Jókora logikai bukfencek A Gyűrűk ura-filmekből

Gyorsan leszögezzük: imádjuk A Gyűrűk ura-trilógiát, Tolkient, Peter Jacksont és az összes szereplőt, de a történetnek még így is akadnak olyan pontjai, amiknél picit vakartuk a fejünket.

A gyűrűlidérc könnyen feladja

A nazgûlok, vagyis a gyűrűlidércek Szauron legrettenetesebb csatlósai, már a közeledésük is olyan félelmet kelt, ami a legtöbb halandót lebénítja. A Gyűrűk Ura - A két toronyban (2002) Frodó, Samu és Gollam az Osgiliath romvárát és annak hídját védő Faramír és emberei fogságába kerülnek. Miközben Faramír Frodóékat faggatja, megjelenik egy nazgûl, mire mindenki rémülten fedezéket keres, Frodó azonban a lidérc hatása alá kerül – vagy a Gyűrű teszi ezt vele –, és a szárnyas bestián felé közeledő rém elé megy a bástyafalon. A nyakában lógó Gyűrűt a lidérc felé nyújtja, Samu azonban időben kapcsol és elrántja barátját, Faramír nyila pedig a szárnyas lény testébe fúródik,

amitől a lidérc gyors visszavonulót fúj.

Pedig két perc alatt legyőzhette volna az ellene indulókat és megszerezhette volna azt, amire minél jobban vágyott, akár azon az áron is, hogy elpusztul a szárnyas démon, bár kétséges, hogy egy ilyen lénynek pár nyílvessző árthatna.

 

Senki sem őrzi a Végzet-hegyét

Ha egy óriási erejű gonosz lény tudná, hogy létezik egy vulkán, amely meghiúsíthatja a világuralmi terveit, valószínűleg erősen őriztetné, nem igaz? Valamilyen rejtélyes oknál fogva Szauron erre a lehetőségre nem gondolt. Pedig a Sötét úr tisztában volt vele, hogy a Gyűrűt, amelyben saját életereje lakozott, csak a Végzet-hegyének vulkáni tüze pusztíthatja el, Frodó, Samu és Gollam mégis könnyen feljuthatott a hegyre A Gyűrűk Ura - A király visszatérben (2003),

bár pár ork különösebb erőfeszítés nélkül meggátolhatta volna őket ebben

– még úgy is, hogy Gollamnak remek helyismerete volt. Talán Szauron nem hitte el, hogy bárki képes lenne ellenállni a gyűrű erejének vagy akár túlélheti a vulkánhoz vezető utat, de ha ilyen nagy a tét, lehetetlen, hogy valaki ne gondoljon ilyenekre... Így azonban csak a saját kimerültségük akadályozza a hegy elérésében hőseinket.

 

Gandalf nem is varázsol

Ahhoz képest, hogy a kezdetben szürke, majd visszatérése után fehér köpenyes Gandalf (Ian McKellen) minden idők talán legnagyobb varázslója, meglepően keveset varázsol. Persze a Balroggal, az ősi világ démonával vívott harcot kizárólag a varázsereje segítségével nyerhette meg a A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége (2001) végén, és csakis így térhetett vissza a halálból, de ezen túl

a nagy varázsló szinte nem is varázsol.

Ami külön vicces, a csaták során varázsbotját bunkósbotként használja – na jó, van, amikor a tetején lévő kristály világít, az egy elég praktikus kis trükk. Igaz, J. R. R. Tolkien eredeti regénytrilógiájában elhangzik, hogy Gandalf inkább olyan, mint egy angyal, ami talán magyarázat lehet arra, miért nem veti be erejét „kisebb problémák” esetén is.

 

Gandalf átalakulására nincs igazi magyarázat

Amikor a halálból visszatérő Galdalf megjelenik Aragorn, Legolas és Gimli előtt a Gyűrűk Ura - A két toronyban (2002), kivételesen tényleg használja a varázserejét – így hárítja el hőseink fegyvereit, hiszen azok nem tudják, kicsoda vagy micsoda közeleg, sőt, azt hiszik Szarumán tűnt fel. Arra viszont a rövid visszaemlékezés során

nem ad igazi magyarázatot a vén varázsló, hogyan is menekült meg és miként térhetett vissza

immár Fehér Gandalfként. Azt látjuk, hogy végez a Balroggal, majd elterül egy magas hegycsúcson a hóban, de csak annyit mond, hogy az idő furcsán telt el, és visszaküldték, hogy elvégezze a feladatát, de vajon kicsodák és miért?

