Jeff Bridges, Laura Dern és Cher is az elhunyt Peter Bogdanovich-ot méltatta

Az amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer, színész és író 82 éves volt.

Január 6-án, csütörtökön Los Angeles-i otthonában természetes halállal halt meg 82 éves korában a Papírhold rendezője, Peter Bogdanovich. A hírt a lánya, Antonia Bogdanovich közölte a sajtóval. A hollywoodi hírességek közül sokan megemlékeztek róla, barátjuknak és tanítómesterüknek nevezve Az utolsó mozielőadás forgatókönyvéért BAFTA-díjjal jutalmazott filmest. 

Forrás: Albert L. Ortega/Getty Images

 

Jeff Bridges a Twitter-oldalán emlékezett meg elhunyt kollégájáról:

Megszakad a szívem - drága barátom, Peter már nincs velünk fizikai formában. Szerettem őt és hiányozni fog. Micsoda csodálatos művész volt. Itthagyott minket a hihetetlen filmjeivel megajándékozva, és az általa annyira csodált filmesekkel kapcsolatos meglátásaival. Szeretlek, Peter!

Peter Bogdanovich 1939. július 30-án született a New York állambeli Kingstonban, egy szerb bevándorló családban. Apja, aki festőművész és zongorista volt, a második világháború elől menekült Amerikába a rendező anyjával együtt. A fiatal Bogdanovichot már igen korán érdekelni kezdte a színészkedés, és 18 évesnek hazudta magát, csak hogy mielőbb megkezdhesse tanulmányait a Stella Adler színiiskolában.

Nem sokkal ezután már színházakban és fesztiválokon lépett fel, és off-Broadway darabokat is rendezett. Szenvedélyes mozirajongó volt, saját bevallása szerint évi 400 filmet nézett meg, így csakhamar igazi szakértője lett az amerikai filmgyártásnak. A New York-i Modern Művészetek Múzeuma számára monográfiákat írt Orson Wellesről és Alfred Hitchcockról.

Forrás: Frazer Harrison/Getty Images

 

A francia újhullámosok, azon belül is François Truffaut hatására döntött úgy, hogy ő is filmeket fog forgatni. Első önálló alkotása a Célpontok volt, melyben egy teljesen átlagos fehér srác bekattan és gyilkolni kezd. Ezután készítette el fekete-fehérben Az utolsó mozielőadást, amelynek hősei egy poros kisvárosban élnek, és mire felnőtté válnak, eltűnik a mozi, azaz az illúziók világa. A filmet nyolc Oscar-díjra jelölték, amiből kettőt elnyert.

Nagy kritikai sikert ért el az 1985-ös Maszk című filmjével is, amelyben Eric Stoltz egy gyógyíthatatlan genetikai betegség miatt eltorzult arcú fiút alakított, Cher pedig a szabados életet élő anyját. Az énekesnő ezekkel a szavakkal búcsúzott el a rendezőtől:

Most hallottam, hogy Peter meghalt. Büszke vagyok a Maszk című filmre, amit együtt készítettünk, és biztos vagyok benne, hogy ő is mindvégig büszke volt rá. Nagyon emlékezetes alkotásokat készített, és elképesztően tehetséges művészeket fedezett fel.

Laura Dern, aki szintén szerepelt a Maszkban, egy forgatási képét felidézve búcsúzott el Peter Bogdanovich-tól az Instagram-oldalán:

Újabb hős veszett oda. A tanárom és a kísérőm volt, aki megadta nekem az első nagy színészi lehetőséget. Barát volt egy életen át, aki oly sokat tanított a filmkészítésről. Szeretlek, Peter, mindenestül!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Laura Dern (@lauradern) által megosztott bejegyzés

 

(via The Independent & Variety)