Jim Carrey-hez kapcsolódik a Piszkos Harry egyik legnagyobb furcsasága

Az 1988-as Holtbiztos tippben sikerült elszakadni a valóságtól, és ebben egy Guns 'n Roses sláger is szerepet játszott.

Az akciófilm-franchise-ok többségéhez hasonlóan a Piszkos Harry-sorozat is minden egyes résszel egyre komolytalanabb lett. Míg az első film és folytatása, a Magnum ereje is meglehetősen realisztikus krimiknek tűnt, addig a további epizódok egyre inkább a Clint Eastwood által előadott egysorosok mennyiségére koncentráltak. Ez nem jelenti azt, hogy a későbbi Piszkos Harry-folytatások nem szórakoztatóak, a legtöbbször a sok "irreális" elem nem zavaró annyira, hogy a nézőt kizökkentse a sztoriból. Az egyetlen kivétel talán az 1988-as Holtbiztos tipp.

A sorozat utolsó filmje egy nagyon furcsa cselekményszálat tartalmaz, amelyben Jim Carrey és a Guns 'n Roses is szerepel.

A sztori szerint Harry Callahan felügyelőnek a rockénekes Jimmy Squares (Jim Carrey) halálát kell kivizsgálnia, akinek a holttestét azután fedezték fel, hogy klipet forgatott Peter Swan (Liam Neeson) kliprendezővel. Bár a hivatalos verzió szerint úgy tűnik, hogy Squares halálát túladagolás okozta, Harry gyanítja, hogy valami sokkal baljósabb dolog állhat a háttérben.

Bár Carrey csak rövid ideig szerepel a filmben, mert olyan gyorsan végeznek vele, Buddy Van Horn rendező mégis megpróbálja szimpatikus karakterré tenni. A történet szempontjából fontos volt, hogy feltárja, milyen volt Squares élete és művészete a meggyilkolása előtt, ez teszi a gyilkossági rejtélyt még érdekesebbé, és nagyobb nyomást gyakorol Harryre, hogy megoldja a bűntényt. Annak érdekében, hogy megmutassák, milyen művész volt Squares, láthatunk részleteket is abból a klipből, amelyet Swannal forgatott. A jelenetben Carrey a Guns 'n Roses "Welcome to the Jungle" című klasszikusát énekli.

A film alapján azt kellene gondolnunk, hogy maga Squares a dal szerzője, amit minden Guns 'n Roses rajongó joggal furcsállhat, tekintve, hogy a "Welcome to the Jungle" az egyik leghíresebb száma az együttesnek. Ami még zavaróbbá teszi ezt a helyzetet, hogy a Guns 'n Roses valódi tagjai később a filmben is megjelennek Squares temetésén. Tehát a Holtbiztos tipp kontextusában a Guns 'n Rosesnak semmi köze Squareshez és az egyik leghíresebb dalukhoz. Ebből is egyértelmű, hogy a sorozat ezen a ponton már nem tartott igényt arra, hogy bármiféle realizmussal operáljon, még akkor sem, ha az első Piszkos Harry még igaz történeten alapult.

E furcsaság ellenére a Holtbiztos tipp egy nagyon szórakoztató Piszkos Harry-film, amely lehetővé tette Clint Eastwood számára, hogy méltóságteljesen búcsúzzon a karakterből.

Ritkán fordul elő, hogy egy filmfranchise ne kritikai kudarcként vagy anyagi bukásként záruljon le, és a Holtbiztos tippről egyiket se lehet elmondani.

És ami Jim Carrey epizódszerepét illeti, ekkor még nem futott be komikus színészként, így a feltűnése nem zökkentette ki a nézőket. A kilencvenes évekből visszatekintve még meglepő lehetett, hogy Carrey drámai szerepet vállalt, azóta viszont többször is bebizonyította, hogy komolyan is tudja venni magát (lásd: Truman Show, Egy makulátlan elme örök ragyogása, Ember a holdon).

Via: Collider