látványos, romantikus szuperprodukcióval érte el, amely 11 Oscar-díjban részesült, és sokáig a legtöbbet kaszáló hollywoodi filmként tartották számon. Egészen a 2009-es grandiózus sci-fijéig, az Avatarig, amelynek a 2,7 milliárd dolláros rekordbevételét egyedül csak a Bosszúállók: Végtelen háború tudta eddig elérni. De vajon James Cameron, a blockbusterek királya képes lesz visszaszerezni a trónját a 2022-ben mozikba kerülő Avatar 2-vel? Amíg ez nem derül ki, nézzük meg nyugodtan sokadszorra is a sci-fi és az akciófilmek mesterének legjobb filmjeit – garantáltan jól fogunk szórakozni!

 

1. Terminátor - A halálosztó (1984)

2029: a mindentudó Skynet computer az emberi ellenállás utolsó bázisait akarja megtörni, miután szinte az egész emberiséget felszámolta. Skynet megtalálta a módját, hogy néhány harcosát, a tökéletes cyborgokat, azaz a Terminátorokat visszaküldje az időben, hogy megváltoztassa a történelem menetét. A történet arról a Terminátorról (Arnold Schwarzenegger) szól, akinek missziója a lázadók vezérének az anyját megölni 1984-ben, még fia születése előtt. Az ellenállók is visszaküldik az időben saját harcosukat, Kyle Reese-t (Michael Biehn), hogy védje meg az anyát, Sarah Connort (Linda Hamilton). A két fémakarat kegyetlenül összecsap.

 

2. A bolygó neve: Halál (1986)

57 évvel később egy mentőhajó talál rá Ripleyre (Sigourney Weaver), akinek az utolsó pillanatba sikerült megmenekülnie. Hazaérkezvén megtudja, hogy annak idején egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol megtámadta őket az ismeretlen szörnyeteg. Miután a földi kutatóbázis minden kapcsolatot elveszített az odatelepített emberekkel, Ripley-t egy sereg felfegyverzett harcos kíséretében visszaküldik a távoli bolygóra, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljanak a félelmetes idegennel és megmentsék a túlélőket. De a landolás után nem sokkal elszabadul a pokol.

 

3. Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

1997. augusztus 29-én kitört a harmadik világháború. Ennek a háborúnak 3 milliárd áldozata volt. A megmaradt emberiségnek hamarosan újabb iszonyattal kell szembenézzen: a gépek elleni háborúval. S most a Skynet gépei egy új Terminátort terveztek, aminek csak egyetlen feladata van: elpusztítani John Connor-t, a gépek elleni harc vezetőjét. S minthogy a tervezés időpontjában a tudomány már képes az időutazásra, a Terminátort visszaküldik az időben, hogy John-t még gyerekkorában pusztítsa el. Az emberek azonban szintén felkészültek az eseményre: ők is visszaküldtek egy Terminátort az időben, aminek az a feladata, hogy megvédje az ifjú Johnt. John Connor tehát tinédzser még, amikor életében megjelenik a két Terminátor, hogy végzetes összecsapásban számoljanak le egymással.

 

4. True Lies – Két tűz között (1994)

Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) a szupertitkos Omega csoport ügynöke. Ám a nyilvánosság, s még felesége, Helen (Jamie Lee Curtis) és lánya, Dana (Eliza Dushku) előtt is számítógépekkel foglalkozó kereskedő. A szürke hétköznapoknak azonban egy csapásra vége, amikor az atombombával fenyegetőző terrorista, Salim Abu Aziz (Art Malik) foglyul ejti Harryt és Helent. Tasker ügynöknek és az eddig mit sem sejtő feleségének gyorsan kell cselekedni, hogy megakadályozzák a milliókat veszélyeztető terrortámadást. A film az HBO GO kínálatában tekinthető meg.

 

5. Titanic (1997)

1912. április 10-én, egy szerdai napon, déltájban hagyja el Southampton kikötőjét, hogy újabb két megállás után New York felé hajózzon a világ legnagyobb, legelegánsabb, legbiztonságosabbnak vélt óceánjárója, a Titanic. A csodálatos hajón sokféle ember utazik, köztük Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet), akik két teljesen különböző világból érkeztek, de mégis összehozza őket a sors. Amikor a vesztébe száguldó hajó jéghegynek ütközik, már nem csak szerelmükért, hanem az életben maradásukért is meg kell küzdeniük. A film az HBO GO kínálatában tekinthető meg.

 

6. Avatar (2009)

Egy deréktól lefelé megbénult háborús veterán (Sam Worthington) a távoli Pandorára utazik. A bolygó lakói, a Na'vik az emberhez hasonló faj - de nyelvük és kultúrájuk felfoghatatlanul különbözik a miénktől. Ebben a gyönyörű és halálos veszélyeket rejtő világban a földieknek nagyon nagy árat kell fizetniük a túlélésért. De nagyon nagy lehetőséghez is jutnak: a régi agyuk megőrzésével új testet ölthetnek, és az új testben, egy idegen lény szemével figyelhetik magukat és a körülöttük lévő felfoghatatlan, vad világot. A veterán azonban más céllal érkezett. Az új test új, titkos feladatot is jelent számára, amit mindenáron végre kell hajtania...