John Wayne szerint volt egy „jóképű fajankó” Hollywoodban, aki minden máshoz hülye volt

De vajon kiről beszélhetett így a westernfilmek neves sztárja az 1953-as Mogambo forgatásán?

John Wayne ugyan a western műfajának halhatatlan alakja, az ismertsége és megbecsültsége ellenére azonban karrierje során számos alkalommal felborzolta a kedélyeket Hollywoodban. Legendák keringenek a forgatásokon kipattanó vitáiról és purparléiról, melyek során számtalan alkalommal összetűzésbe keveredett a kollégáival, akik közül sokan a színész ókonzervatív politikai nézetei és rendkívül sértő személyes megjegyzései miatt vesztek össze vele.

 

Forrás: Silver Screen Collection/Getty Images

 

John Wayne szúrós megjegyzéseinek céltáblája egy alkalommal Clark Gable volt, amikor a két sztár együtt szerepelt John Ford 1953-as Mogambo című filmjében. John Wayne lánya, Aissa Wayne a John Wayne: My Father című könyvében részletesen elmagyarázta a Gable és Ford közötti viszály okait:

A Mogambo forgatása alatt [John] Ford és [Clark] Gable újra és újra összetűzésbe keveredtek, és ez a rossz viszony még évek múlva is megmaradt közöttük. Apám gondolkodásmódja szerint a szövetségeseink iránti hűtlenség és az ellenségeink bármilyen módon való támogatása kifejezetten tilalmas dolog volt. Így amikor Clark Gable szembeszállt John Forddal, apám becsületkódexe azt diktálta, hogy álljon ki az öreg cimborája mellett.

És Wayne ki is állt Ford mellett: úgy érezte, hogy a legjobb megoldás az lesz, ha pocskondiázni kezdi a rendező előtt Gable-t annak – ellenére, hogy nem volt vele különösebben semmi személyes problémája.

...Gable egy fajankó. Tudod, hogy Gable miért lett színész? Mert ez az egyetlen dolog, amihez volt esze.

(Faroutmagazine.co.uk)