 

A nagy sasok nem sok vizet zavarnak

Peter Jackson közel 10 órás fantasytrilógiájának vége felé jön egy mindenható deus ex machina, amikor a jó erőket a nagy sasok érkezése menti meg. A jelenetet nézve azonban a közönség tagjaiban felmerült a kérdés:

miért nem tudtak volna a sasok eleve egyszerűen mindenkit elszállítani Mordorba?

A nyilvánvaló következetlenség végtelen vitákat váltott ki Középfölde fanatikusai között, akik a sasok történetének mélyére ásva próbálták megcáfolni az értetlenkedőket. Talán erre válaszként került az a jelenet A hobbit - Váratlan utazásba (2012), amikor a sarokba szorított hobbitokat, Bilbót és Gandalfot a nagy digitális sasok mentik meg, majd finoman a karmaik közé véve „elfuvarozzák” őket.

 

A rohani lovasok nagyon ráérősek

Minden elveszettnek tűnik, az ellenség áttörte Minas Tirith falait, már az utcákon folyik a vérengzés, ki tudja, meddig tartanak ki a védők, de maga Gandalf is térdre kényszerül a Boszorkánykirállyal szemben, amikor

megszólal a kürt, a rohani lovasok érkezését jelezve.

A kürtszónak még van értelme, hiszen kitartásra biztatja a védőket, annak viszont már nem sok, hogy a Théoden király vezette rohani lovasság szépen lassan lépésben sorakozik fel a dombtetőn. Ha menetből támadtak volna, rögtön oldalba kaphatták volna az orkok seregét, amely az ostrommal volt elfoglalva, Théoden kötelező buzdító beszéde viszont időt ad Gothmognak, az orkok vezérének, hogy csatarendbe állítsa seregét, jelentős veszteséget okozva Lovasvég katonáinak. Akik végül így is győznek, de rengetegen elesnek közülük.

 

Gollam terve és a Banyapók

Gollam (Andy Serkis) egy ponton úgy kíván megszabadulni Frodótól és Samutól, hogy a Banyapók barlangjába csalja őket, hadd fogyassza el őket a pók alakját öltött démon. A terv majdnem be is válik, a pánikba esett Frodó a hálóba ragad, és bár egyszer kiszabadul, végül mégis megharapja őt a lény – akitől aztán Samu menti meg, ekkor válva igazi hőssé.

A tervnek tehát ezen része sem jön össze, de mi lett volna, ha mégis összejön?

Hogyan szerzi meg Gollam azt, amire minél jobban vágyik, a Gyűrűt, ha a pók felzabálja Frodót? Megvárja, amíg megemészti? És hogyan gondolta, hogy őt majd nem kapja el a rémség és nem akad bele ő is a hálóba?

 

Szarumán végignézi Vasudvard pusztulását

A „sötét oldalra” átállt varázsló, Szarumán (Christopher Lee) várában, Vasudvardban "termeli ki" Szauronnak a legerősebb ork harcosokat, az Uruk-Haiokat, akiket aztán a saját jelével, a fehér kéz lenyomatával jelöl meg, majd fegyverrel látja el őket. Vasudvardot, ami olyan kicsit, mint az angol városok az ipari forradalom alatt, fekete füst lengi be, ahogy a számtalan kemence és kohó egyfolytában dolgozik. Amihez persze rengeteg fa szükségeltetik, ezért az orkok kiirtották  Fangorn erdeit. Válaszul az entek Szilszakáll vezetésével,  Pippin és Tufa társaságában megrohamozzák az erődöt, ledöntik a Vasfolyó gátját, és így elpusztítanak minden gépet.

A tornyába, Orthancba szorult Szarumán végig nem tesz semmit

– palantírja segítségével akár láthatta volna a készülődő támadást is –, pedig varázslóként nyilván voltak arra eszközei, hogy fellépjen az entek ellen. Ehelyett csak néz, mint nyugdíjas a postán a  kijelzőre, hogy mikor jön az ő sorszáma.

 

Forrás: ranker.com