Joseph Fiennes már bánja, hogy elvállalta Michael Jackson szerepét

A szolgálólány meséje sztárja egy 2017-es sorozatban játszotta el az énekest, de a rajongók haragja miatt ő maga harcolta ki a csatornánál azt, hogy vonják vissza ezt a részt.

A The Observer magazinnak adott új interjújában Joseph Fiennes sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy 2017-ben elvállalta a 2009-ben elhunyt Michael Jackson szerepét a Sky Arts Városi legendák című vígjátéksorozatának egyik epizódjában. A sorozat annak idején nagy felháborodást váltott ki, sokan ugyanis már a trailer megjelenése után whitewashingot kiáltottak amiatt, hogy egy fehér színész játszotta el a fekete énekest. Az epizód középpontjában egyébként egy autóút állt, amelyben Fiennes furcsa orrú Michael Jacksonja együtt zötykölődött a Marlon Brandónak maszkírozott Brian Cox-szal, Stockard Channing pedig Elizabeth Taylort alakította. Íme:

 

 

A szolgálólány meséjeének sztárja az Entertainment Tonight-nak adott korábbi interjújában még megvédte ezt a szereposztást: a projektet „szórakoztatónak és könnyednek” nevezte, nem igazán értette a felháborodás okát, Jackson pigmentációs rendellenességét pedig igen furcsán magyarázta meg (mint ismeretes, az énekes a vitiligo és a lupus erythematosus nevű bőrbetegségtől szenvedett, amelyek miatt folyamatosan fehéredett a bőre):

[Jackson bőrszíne] közelebb állt az én színemhez, mint az eredeti színéhez.

A brit antológiasorozat Michael Jacksont is felvonultató epizódját azonban a Jackson család felháborodása miatt a csatorna végül visszavonta. Fiennes a mostani Observer -interjúban is megerősítette, hogy ő maga részt vett ennek a döntésnek a kikényszerítésében:

Szerintem az emberek teljesen jogosan háborodtak fel. Ez egy rossz döntés volt. Totálisan rossz. És én csak egy része voltam ennek – voltak producerek, műsorigazgatók, írók, rendezők, akik mind részt vesznek ezekben a döntésekben. (...) Én kértem a csatornát, hogy vonják vissza. Volt néhány elég heves vita, de végül a helyes döntést hozták meg.

(via IndieWire)